Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας: συμπτώματα, θεραπεία στο σπίτι

Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας πάσχει από οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας - αυτή είναι η αποπληρωμή για έναν καθιστικό τρόπο ζωής και υπερβολικό άγχος στην πλάτη.

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Μία τέτοια βλάβη εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλα τα στοιχεία του μεσοσπονδύλιου δίσκου και με την πάροδο του χρόνου η εκφυλιστική-δυστροφική βλάβη φτάνει στους γειτονικούς σπονδύλους, στους μεσοσπονδύλιους συνδέσμους και στον σύνδεσμο.Σχεδόν οι μισοί ενήλικες του κόσμου πάσχουν από οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. Στην καθημερινή ζωή, ο πόνος στον αυχένα και τις αρθρώσεις γενικά αναφέρεται ως «εναπόθεση αλατιού». Ωστόσο, αυτός είναι ένας θεμελιωδώς λανθασμένος ορισμός. Αυτό είπαν οι άνθρωποι και φυσικά οι άνθρωποι παίρνουν αυτή τη φράση κυριολεκτικά. Στην πραγματικότητα, κανένα άλας δεν εναποτίθεται στις αρθρώσεις (με εξαίρεση μια ασθένεια όπως η ουρική αρθρίτιδα - έτσι συσσωρεύονται τα άλατα ουρικού οξέος στις αρθρώσεις).

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν στοχεύει στην «απορρόφηση αλάτων, εναποθέσεων» κ. λπ. Αυτή η λανθασμένη άποψη υπάρχει όχι μόνο σε ασθενείς αλλά και σε ορισμένους γιατρούς που συνταγογραφούν μια συγκεκριμένη αυστηρή δίαιτα και συχνές ακτινογραφίες. Στην οστεοχονδρωσία δεν υπάρχει «εναπόθεση αλατιού», αλλά αντιδραστική οστεοποίηση, και φυσικά κανένα μέτρο δεν μπορεί να οδηγήσει σε «απορρόφηση εναποθέσεων».

Βαθμός και στάδιο ανάπτυξης της νόσου

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας είναι μια χρόνια ασθένεια με περιόδους επιδείνωσης και ύφεσης. Τέτοιες περίοδοι έχουν διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η ταχεία θεραπεία της νόσου είναι δυνατή εάν είναι ο πρώτος βαθμός της νόσου και παρατηρηθεί νωρίς.

Ο βαθμός ανάπτυξης της νόσου

εξουσία Η ευημερία του ασθενούς, συμπτώματα Εκδηλώσεις
Αποφοιτώ Ήπιος πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί γυρίζοντας το κεφάλι σας Ελαφριά μυϊκή ένταση στο λαιμό
Πτυχίο ΙΙ Πόνος μεγαλύτερης έντασης που επιστρέφει στον ώμο ή τον βραχίονα, επιδεινώνεται καθώς το κεφάλι περιστρέφεται και κάμπτεται.

Όσον αφορά την ευεξία, υπάρχει μείωση της ικανότητας εργασίας, αδυναμία, πονοκέφαλος.

Μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου και παγίδευση των νευρικών ριζών
III βαθμός Συνεχής πόνος στην αυχενική σπονδυλική στήλη που επιστρέφει στον ώμο ή τον βραχίονα. Αισθήματα μούδιασμα ή αδυναμία στους μυς του βραχίονα. Αδυναμία και ζάλη στην κατάσταση υγείας του ασθενούς Περιορισμός της κινητικότητας, πόνος κατά την πίεση στις αρθρώσεις του λαιμού.

Ανάπτυξη και σχηματισμός κήλων δίσκων

IV βαθμός Σοβαρή ζάλη και εμβοές, μειωμένος συντονισμός λόγω συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας που τροφοδοτεί την παρεγκεφαλίδα και τους ινιακούς λοβούς του εγκεφάλου Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος καταστρέφεται πλήρως και έχει αντικατασταθεί από συνδετικό ιστό

Στάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Στάδιο ακτίνων Χ Περιγραφή του σταδίου
Πρώτο στάδιο Η καμπυλότητα του λαιμού εξομαλύνεται, υπάρχουν μικρές αλλαγές στη δομή των σπονδύλων
Δεύτερος όροφος Η αστάθεια εκφράζεται μεταξύ των σπονδύλων, μπορεί να υπάρχει μετατόπιση ενός σπονδύλου σε σχέση με τον άλλο, ελαφρά μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Τρίτο τμήμα Το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ¼ χαμηλότερο από αυτό των άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων, το οποίο είναι υψηλότερο. Οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις αλλάζουν. Η εμφάνιση της ανάπτυξης των οστών. Τα μεσοσπονδύλια και το νωτιαίο κανάλι στενεύουν.
Επίπεδο τέσσερα Το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι πολύ μειωμένο. Οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις αλλάζουν πολύ. Η ανάπτυξη των οστών έχει γίνει πολύ μεγάλη. Τα μεσοσπονδύλια όργανα και ο νωτιαίος σωλήνας περιορίζονται σημαντικά.

