Συμπτώματα και θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού

Η οστεοχόνδρωση είναι μία από τις πιο συχνές, καλά μελετημένες, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μυοσκελετικές διαταραχές. Αυτό δεν είναι μόνο πόνος στην πλάτη και μεγάλη ενόχληση: με την πάροδο του χρόνου, και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οστεοχόνδρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις και να επηρεάσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του ασθενούς. Ως εκ τούτου, η λήψη αυτής της φαινομενικά ατρόμητης ασθένειας στο πρώτο σημάδι είναι πολύ σοβαρή.

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Συμπτώματα

Η οστεοχόνδρωση πολύ συχνά δεν διαγιγνώσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σύνδρομα οστεοχόνδρωσης μπορεί να μην οδηγούν καν απευθείας στη σπονδυλική στήλη και να μεταμφιεσθούν ως άλλες ασθένειες. Και ο ασθενής «καταστέλλει» το σύνδρομο πόνου με παυσίπονα και κατηγορεί τα πάντα για ημικρανία - στην καλύτερη και στη χειρότερη περίπτωση - αντιμετωπίζεται για μια εντελώς διαφορετική ασθένεια χωρίς να βλέπει καμία βελτίωση για χρόνια.

Στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, η οστεοχόνδρωση εκδηλώνεται μόνο με μικρό πόνο και δυσφορία μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή μακρά συνεδρίαση σε μια δυσάρεστη θέση στο τραπέζι. Η ασθένεια αναπτύσσεται με τα χρόνια, σταδιακά όλα τα συμπτώματα εντείνονται. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα περιλαμβάνουν:

 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα. Ειδικά μετά από μακρά παραμονή σε μία θέση ή ύπνο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ενός προβλήματος της σπονδυλικής στήλης. Μετά το τρίψιμο, το μούδιασμα και η δυσφορία περνούν γρήγορα και δεν προκαλούν σοβαρή δυσφορία.
 • Κρύο αίσθημα, χτυπήματα στο δέρμα στην περιοχή των χεριών, συχνά - τα χέρια ή τα μεμονωμένα δάχτυλα, λιγότερο συχνά - στην πληγείσα περιοχή της πλάτης.
 • Οι αισθήσεις πόνου έχουν συχνά «λάθος» εντοπισμό. Ο πόνος μπορεί να συμβεί στην πληγείσα περιοχή της σπονδυλικής στήλης καθώς και να εκπέμψει (να δώσει) στην περιοχή του θώρακα κατά την αναπνοή, παρόμοιο με τον πόνο στις καρδιακές παθήσεις. Επομένως, κατά τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης με πόνο στην περιοχή της καρδιάς, ένα EKG θα είναι υποχρεωτική μελέτη - για τον αποκλεισμό της ισχαιμικής νόσου. Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην περιοχή της ωμοπλάτης (μεσοπλευρική νευραλγία) ή στο αριστερό χέρι.
 • Οι οδυνηρές αισθήσεις εντείνονται συχνά τη νύχτα.
 • Ο ασθενής επίσης βασανίζεται συχνά από πονοκεφάλους που μοιάζουν με ημικρανίες. Μπορούν να εμφανιστούν στη μία πλευρά του κεφαλιού καθώς και να καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι.
 • μια γενική μείωση της ευεξίας, της διάθεσης
 • Η οστεοχόνδρωση στο στήθος σπάνια σχετίζεται με συμπίεση του νωτιαίου μυελού. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα: οι αισθήσεις του πόνου γίνονται σοβαρές, συνοδευόμενες από σοβαρές διαταραχές στην εργασία των εσωτερικών οργάνων.

Όλα τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης των νευρικών ριζών κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την περιοχή και το βαθμό συμπίεσης. Ως εκ τούτου, με την πρώτη υποψία για οστεοχόνδρωση, είναι πολύ σημαντικό να διεξάγουμε οργανικές μελέτες και να κάνουμε τη σωστή διάγνωση.

Η οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα σπάνια εμφανίζεται μόνη της - η περιοχή του θώρακα είναι ανενεργή και λιγότερο στρες, συχνότερα αυτή η ασθένεια συνδυάζεται με την οστεοχόνδρωση του τραχήλου.

Μέθοδοι θεραπείας οστεοχόνδρωσης

Όπως όλες οι εκφυλιστικές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, η οστεοχόνδρωση αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσκολία και για μεγάλο χρονικό διάστημα - δεν υπάρχει απλή και γρήγορη θεραπεία. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Είναι αδύνατη η αντιστροφή εκφυλιστικών αλλαγών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η ιδανική επιλογή είναι να σταματήσετε την ανάπτυξη της νόσου στο αρχικό στάδιο, εάν η οστεοχόνδρωση δεν περιορίζει τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Στα πρώτα στάδια, αρκεί να προσαρμόσετε ελαφρώς τον τρόπο ζωής του ασθενούς: αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, πλήρης διατροφή. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να κάνετε διάγνωση στην αρχή της ανάπτυξης παθολογικών αλλαγών.

