Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα: πώς διαφέρουν οι ασθένειες

Έχει παρατηρηθεί ότι περισσότεροι από 6. 000 χρήστες μηχανών αναζήτησης ενδιαφέρονται για τις διαφορές μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και της αρθρίτιδας κάθε μήνα. Με την πρώτη ματιά, οι ασθένειες είναι παρόμοιες: και οι δύο περιπτώσεις οδηγούν σε επώδυνη βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, η άγνοια των βασικών διαφορών αυτής της ήττας είναι μια πραγματική παγίδα που οδηγεί σε ανεπανόρθωτες επιπλοκές. Η φύση αυτών των ασθενειών είναι διαφορετική, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία και η πρόληψη διαφέρουν μεταξύ τους. Ας δούμε κάθε ένα από αυτά με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και να ανακαλύψουμε όλες τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι η αιτία της οστεοαρθρίτιδας ή της αρθρίτιδας

Τι είναι η αρθρίτιδα

Πριν εξερευνήσετε τις αιτίες και τα συμπτώματα της νόσου, αξίζει να αναφέρετε τους αριθμούς. Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια με περισσότερες από 200 ποικιλίες που εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η οποία μιλάει για τον εαυτό της με την ηλικία, η αρθρίτιδα εμφανίζεται ήδη από 25 έως 40 ετών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερο από το 19% των περιπτώσεων αναπηρίας οφείλονται σε επιπλοκές.

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια των αρθρώσεων που προκαλείται από εξασθενημένες ανοσολογικές διαδικασίες ή σοβαρές λοιμώξεις (εντερικά ή ουρογεννητικά). Οι μεταβολικές διαταραχές, το στρες, η υποθερμία γίνονται συχνά η αιτία της ανάπτυξης φλεγμονής.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός στο κέντρο της βλάβης, ερυθρότητα, οίδημα και πρήξιμο. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει γενική υπερθερμία, απώλεια δύναμης, επιπεφυκίτιδα και επώδυνη ούρηση.

Η αρθρίτιδα ξεκινά με πόνο στις αρθρώσεις, αλλά σε προχωρημένη μορφή επηρεάζει την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, τα μάτια κ. λπ. Συχνά η ασθένεια προχωρά σε μια θολή ασυμπτωματική μορφή, αλλά οι πρώτες εκδηλώσεις της είναι τυπικές:

 • έντονοι πόνοι που εμφανίζονται τόσο σε κίνηση όσο και σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης.
 • επίμονο ή περιοδικό οίδημα που εμφανίζεται στο σημείο της βλάβης.
 • Η επώδυνη άρθρωση είναι "θυελλώδης" και αυτό μπορεί να προσδιοριστεί με άγγιγμα.
 • Ο πόνος και η δυσκαμψία των κινήσεων ανησυχούν τις πρώτες πρωινές ώρες (4-5 η ώρα).

Η προχωρημένη αρθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα και αυτό θα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 70% των περιπτώσεων αυτής της ασθένειας συμβαίνει σε άτομα άνω των 64 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται ως ασθένεια από "πιανίστες και αθλητές" επειδή ασκεί πίεση στους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί παραμόρφωση του ιστού των αρθρώσεων στο σημείο της πλήρους καταστροφής. Αναπτύσσεται λόγω της μείωσης της ποσότητας του αρθρικού υγρού και των κυκλοφοριακών διαταραχών. Στον προσβεβλημένο αρθρικό χόνδρο, η διατροφή διαταράσσεται, προκαλώντας «να στεγνώσει» και «φθαρεί».

Η κύρια δουλειά μιας άρθρωσης είναι να μην αγγίζουν τα γειτονικά οστά. Αυτό επιτρέπει σε ένα άτομο να κινείται ελεύθερα και ανώδυνα. Ο αφυδατωμένος αρθρικός χόνδρος καταστρέφεται αργά αλλά σίγουρα, με αποτέλεσμα τις ίδιες οστικές επαφές. Όσο εξελίσσεται η ασθένεια, τόσο περισσότερο το άτομο υποφέρει από πόνο και δυσκαμψία στις κινήσεις, μέχρι και συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας.

Τα πρώτα συμπτώματα παραμόρφωσης έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά:

 • Κοινή δυσκαμψία μετά από μια μακρά παύση που υποχωρεί με την κίνηση.
 • θαμπά κλικ, δυσλειτουργίες και δυσλειτουργίες.
 • οδυνηρές αισθήσεις κατά το περπάτημα και σωματική άσκηση.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει μόνο τις αρθρώσεις χωρίς να επηρεάζει άλλα όργανα. Οι φλεγμονώδεις διεργασίες απουσιάζουν σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλη σύγκριση ασθενειών

Για να κατανοήσουμε ακριβώς πώς διαφέρει η αρθρίτιδα από την οστεοαρθρίτιδα, αξίζει να σχεδιάσουμε έναν παράλληλο μεταξύ των κύριων διαφορών και να συνοψίσουμε τα ακόλουθα:

 • Πόνος. Συνοδεύει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη ασθένεια, αλλά η εκδήλωσή της είναι διαφορετικής φύσης. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, ο πόνος συμβαίνει μόνο με κίνηση και δύναμη φορτίου και είναι συχνά ήπιος. Εξαιτίας αυτού, ένα άτομο δεν γνωρίζει σοβαρές παθολογίες και δεν ξεκινά τη θεραπεία εγκαίρως. Ωστόσο, με κάθε περαιτέρω στάδιο, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και αρχίζει να ενοχλεί ακόμη και σε ηρεμία.