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ας απαριθμήσουμε τα κύρια:

 1. Η παρουσία σκολίωσης και ακατάλληλης στάσης.
 2. Υπέρβαρο, παχυσαρκία.
 3. Κορυφαία καθιστική ζωή, φυσική αδράνεια, καθιστική εργασία, χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
 4. Ιστορικό τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης.
 5. Μεταβολική διαταραχή.
 6. Μεγάλες ποσότητες σωματικής άσκησης.
 7. Νευρικό σοκ, ένταση και άγχος.
 8. Κληρονομία.
 9. Σταθερή πίεση στην πλάτη κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων (για προγράμματα οδήγησης, προγραμματιστές κ. λπ. ).

Η επίδραση αυτών των παραγόντων αυξάνει το άγχος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οπότε η αντιστάθμιση του υπερβολικού στρες στους μυς του αυχένα οδηγεί σε σπασμούς και μειωμένη ροή αίματος σε αυτήν την περιοχή. Αυτό οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική σπονδυλική στήλη.

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους της τραχηλικής σπονδυλικής στήλης, ως αποτέλεσμα των οποίων η δομή τους αλλάζει και η διατροφή τους διακόπτεται. Οι αλλαγές επηρεάζουν επίσης τις μικρές αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, τα σπονδυλικά σώματα καλύπτονται με ανάπτυξη οστών.

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

 • Πόνος στην αυχενική μοίρα. Ο πόνος μπορεί να συμβεί στο λαιμό, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον ώμο ή στο χέρι.
 • Αίσθημα αδυναμίας στα χέρια.
 • μειωμένη ευαισθησία στο χέρι
 • Περιορισμοί στις κινήσεις του λαιμού, μια κρίση κατά την περιστροφή και την κλίση της κεφαλής συμβαίνουν με την ανάπτυξη των οστών στα σπονδυλικά σώματα, μειώνοντας το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου και βλάπτοντας μικρές αρθρώσεις μεταξύ των αυχενικών σπονδύλων.
 • Ζάλη, αδυναμία και έλλειψη συντονισμού συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος στην σπονδυλική αρτηρία επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παροχής αίματος στην παρεγκεφαλίδα.
 • Μούδιασμα της γλώσσας, μειωμένη όραση και ακοή συμβαίνουν σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μειωμένης παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στο σπίτι

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει ένα σχήμα, τη χρήση φαρμάκων, αποκλεισμών, ορθοπεδικών, φυσικών θεραπειών και μεθόδων σπα.
Η θεραπεία πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα συστατικά:

 1. Εξασφάλιση ανάπαυσης και ανακούφισης της σπονδυλικής στήλης.
 2. Καταπολέμηση του συνδρόμου πόνου.
 3. Καταπολέμηση μυϊκών συσπάσεων και άλλων αντανακλαστικών εκδηλώσεων.
 4. Καταπολέμηση αντιδραστικών αλλαγών στα νευρικά στοιχεία και άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη.
Κράτηση αυχενικού σπονδύλου

Μερικές από αυτές τις θεραπείες μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

 • Είναι εύκολο να ακολουθήσετε το σχήμα στο σπίτι για πλήρη ξεκούραση και ανακούφιση της αυχενικής μοίρας. Ο ασθενής πρέπει να ξαπλώνει σε ένα σταθερό κρεβάτι, κάτω από το κεφάλι πρέπει να υπάρχει ένα μικρό μαλακό μαξιλάρι, και κάτω από το λαιμό θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή σακούλα με ζεστή άμμο ή κύλινδρο με εσοχή.
 • Η έλξη που χρησιμοποιούν οι γιατροί για συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά υπάρχει μια εναλλακτική λύση - μια οριζόντια ράβδος, η οποία, εάν είναι δυνατόν, πρέπει να κρεμάσετε αρκετές φορές την ημέρα.
 • Το μπλοκ αναισθησίας δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά άλλα αναλγητικά - μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα - μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Αυτές περιλαμβάνουν αποτελεσματικές αλοιφές ταχείας δράσης καθώς και καλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για στοματική χορήγηση. Έτσι, στο σπίτι, είναι δυνατόν να ανακουφίσετε γρήγορα τον πόνο στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας.

  Προσοχή! Όλα τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε συνεννόηση με το γιατρό σας!

 • Οι βιταμίνες της ομάδας Β πρέπει να λαμβάνονται για θεραπεία στο σπίτι. Η βιταμίνη δεν πρέπει να έχει τη μορφή ενέσεων ή δισκίων.Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β.