Το παραδοσιακό θεραπευτικό σύμπλεγμα για την οστεοχόνδρωση περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική θεραπεία. . . Αποτελείται από διάφορα συστατικά:
  1. Με σύνδρομο σοβαρού πόνου, στον ασθενή συνταγογραφείται φάρμακο για τον πόνο. Τα περισσότερα από αυτά είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οπιούχα και τα οπιοειδή χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Είναι ισχυρότεροι αλλά έχουν πολλούς περιορισμούς στη χρήση τους.
  2. Ένα υποχρεωτικό μέρος της θεραπείας είναι η λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών που ενισχύουν το οστικό σύστημα.
  3. Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι η λήψη μυοχαλαρωτικών χωρίς συνεχή άσκηση αντενδείκνυται αυστηρά στην ιατρική γυμναστική.
  4. Η λήψη χονδροπροστατευτικών βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάκαμψης στην πληγείσα περιοχή, αν και η στάση των ειδικών σε τέτοια φάρμακα είναι πολύ διφορούμενη.
 • Θεραπεία χωρίς ναρκωτικάείναι πολύ πιο σημαντικό για την επιτυχή θεραπεία της οστεοχόνδρωσης.
  1. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επικεντρωθούμε στη συστηματική και σωστή εφαρμογή του συμπλέγματος της θεραπευτικής γυμναστικής. Η θεραπεία άσκησης στοχεύει στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ γύρω από τη σπονδυλική στήλη, στην επιτάχυνση της τοπικής ροής αίματος και, με τακτική άσκηση, να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς.
  2. Οι θεραπείες φυσιοθεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και της έντασης. Λειτουργούν σαν αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, αλλά έχουν πολύ λιγότερες αντενδείξεις.
  3. ΜασοθεραπείαΕφαρμόζονται τόσο τα παραδοσιακά θεραπευτικά μασάζ όσο και πολλές εναλλακτικές μέθοδοι. Το κύριο κριτήριο επιλογής είναι ο επαγγελματισμός ενός ειδικού και η διαβούλευση με τον θεράποντα ιατρό.
  4. χειροκίνητη θεραπεία;
  5. Έλξη (θεραπεία έλξης) σε ειδικό προσομοιωτή. Η ήπια πρόσφυση της σπονδυλικής στήλης σας επιτρέπει να απελευθερώσετε την ένταση των μυών και να μειώσετε τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη συμπίεση των νευρικών ριζών.
  6. Πρέπει επίσης να αλλάξετε την προσέγγιση στη διατροφή σας και να την κάνετε πιο ισορροπημένη.
Μασάζ ως μέθοδος θεραπείας της θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Θεραπευτικές ασκήσεις για οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα

Μπορείτε να κάνετε ιατρική γυμναστική τόσο σε ένα ειδικό δωμάτιο στο νοσοκομείο όσο και στο σπίτι. Όσο πιο συχνές και τακτικές είναι οι συναντήσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποτελεσματικότητα. Συνιστάται να κάνετε μαθήματα αρκετές φορές την ημέρα. Ένα υποχρεωτικό μέρος του συγκροτήματος είναι οι πρωινές ασκήσεις. Κάθε προπόνηση θα πρέπει να διαρκεί μεταξύ 5 (στην πρώτη φάση) και 40 λεπτών. Ο αριθμός των επαναλήψεων για κάθε άσκηση πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 20. Εδώ είναι ένα τραχύ σύνολο ασκήσεων:

 1. Ξαπλώστε ανάσκελα, η επιφάνεια πρέπει να είναι επίπεδη και σταθερή. Μπορείτε να βάλετε άνετα ένα χαλί άσκησης. Λυγίστε τα γόνατά σας και ταυτόχρονα ισιώστε το γόνατό σας προς τη μύτη σας και το κεφάλι σας προς τα γόνατά σας. Κρατήστε το πάνω σημείο για λίγα δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στο σημείο εκκίνησης και αλλάξτε το πόδι σας
 2. Μια καθολική άσκηση - γνωστή σε όλους από την παιδική ηλικία "γάτα". Με το κεφάλι σου κάτω, πάρτε και τα τέσσερα. Καθώς εισπνέετε, λυγίστε την πλάτη σας όσο μπορείτε και σηκώστε το κεφάλι σας. Στη συνέχεια, καθώς εκπνέετε, αψίδα την πλάτη και χαμηλώστε το κεφάλι σας.
 3. Στη μέση της εργάσιμης ημέρας, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για μια απλή άσκηση: στρίψτε ανασηκώνοντας κάθε ώμο όσο το δυνατόν ψηλότερα, ενώ σηκώστε τον έναν ώμο και χαμηλώστε τον άλλο.
 4. Καθίστε σε μια καρέκλα με την πλάτη μέχρι τις ωμοπλάτες σας (θα κάνει μια κανονική καρέκλα γραφείου) και πιέστε σταθερά την πλάτη σας στο πίσω μέρος της καρέκλας. Στη συνέχεια, σηκώστε τα χέρια σας και λυγίστε το πάνω μέρος της πλάτης σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
 5. Με τα χέρια σας απλωμένα, κάντε όσο το δυνατόν περισσότερες κυκλικές κινήσεις. Πραγματοποιείται ενώ κάθεστε ή στέκεστε σε μια ευθεία σκληρή καρέκλα.
 6. Σηκωθείτε ευθεία με τα πόδια σας πλάτος ώμου. Διασχίστε τα χέρια σας πίσω από τις ωμοπλάτες σας. Λυγίστε όσο το δυνατόν περισσότερο στην περιοχή του θώρακα και αντισταθείτε με τα χέρια σας.
 7. Σε όρθια θέση, λυγισμένη όσο το δυνατόν περισσότερο, το πηγούνι γέρνει προς το στήθος και τους ώμους μεταξύ τους. Κρατήστε στη χαμηλότερη θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, κάντε την κίνηση της πλάτης: ισιώστε τους ώμους σας όσο το δυνατόν περισσότερο, φέρτε τις ωμοπλάτες σας μαζί και ρίξτε το κεφάλι σας πίσω. Η άσκηση γίνεται αργά και ομοιόμορφα.

Η οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αργά χωρίς να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, ο ασθενής αντιμετωπίζει πολλούς περιορισμούς στον κανονικό τρόπο ζωής του και το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο μειώνεται συνεχώς. Επομένως, όταν αισθάνεστε τις πρώτες αισθήσεις δυσφορίας και ελαφρού πόνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.