Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας: συμπτώματα και αιτίες. Νέο στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Πόνος στην αυχενική οστεοχόνδρωση

Ποιες είναι οι αιτίες της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας; Ποια είναι τα συμπτώματαΠώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας στο σπίτι;

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις διαδεδομένες ασθένειες που προσβάλλουν όλο και περισσότερους νέους (25-40 ετών). Η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης διευκολύνεται από την παρατεταμένη παραμονή σε λάθος, τεταμένη στάση - για παράδειγμα, δουλεύοντας στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή από τη συνήθεια να υποστηρίζετε τον τηλεφωνικό δέκτη με τον ώμο σας.

Προκαλείται συχνά από παρατεταμένη έκθεση σε δονήσεις, π. χ. Β. Όταν εργάζεστε με μηχανήματα κατασκευής ή οδηγείτε αυτοκίνητο. Η λανθασμένη στάση του σώματος, το άβολο κρεβάτι, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κληρονομική προδιάθεση και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε οστεοχόνδρωση του τραχήλου.

Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας και οι αιτίες της

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική σπονδυλική στήλη. Εμφανίζεται στο πλαίσιο μεταβολικών διαταραχών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στην οποία αλλάζει η δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων (ειδικοί αποστάτες μεταξύ των σπονδύλων) και των ίδιων των σπονδυλικών σωμάτων.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι λίγο διαφορετική από την οστεοχόνδρωση άλλων μερών. Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος οστεοχόνδρωσης καθώς συχνά οδηγεί σε τραυματισμό της νευρικής ρίζας που εκτείνεται από τον νωτιαίο μυελό και διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο λόγω συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων. Ο λόγος είναι οι ιδιαιτερότητες της ανατομικής δομής της σπονδυλικής στήλης στη ζώνη του λαιμού. Μία από τις μεγάλες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο - τη σπονδυλική αρτηρία - τρέχει ακριβώς στα ανοίγματα των διεργασιών των αυχενικών σπονδύλων. Επομένως, οι παθολογικές αλλαγές σε αυτά - ο πολλαπλασιασμός των οστών και των ινωδών ιστών, η μετατόπιση του σπονδύλου - οδηγούν σε διακοπή της κανονικής λειτουργίας αυτής της αρτηρίας.

Επιπλέον, η δομή της σπονδυλικής στήλης είναι ελαφρώς διαφορετική στην αυχενική σπονδυλική στήλη - οι σπόνδυλοι είναι πιο κοντά μεταξύ τους. Επομένως, με οποιαδήποτε, ακόμη και ασήμαντη, παθολογική αλλαγή σε οποιονδήποτε από τους σπονδύλους, η κανονική λειτουργία ολόκληρης της τομής διαταράσσεται - κατάθλιψη ή εξάρθρωση των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και συχνότερη συμπίεση του νωτιαίου μυελού από ό, τι με οσφυϊκό ή θωρακικό οστεοχόνδρωση. Ως αποτέλεσμα, με την αυχενική οστεοχόνδρωση, παρατηρούνται σημαντικές λειτουργικές διαταραχές - διαταραχή της ευαισθησίας του δέρματος και των μυών του λαιμού, του προσώπου, των χεριών, ζάλη. Ενδέχεται να υπάρχουν θόρυβοι ή χτύπημα στα αυτιά και το κεφάλι, επίμονοι πονοκέφαλοι, αυξημένη κόπωση, θολή όραση και ακοή, ασυνέπειες στο περπάτημα και ούτω καθεξής.

Συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

υγιή σπονδυλική στήλη και σπονδυλική στήλη που επηρεάζονται από την οστεοχόνδρωση

Από τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, παρατηρούμε τα εξής:

  • Πόνος στο λαιμό, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον ώμο ή στο χέρι. Επιπλέον, συχνά παρατηρείται αδυναμία στους μυς του βραχίονα, δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού και τραυματισμό στον αυχένα κατά τη στροφή ή την κλίση της κεφαλής στη μία πλευρά.
  • Συχνά υπάρχει πόνος στην αριστερή πλευρά του θώρακα που ακτινοβολεί στον αριστερό βραχίονα. Μπορεί να υπάρχει αίσθημα καύσου ή πόνος μεταξύ των ωμοπλάτων.
  • Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας προκαλεί επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, αισθήματα αδυναμίας και αυξημένη κόπωση. Συνήθως ο πόνος είναι επώδυνος στη φύση και συγκεντρώνεται στην πλευρά και το λαιμό, καθώς και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να κινούν το κεφάλι τους, ειδικά όταν περιστρέφεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στο χέρι και να εκτείνεται από τον ώμο στο χέρι, με μούδιασμα δάχτυλα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς μερικές φορές παραπονιούνται για «κνησμό» ή «διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος» κατά μήκος των βραχιόνων και των ποδιών όταν κάμπτουν το λαιμό τους.
  • Η αυχενική οστεοχόνδρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα ακοής και όρασης, πόνο στα χέρια, δυσλειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ζάλη, ναυτία, διπλή όραση, μούδιασμα του προσώπου και της γλώσσας.