  Βρίσκεται στα ακόλουθα τρόφιμα (εμφανίζονται τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β):

  • Μούρα και φρούτα - σε ανανά, ημερομηνίες, αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, βακκίνια.
  • Λαχανικά και βότανα - σε πατάτες, σπανάκι, σπαράγγια, πράσο, μαϊντανό, μπιζέλια, σκόρδο, χρένο.
  • Η βιταμίνη Β βρίσκεται σε αρκετά μεγάλες δόσεις σε όλα τα προϊόντα κρέατος, αλλά τα υποπροϊόντα του βοείου κρέατος και του κοτόπουλου (νεφρά, συκώτι, καρδιά, γλώσσα) είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
  • Τα θαλασσινά είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β. Τα ψάρια είναι τόνος, ροζ σολομός και σκουμπρί. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στο χαβιάρι οξύρρυγχου και στο pollock αυγοτάραχο. Το καλαμάρι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β.
  • Ένα υψηλό επίπεδο βιταμίνης Β βρίσκεται στους κρόκους των αυγών της κότας και των αυγών ορτυκιών.
  • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν τη βιταμίνη - ειδικά κουκουνάρια και ηλιόσπορους, καθώς και φιστίκια, σουσάμι και φιστίκια.
 • Η θεραπεία μασάζ και άσκησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Ένας θεραπευτής μασάζ μπορεί να έρθει στο σπίτι σας για να δώσει ένα θεραπευτικό μασάζ ή ένας συγγενής μπορεί να μάθει τις βασικές μεθόδους μασάζ της αυχενικής μοίρας.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Φύλλα χρένου για μια θεραπευτική κομπρέσα

Συμπίεση φύλλων χρένου

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με φύλλα χρένου επειδή, κατά τη θεραπεία της νόσου στο σπίτι, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στις αρθρώσεις του λαιμού.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη μορφή συμπίεσης.

 • Είναι απαραίτητο να παίρνετε μικρά και φρέσκα φύλλα χρένου και να τα βάζετε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.
 • Μετά από αυτό, τα φύλλα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως στην αυχενική μοίρα.
 • Στην κορυφή πρέπει να τοποθετήσετε σελοφάν και να καλύψετε τη συμπίεση με ένα ζεστό μαντήλι ή μαντήλι.
 • Είναι απαραίτητο να κρατήσετε τη συμπίεση μακριά από τα φύλλα όσο το δυνατόν περισσότερο. Συνιστάται να τα τοποθετήσετε τη νύχτα.

Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της συμπίεσης των φύλλων, ο λαιμός αρχίζει να κινείται καλύτερα και η δυσάρεστη ασθένεια δεν επηρεάζει τόσο την ευεξία. Δύο μεγάλα φρέσκα φύλλα είναι αρκετά για να καλύψουν το λαιμό και την άνω πλάτη σας.

Συμπίεση αλκοόλ

Η συμπίεση αλκοόλης χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην οικιακή θεραπεία για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας.

 1. Πρέπει να πάρετε 300 ml φαρμακευτικής αλκοόλης, 10 ml ιωδίου, 10 δισκία θρυμματισμένου αναλγητικού (σκόνη) και 10 ml αλκοόλης καμφοράς.
 2. Ανακατέψτε όλα αυτά καλά και χρησιμοποιήστε το ως συμπίεση σε πονόλαιμα στο λαιμό.

Συμπίεση πατάτας και μελιού

 1. Σε τρίφτη, τρίψτε 1 μεγάλη ακατέργαστη πατάτα και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μέλι στην πολτοποιημένη μάζα.
 2. Το προκύπτον φάρμακο απλώνεται σε έναν ιστό και εφαρμόζεται στην αυχενική μοίρα για δύο ώρες.

Βάμμα κουκουνάρι

Πεύκα για βάμμα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Τα μπουμπούκια πεύκου χρησιμοποιούνται ως λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία της νόσου.

Θα πρέπει να συγκομίζονται στις αρχές της άνοιξης. Τα μπουμπούκια πεύκου πρέπει να επιλέγονται όχι μεγαλύτερα από 2 cm και όχι μικρότερα από 1, 5 cm.

 1. Οι συλλεγόμενοι μπουμπούκια πεύκου πρέπει να ξεπλυθούν καλά.
 2. Αλέστε τα νεφρά σε μύλο κρέατος και προσθέστε ζάχαρη σε αναλογία 2 προς 1, δηλ. Η. Για δύο μέρη των νεφρών πρέπει να πάρετε ένα μέρος της ζάχαρης.
 3. Ανακατέψτε τα πάντα και φυλάξτε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.
 4. Το προϊόν είναι έτοιμο μετά από δύο εβδομάδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες.
 5. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μπουμπούκια στο ψυγείο για 1 έτος.
Τσάι από βότανα

Τσάι από βότανα κατά της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας

Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συνιστάται να πίνετε διάφορα τσάι από βότανα για γενικά ενίσχυση του σώματος:

 • με χαμομήλι
 • με φύλλα βακκίνιου και σημύδας.
 • με χρώμα linden.
 • με το κατιφές και το St. John's wort.
 • με ροδαλά ισχία?
 • με πυρετό και αλογουρά.

Έτσι, με την ταυτόχρονη χρήση λαϊκών φαρμάκων και φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρό, είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η ανακούφιση των συμπτωμάτων της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, να μειωθεί η περίοδος επιδείνωσης και να παραταθεί η περίοδος ύφεσης.