  Η αρθρίτιδα εδώ δεν εξαρτάται πάντα από τη σωματική δραστηριότητα και αποβάλλεται μόνο με ανακούφιση από τον πόνο. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από πόνο που εμφανίζεται νωρίς το πρωί.

 • Τραγάνισμα. Το άλεσμα και το άλεσμα δεν είναι πάντα αιτία ανησυχίας. Στην οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο, έχει έναν περίεργο, πιο χοντρό και ξηρότερο ήχο που αυξάνεται με κάθε περαιτέρω στάδιο. Γίνεται σήμα για το κατεστραμμένο στρώμα χόνδρου και την αρχή της τριβής των οστών. Η λείανση δεν είναι συχνή στην αρθρίτιδα.
 • Παραμόρφωση. Με την οστεοαρθρίτιδα, η άρθρωση παραμορφώνεται και μπορεί επίσης να εμφανιστούν φλεγμονώδεις διεργασίες. Με την αρθρίτιδα, υπάρχουν φώκιες, οίδημα, ερυθρότητα και υπερθερμία, αλλά η παραμόρφωση εμφανίζεται μόνο όταν μια ασθένεια έχει περάσει σε άλλη.
 • Ακινησία. Με την οστεοαρθρίτιδα, η προσβεβλημένη άρθρωση γίνεται άκαμπτη.
 • Όριο ηλικίας. Η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε παιδιά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ωστόσο, η μέση ηλικία των ασθενών είναι μεταξύ 25 και 40 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα θεωρείται «ασθένεια γήρατος» και είναι το αποτέλεσμα της φυσικής γήρανσης. Τα άτομα των οποίων η ζωή σχετίζεται με άγχος στις αρθρώσεις διατρέχουν επίσης κίνδυνο.
 • Ανάπτυξη συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι αισθητά στα πρώτα στάδια της φλεγμονής. Η δεύτερη ασθένεια αναπτύσσεται αργά και ασυμπτωματικά, γι 'αυτό παραπλανά τον ασθενή χωρίς λόγο ανησυχίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα;

Η ασθένεια είναι ήδη εμφανής στο πρώτο στάδιο, και γι 'αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Εάν κατά τη διάρκεια της διάγνωσης δεν βρεθούν βλάβες των εσωτερικών οργάνων, τότε η ανάρρωση θα προχωρήσει ομαλά. Η πορεία της θεραπείας της νόσου πραγματοποιείται με τη βοήθεια αντιφλεγμονωδών και ενισχυτικών ανοσοποιητικών φαρμάκων, καθώς και αντιβιοτικών. Εάν η κατάσταση εκτελεστεί, θα επαναληφθεί έως ότου αποκατασταθεί πλήρως.

Η ανάρρωση πραγματοποιείται με πολύπλοκο τρόπο, οπότε ο ασθενής συνταγογραφείται ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις, διατροφή και απόρριψη κακών συνηθειών. Τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν η αρθρίτιδα είναι χρόνια και ρευματοειδής, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Για προσωρινή βελτίωση, χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα - κυτταροστατικά, κορτικοστεροειδή. Η ιατρική σήμερα επιτρέπει την επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης σε αυτήν την ασθένεια και την αποφυγή υπερβολικής ορμόνης. Ωστόσο, για να αποφύγετε μια τέτοια εξέλιξη συμβάντων, δεν πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία και να αναβάλλετε μια επίσκεψη στο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου: όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί, τόσο πιο γρήγορα ένα άτομο θα ανακάμψει. Η ηλικία του ασθενούς παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ως θεραπευτικό μέτρο, ο ασθενής καθοδηγείται να ρυθμίσει το άγχος στην προσβεβλημένη άρθρωση με τη φαρμακευτική αγωγή του ήπατος.

Η ασθένεια, η οποία έχει πάρει μια χρόνια μορφή, δεν εξαφανίζεται για πάντα. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική είναι ικανή να ελέγχει ικανά την ασθένεια και να αποτρέπει περαιτέρω παραμόρφωση της άρθρωσης. Σε μια παραμελημένη μορφή, καταφεύγουν σε τεχνητά ενδοπροσθετικά όταν δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο ασθένειες αντιμετωπίζει ένα άτομο, η θεραπεία πρέπει να παρέχεται με ικανοποίηση και ταχύτητα. Εάν έχετε την παραμικρή υποψία για ασθένεια, ζητήστε τη συμβουλή από έμπειρο ειδικό, επειδή ο χαμένος χρόνος είναι χαμένη υγεία για πάντα. Επικοινωνήστε με την κλινική για βοήθεια από εξειδικευμένο ορθοπεδικό τραυματία.