Αρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου - συμπτώματα και θεραπεία, περιγραφή της νόσου

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική παθολογία, η οποία χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του χόνδρου υαλίνης.υγιή και προσβεβλημένη επιφάνεια του μηριαίου κεφαλιούΗ ασθένεια αναπτύσσεται σταδιακά, συνοδευόμενη από πόνο και μειωμένη ελευθερία κινήσεων. Εάν δεν υπάρχει ιατρική παρέμβαση στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, η ατροφία των μυών του μηρού θα εμφανιστεί μετά από λίγα χρόνια.Σάρωση μαγνητικής τομογραφίας της προσβεβλημένης άρθρωσης του ισχίουΤο τραυματισμένο άκρο μειώνεται και η σύντηξη του χώρου των αρθρώσεων οδηγεί σε μερική ή πλήρη ακινητοποίηση της άρθρωσης του ισχίου. Οι αιτίες της παθολογίας είναι προηγούμενοι τραυματισμοί, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, συστηματικές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.

Η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται συνήθως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η διάγνωση γίνεται με βάση τα αποτελέσματα των οργάνων - ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, CT, αρθροσκόπηση. Η θεραπεία παθολογιών 1 και 2 βαθμών σοβαρότητας είναι συντηρητική. Εάν ανιχνευθεί αγκύλωση ή η φαρμακευτική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση (αρθροδεσία, ενδοπροθετικά).

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της παθολογίας

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από δύο οστά - το ιλίιο και το μηρό. Το κάτω μέρος του ιλίου αντιπροσωπεύεται από το σώμα του, το οποίο συμμετέχει στην άρθρωση με το μηρό και σχηματίζει το άνω μέρος της κοτύλης. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, το γλονοειδές φώσα είναι ακίνητο και η μηριαία κεφαλή κινείται ελεύθερα. Μια τέτοια "μεντεσέ" συσκευή της άρθρωσης του ισχίου της επιτρέπει να κάμπτει, να χαλαρώνει, να περιστρέφεται, να προάγει την απαγωγή και την προσθήκη του ισχίου. Ο λείος, ελαστικός, ελαστικός χόνδρος υαλίνης που ευθυγραμμίζει την κοτύλη και τη μηριαία κεφαλή διασφαλίζει ότι οι δομές των αρθρώσεων γλιστρούν ελεύθερα. Οι κύριες λειτουργίες του είναι η ανακατανομή των φορτίων κατά τη διάρκεια της κίνησης και η αποφυγή ταχείας φθοράς του οστικού ιστού.

Υπό την επίδραση εξωτερικών ή εσωτερικών παραγόντων, διαταράσσεται ο τροφισμός του χόνδρου. Δεν έχει το δικό του κυκλοφορικό σύστημα - το αρθρικό υγρό τροφοδοτεί τον ιστό με θρεπτικά συστατικά. Με την οστεοαρθρίτιδα, πυκνώνει και γίνεται ιξώδες.Τομή άρθρωσης ισχίουΗ προκύπτουσα έλλειψη θρεπτικών ουσιών οδηγεί στην αποξήρανση της επιφάνειας του χόνδρου υαλίνης. Καλύπτεται με ρωγμές, με αποτέλεσμα μόνιμο μικροτραύμα των ιστών κατά τη διάρκεια κάμψης ή επέκτασης της άρθρωσης του ισχίου. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και χάνει τις απορροφητικές του ιδιότητες. Τα οστά παραμορφώνονται για να προσαρμοστούν στην αύξηση της πίεσης. Και στο πλαίσιο της επιδείνωσης του μεταβολισμού στους ιστούς, προχωρούν καταστροφικές και εκφυλιστικές αλλαγές.

Αιτίες και προκλητικοί παράγοντες

Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται χωρίς λόγο. Πιστεύεται ότι η καταστροφή του ιστού του χόνδρου οφείλεται στη φυσική γήρανση του σώματος, στην επιβράδυνση των διαδικασιών ανάκτησης, στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και άλλων ενώσεων απαραίτητων για την πλήρη αναγέννηση των δομών της άρθρωσης του ισχίου. Η δευτερογενής οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται στο πλαίσιο μιας παθολογικής κατάστασης που υπάρχει ήδη στο σώμα. Οι πιο συχνές αιτίες δευτερογενών ασθενειών είναι:

 • προηγούμενοι τραυματισμοί - βλάβη στη συσκευή του συνδέσμου-τενόντων, μυϊκά δάκρυα, πλήρης διαχωρισμός τους από τη βάση του οστού, κατάγματα, εξάρσεις.
 • Παραβίαση της ανάπτυξης των αρθρώσεων, συγγενείς δυσπλαστικές διαταραχές.
 • Αυτοάνοσες ασθένειες - ρευματοειδής, αντιδραστική, ψωριασική αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
 • μη ειδικές φλεγμονώδεις ασθένειες όπως πυώδης αρθρίτιδα.
 • ειδικές λοιμώξεις - γονόρροια, σύφιλη, βρουκέλλωση, ουρεοπλάσμωση, τριχομονία, φυματίωση, οστεομυελίτιδα, εγκεφαλίτιδα.
 • Δυσλειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος
 • εκφυλιστικές-δυστροφικές παθολογίες - οστεοχονδροπάθεια της μηριαίας κεφαλής, οστεοχονδρίτιδα disecans.
 • Η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων οφείλεται στην παραγωγή κολλαγόνου "super-stretchable", που οδηγεί σε υπερβολική κινητικότητα και αδυναμία των συνδέσμων.

Δεδομένου ότι η αιτία της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι η αιμορροπάθεια (αιμορραγία στην κοιλότητα της άρθρωσης του ισχίου), οι διαταραχές της αιματοποίησης είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν. Οι προϋποθέσεις για την έναρξη της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υπερβολική σωματική δραστηριότητα, ένας καθιστικός τρόπος ζωής. Η ανάπτυξή του οφείλεται στην ακατάλληλη οργάνωση της αθλητικής προπόνησης, την έλλειψη στη διατροφή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροστοιχεία, λιπαρές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Η μετεγχειρητική οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά εάν συνοδεύτηκε από την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας ιστού. Ο τροφισμός του χόνδρου υαλίνης διαταράσσεται από συχνή υποθερμία, ζει σε ένα επιβλαβές για το περιβάλλον περιβάλλον και εργάζεται με τοξικές ουσίες.

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου δεν μπορεί να κληρονομηθεί. Ωστόσο, με την παρουσία ορισμένων έμφυτων χαρακτηριστικών (μεταβολικές διαταραχές, σκελετική δομή), η πιθανότητα ανάπτυξης του αυξάνεται σημαντικά.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου είναι ο πόνος όταν περπατάτε στην περιοχή του ισχίου, ο οποίος εκπέμπεται στη βουβωνική χώρα και στην άρθρωση του γόνατος. Ένα άτομο πάσχει από δυσκαμψία κινήσεων, δυσκαμψία, ειδικά το πρωί. Για να σταθεροποιήσει την άρθρωση, ο ασθενής αρχίζει να ξεσπάει, αλλάζει το βάδισμα του. Με την πάροδο του χρόνου, το άκρο μειώνεται αισθητά λόγω μυϊκής ατροφίας και παραμόρφωσης της άρθρωσης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι της παθολογίας είναι ο περιορισμός της απαγωγής ισχίου. Για παράδειγμα, προκύπτουν δυσκολίες όταν προσπαθείτε να καθίσετε σε ένα σκαμνί με τα πόδια σας μακριά.

Πόνος όταν περπατάτε στην περιοχή του ισχίου - ένα σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Με την οστεοαρθρίτιδα της πρώτης σοβαρότητας, περιοδικός πόνος εμφανίζεται μετά από έντονη σωματική άσκηση. Εντοπίζονται στην περιοχή αρθρώσεων και εξαφανίζονται μετά από μακρά παύση.

Με την οστεοαρθρίτιδα του δεύτερου βαθμού της άρθρωσης του ισχίου, αυξάνεται η σοβαρότητα του συνδρόμου πόνου. Τα παράπονα εμφανίζονται επίσης σε κατάσταση ηρεμίας, που εκτείνονται μέχρι το μηρό και τη βουβωνική χώρα, αυξάνονται με άρση βαρών ή αυξημένη κινητική δραστηριότητα. Για να απαλλαγούμε από τον πόνο στην άρθρωση του ισχίου, ένα άτομο αρχίζει να ξεσπάει μόλις αισθητά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απαγωγής και της εσωτερικής περιστροφής του μηρού, υπάρχει περιορισμός της κίνησης στην άρθρωση.

Η οστεοαρθρίτιδα τρίτου βαθμού χαρακτηρίζεται από συνεχή έντονο πόνο που δεν εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Παρουσιάζεται δυσκολία μετακίνησης, οπότε ένα άτομο αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μπαστούνι ή πατερίτσες όταν περπατά. Η άρθρωση του ισχίου είναι άκαμπτη, υπάρχει σημαντική ατροφία των μυών των γλουτών, των μηρών και των ποδιών. Λόγω της αδυναμίας των μυών του μηρού του απαγωγέα, τα πυελικά οστά μετατοπίζονται στο μετωπικό επίπεδο. Για να αντισταθμίσει τη μείωση του ποδιού, ο ασθενής κάμπτει καθώς κινείται προς το τραυματισμένο άκρο. Αυτό οδηγεί σε απότομη μετατόπιση στο κέντρο βάρους και αύξηση του φορτίου στην άρθρωση. Σε αυτό το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, αναπτύσσεται έντονη αγκύλωση της άρθρωσης.

Στάδια της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου
Βαθμός Σημάδι ακτίνων Χ
Ο πρώτος Οι αλλαγές δεν είναι προφανείς. Τα κενά των αρθρώσεων είναι μέτρια, ανομοιόμορφα στενεύουν, δεν υπάρχει καταστροφή της επιφάνειας του μηρού. Μικρή ανάπτυξη οστού παρατηρείται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό άκρο της κοτύλης
Το δεύτερο Το ύψος του χώρου αρθρώσεων μειώνεται σημαντικά λόγω της ανώμαλης συγχώνευσης. Η οσφυϊκή κεφαλή του μηρού μετακινείται προς τα πάνω, παραμορφώνεται, μεγεθύνεται, τα περίγραμμά του γίνονται ανώμαλα. Οι οστικές αναπτύξεις σχηματίζονται στην επιφάνεια των εσωτερικών και εξωτερικών άκρων του γλονοειδούς βόθρου
τρίτος Υπάρχει πλήρης ή μερική σύντηξη του χώρου των αρθρώσεων. Το μηριαίο κεφάλι επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν αρκετές οστικές αναπτύξεις σε όλες τις επιφάνειες της κοτύλης

διάγνωση

Κατά τη διάγνωση, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη τις κλινικές εκδηλώσεις της παθολογίας, την αναμνησία, τα αποτελέσματα μιας εξωτερικής εξέτασης του ασθενούς και τις οργανικές μελέτες. Η ακτινογραφία είναι η πιο ενημερωτική. Με τη βοήθειά του, η κατάσταση της άρθρωσης του ισχίου, το στάδιο της πορείας του, ο βαθμός βλάβης στον ιστό του χόνδρου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδεικνύεται η αιτία της ανάπτυξής του. Εάν ο τράχηλος-διφυσσικός κόμβος διευρυνθεί και η κοτύλη είναι λοξή και πεπλατυσμένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι είναι πιθανό να υποτεθούν δυσπλαστικές συγγενείς αλλαγές στην άρθρωση. Η νόσος του Perthes ή η νεανική επιφυσόλυση υποδεικνύεται από το ανώμαλο σχήμα του οστού του ισχίου. Η ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα παρά την έλλειψη ιστορικού τραύματος. Χρησιμοποιούνται επίσης άλλες διαγνωστικές μέθοδοι:

 • Το CT βοηθά στην ανίχνευση της ανάπτυξης των άκρων των οστών πλακών, σχηματισμένων οστεοφυτών.
 • Η μαγνητική τομογραφία εκτελείται για την αξιολόγηση της κατάστασης των δομών του συνδετικού ιστού και του βαθμού συμμετοχής τους στην παθολογική διαδικασία.

Εάν είναι απαραίτητο, η εσωτερική επιφάνεια της άρθρωσης εξετάζεται με αρθροσκοπικά όργανα. Πραγματοποιείται διαφορική διάγνωση για να αποκλειστεί η γοναρθρόζη, η οσφυακράτη ή η θωρακική οστεοχόνδρωση. Ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να συγκαλυφθεί ως κλινικές εκδηλώσεις του ριζικού συνδρόμου που προκαλούνται από παγίδευση νεύρων ή φλεγμονή. Συνήθως είναι δυνατόν να αποκλειστεί η νευρογενής παθολογία με τη βοήθεια μιας σειράς δοκιμών. Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου είναι απαραίτητα διαφορετική από την τροχαντερική θυλακίτιδα της άρθρωσης του ισχίου, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την αντιδραστική αρθρίτιδα. Για να αποκλειστούν αυτοάνοσες ασθένειες, πραγματοποιούνται βιοχημικές εξετάσεις αίματος και αρθρικού υγρού.

Τακτική φαρμακευτικής αγωγής

Η ιατρική θεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας του ασθενούς. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται φάρμακα από διάφορες κλινικές και φαρμακολογικές ομάδες:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) - νιμεσουλίδη, κετοπροφαίνη, δικλοφενάκη, ιβουπροφαίνη, μελοξικάμη, ινδομεθακίνη, κετορολάκη. Τα ενέσιμα διαλύματα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του οξέος πόνου και χάπια, χάπια, αλοιφές και πηκτές βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου με ήπια ή μέτρια σοβαρότητα.
 • Γλυκοκορτικοστεροειδή - τριαμκινολόνη, δεξαμεθαζόνη, υδροκορτιζόνη. Έχουν τη μορφή ενδοαρθρικών αποκλεισμών σε συνδυασμό με την αναισθητική προκαΐνη, λιδοκαΐνη.
 • Χαλαρωτικά μυών - μπακλοφένη, τιζανιδίνη. Περιλαμβάνονται σε θεραπευτικές αγωγές για σπασμούς σκελετικών μυών, παγίδευση ευαίσθητων νευρικών απολήξεων.
 • Φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην άρθρωση - νικοτινικό οξύ, αμινοφυλλίνη, πεντοξυφυλλίνη. Συνταγογραφούνται σε ασθενείς για τη βελτίωση του τροφικού ιστού και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου
 • Χονδροπροστατευτές. Μόνο αποτελεσματικό στα στάδια 1 και 2 της οστεοαρθρίτιδας.

Το τρίψιμο των αλοιφών με αποτέλεσμα θέρμανσης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον ήπιο πόνο. Τα δραστικά συστατικά εξωτερικών δραστικών συστατικών είναι η καψαϊκίνη, το cinquefoil, η καμφορά, η μενθόλη. Αυτές οι ουσίες χαρακτηρίζονται από τοπική ερεθιστική, αποσπασμένη, αναλγητική δράση. Συμπιέζει τις αρθρώσεις με διμεθυλοσουλφοξείδιο, η φαρμακευτική χολή βοηθά στην διόγκωση και το πρωί πρήξιμο του μηρού. Συνιστάται ένα κλασικό μασάζ ακουστικής πίεσης ή κενού για ασθενείς με συνάρθρωση. Η καθημερινή άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας.

Χειρουργική επέμβαση

Με την αναποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας ή τη διάγνωση μιας παθολογίας που περιπλέκεται από την αγκύλωση, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Είναι αδύνατο να αποκατασταθεί ιστός χόνδρου που έχει υποστεί βλάβη από οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση χωρίς προσθετική χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση στη θεραπεία, συμμόρφωση με όλους τους ιατρικούς κανονισμούς, διατήρηση του σωστού τρόπου ζωής, θεραπευτικές ασκήσεις, τακτικά μαθήματα μασάζ, λήψη βιταμινών και σωστή διατροφή, εσείς μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της βλάβης και την καταστροφή των αρθρώσεων του χόνδρου και του ισχίου.