Τι είναι η αυχενική οστεοχόνδρωση; Ποια είναι τα συμπτώματαΠώς να θεραπεύσετε την αυχενική οστεοχόνδρωση

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Κατά κανόνα, η αυχενική οστεοχόνδρωση ξεκινά σε ήπια μορφή και δεν προκαλεί αρχικά στο άτομο ιδιαίτερη δυσφορία. Συνήθως δεν απαιτείται ιατρική περίθαλψη σε αυτό το στάδιο. Αρκεί να αποφύγουμε περαιτέρω επιπλοκές, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής υπέρ ενός πιο υγιεινού.

Για να αποτρέψετε την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας, να ακολουθήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, να κάνετε ασκήσεις το πρωί, να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, να απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες και να αποφύγετε τη βαριά άρση. Η όρθια στάση του σώματος, η σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε και κοιμάστε, και ένα άνετο κρεβάτι είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη. Τα μαθήματα αποκατάστασης γυμναστικής θα είναι επίσης χρήσιμα.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνετε, η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας εξελίσσεται και μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται σύμφωνα με συντηρητικές μεθόδους. Συμπεριλαμβάνονται: φορώντας ειδικά περιλαίμια, φυσιοθεραπεία, άσκηση, μασάζΣε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική θεραπεία - αναλγητικά, αντισπασμωδικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Προβλέπονται επίσης διαδικασίες φυσικοθεραπείας (παραφίνη, ιατρική ηλεκτροφόρηση κ. λπ. ).

Για τη θεραπεία της χρόνιας οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται χονδροπροστατευτές και βιταμίνες Β (Β6, Β12). Τα φάρμακα για εξωτερική χρήση χρησιμοποιούνται ευρέως - αλοιφές, κρέμες, γέλες που περιέχουν ΜΣΑΦ, τοπικά ερεθιστικά και διεγερτικά για την αναγέννηση των ιστών.

Πρόσφατα, ένα νέο φάρμακο εμφανίστηκε στα φαρμακεία που μπορούν να προσφέρουν σοβαρή βοήθεια στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας - ένα θεραπευτικό αντιφλεγμονώδες αναλγητικό.

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης με φαρμακευτικό γύψο

Στη θεραπευτική αγωγή της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, χρησιμοποιούνται διάφοροι παράγοντες, όπως ΜΣΑΦ, αναλγητικά, αντισπασμωδικά. Όλα αυτά τα κεφάλαια είναι αποτελεσματικά, αλλά με παρατεταμένη χρήση μπορούν να βλάψουν το σώμα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό μπορεί να βοηθηθεί από ένα φάρμακο νέας γενιάς - ένα αναισθητικό αντιφλεγμονώδες ιατρικό έμπλαστρο.

Το θεραπευτικό έμπλαστρο είναι πολύ αποτελεσματικό, σας επιτρέπει να ανακουφίσετε τον πόνο και τη φλεγμονή, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή και να μειώσετε τη δόση των παυσίπονων και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Κατά τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, εφαρμόζεται ιατρικό έμπλαστρο στην προβληματική περιοχή του λαιμού, αποφεύγοντας το μέτωπο, ειδικά την περιοχή των καρωτιδικών αρτηριών και των λεμφαδένων. Συνιστάται θεραπεία για 9 ή περισσότερες ημέρες. Συνιστάται συνήθως να χρησιμοποιείτε το έμπλαστρο το μεσημέρι το πρωί, αλλά είναι δυνατό να το χρησιμοποιήσετε τη νύχτα.

Η υψηλή αποδοτικότητα, η μοναδικότητα της σύνθεσης, η μακροχρόνια θεραπευτική επίδραση, η ευκολία χρήσης και η προσιτή τιμή κάνουν το ιατρικό έμπλαστρο ως μέσο επιλογής στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας.