Πόνος στη μέση: οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας;

Πόνος στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη- ένα από τα πιο κοινά παράπονα ασθενών με μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Σχεδόν όλοι είχαν πόνο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, πιο συχνά στο ιερό ή μεταξύ του κάτω άκρου του XII. Το ζεύγος των πλευρών και των γλουτιαίων πτυχών εντοπίστηκαν, d. Η.Πόνος στην πλάτη(BNS).

Ο πόνος στην κάτω πλάτη συνοδεύεται συνήθως από μυϊκή ένταση, συχνά επώδυνα σημείαΜπορεί να εκπέμψει σε άλλα μέρη του σώματος, για παράδειγμα στο πόδι, στους γλουτούς, στην κοιλιά, στην πυελική περιοχή κ. λπ.

Οξύς πόνος στην πλάτη εμφανίζεται συχνά ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές εβδομάδες. Συνήθως, ο πόνος στην κάτω πλάτη εξαφανίζεται μόνος του εντός 3-4 εβδομάδων, το 90% του χρόνου, αλλά το υπόλοιπο 10% του χρόνου γίνεται χρόνια και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, μερικές φορές επιδεινώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πραγματική αιτία του πόνου στην πλάτη δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Πόνος στην πλάτη - αιτίες

Μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή.Πόνος στην πλάτη(BNS), στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται με την ανάπτυξη μιας ευρείας ποικιλίας παθολογικών διεργασιών στα όργανα της θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας, της λεκάνης και των δομών της σπονδυλικής στήλης. μπορεί επίσης να είναι ψυχογενές.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη πάνω από την κάτω πλάτη μπορεί να εμφανιστεί με γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη. Ο ανακλώμενος πόνος βρίσκεται συχνά στο κάτω μέρος της πλάτης ή λίγο υψηλότερος, λιγότερο συχνά στο άνω τεταρτημόριο του σώματος.

Συχνά, με παγκρεατίτιδα και χολοκυστίτιδα, ο πόνος παρατηρείται στη ζώνη προβολής του έκτου έως όγδοου μεσοπλεύριου χώρου.

Στην παθολογία της ουρογεννητικής περιοχής, ο ανακλώμενος πόνος εντοπίζεται συχνά στην περιοχή της οσφυϊκής και της κάτω θωρακικής σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στην πλάτη, δεξιά ή αριστερά

Ο πόνος στη δεξιά ή την αριστερή πλάτη είναι συχνότερα ένα σημάδι των λίθων στα νεφρά. Με πέτρες στα νεφρά, μια πέτρα που αναπτύσσεται στα νεφρά πιέζει το ευαίσθητο παρέγχυμα του νεφρού από μέσα και μερικές φορές προκαλεί έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης στα αριστερά ή στα δεξιά του νεφρού όπου βρίσκεται η πέτρα.

Ο πόνος της κάτω μέσης εκπέμπεται στο πόδι

Όταν οι πέτρες στα νεφρά περνούν από τον ουρητήρα, εμφανίζεται σοβαρός πόνος στην κάτω πλάτη, ο οποίος μπορεί να εκπέμψει στην κάτω πλάτη, στα πόδια, στην κοιλιακή κοιλότητα και στα γεννητικά όργανα. Πολύ συχνά ο πόνος στην πλάτη που ακτινοβολεί στο πόδι μπορεί να είναι ένα σημάδινεφρική κολικήμε ουρολιθίαση των νεφρών.

Επιπρόσθετα, οσφυϊκός πόνος με οσφυαλγία ακτινοβολεί στο πόδι. Η ισχαλγία εμφανίζεται κυρίως ως πόνος στο πόδι κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Πλευρικός και κάτω πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ακτινοβολεί αριστερά και δεξιά σε οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις των νεφρών. Ο πόνος στα νεφρά που διαρκεί για αρκετές ημέρες στη σειρά και συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, δυσουρικά φαινόμενα (διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος) υποδηλώνουν ασθένειαοξεία πυελονεφρίτιδα. . .

Πόνος στην πλάτη στην πλάτη

Οι διεργασίες στην πυελική περιοχή (μήτρα, άκρα, κύστη, έντερα) προκαλούν πόνο που εντοπίζεται στην οσφυϊκή περιοχή. Συχνά, ωστόσο, υπάρχουν δευτερογενή μυϊκά-τονωτικά σύνδρομα (αντανακλαστικές διαταραχές των μικρών και μεσαίων γλουτιαίων μυών, σύνδρομο piriformis, σύνδρομο πυελικού εδάφους, σύνδρομο συμφυσοστερικού) σε συνδυασμό με παθολογία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με χρόνιες διεργασίες στα όργανα και τους ιστούς η μικρή λεκάνη. Τέτοιοι ασθενείς χρειάζονται συλλογική θεραπεία από νευρολόγο-νευροχειρουργό, ουρολόγο, γυναικολόγο, πρωκτολόγο.

Πόνος στην πλάτη

Οι όγκοι των πυελικών οστών, ειδικά κατά την έναρξη της νόσου, μπορούν να μιμηθούν την οσφυϊκή ισχιαλγία, και με την ταυτόχρονη σπονδυλογενετική διαδικασία, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται μερικές φορές νευροχειρουργική για μια κήλη στην κάτω οσφυϊκή μοίρα. Αυτό αφοράChondrosarcomas, Ewing sarkas, reticulosarcomas, osteoblastomasκαι μερικοί άλλοι. Η υποχρεωτική εξέταση ακτίνων Χ λύνει συνήθως το διαγνωστικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γενική σωματική και αιματολογική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να καθορίσει την ογκολογική πτυχή της νόσου.

Κάτω μέρος της πλάτης και της πυέλου

Δυσκολίες στη διαφορική διάγνωση παρατηρούνται στην λανθάνουσα πορεία της φυματίωσης των πυελικών οστών, όταν δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας και του ESR και ο πόνος μπορεί να μιμηθεί το οσφυϊκό ισχαλογικό σύνδρομο της οστικής οστεοχόνδρωσης. Η διαδικασία μπορεί να είναι μυστική από την παιδική ηλικία και την εφηβεία και να εκδηλωθεί σε έναν ενήλικα με τη μορφή ιερατιλίτιδας. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της φυματίωσης έγινε και πάλι πιο επείγον και ο γιατρός πρέπει να θυμάται αυτές τις εκδηλώσεις της νόσου.

Για παράδειγμα, ο πόνος στην οσφυϊκή και την κάτω πλάτη συχνά δεν έχει καμία σχέση με μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης και είναι ανησυχητικά συμπτώματα εντελώς διαφορετικών ασθενειών των εσωτερικών οργάνων. Επομένως, εάν υπάρχει πόνος στην πλάτη, απαιτείται μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Πόνος στην πλάτη στις γυναίκες - αιτίες

Απόσυρση από πόνο

Πόνος στην πλάτη στις γυναίκεςσυχνά σχετίζεται με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τέτοιοι πόνοι έχουν συνήθως ελκυστικό χαρακτήρα, εμφανίζονται λίγες μέρες πριν την εμμηνόρροια και διαρκούν 2-3 ημέρες μετά την έναρξη τους, και εξαφανίζονται μόνοι τους.

Κοιλιακός και κοιλιακός πόνος στις γυναίκες

Ο κοιλιακός και κοιλιακός πόνος που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, συνοδευόμενος από κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα και επώδυνες περιόδους βαριάς αιμορραγίας, μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρών αναπαραγωγικών ασθενειών όπως: Ενδομητρίωση, ινομυώματα της μήτρας, ασθένεια των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)και τα λοιπά.

Ο κοιλιακός πόνος ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης

Ο κοιλιακός πόνος στις γυναίκες μπορεί να εκπέμψει στην κάτω πλάτη, στην κάτω κοιλιακή χώρα, στον κόλπο και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόνος στην κοιλιά και το κάτω μέρος της πλάτης στις γυναίκες μπορεί να είναι συμπτώματα επικίνδυνων ασθενειών στην πυελική περιοχή, όπως: ο σχηματισμός ινομυωμάτων της μήτρας, ο πολλαπλασιασμόςενδομητριοειδής ιστόςέξω από τη μήτρα, σχηματισμός συμφύσεων, καρκίνος των αναπαραγωγικών οργάνων κ. λπ.

Επιπλέον, σοβαρός πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς (ειδικά δεξιά ή αριστερά) στις γυναίκες μπορεί να είναι αποτέλεσμα ρήξης κύστης των ωοθηκών ή σύμπτωμα έκτοπης κύησης.

Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς στις γυναίκες είναι συχνά ενδεικτικός φυσικών φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με τη διεύρυνση της μήτρας κατά την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςσυνδέεται με πρόσθετο στρες στη σπονδυλική στήλη και είναι φυσιολογικό και δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες με σοβαρό πόνο στην πλάτη πρέπει πάντα να επισκέπτονται έναν γιατρό που οδηγεί την εγκυμοσύνη

Πόνος στην πλάτη στους άνδρες - αιτίες

Ο πόνος στην πλάτη στους άνδρες συνδέεται συχνότερα με εκφυλιστικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, ειδικά με έντονη σωματική άσκηση και εργασία που συνεπάγεται ανύψωση βαρών. Επιπλέον, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σχετίζεται με διάφορες ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.

Σοβαρός πόνος στην πλάτη

Σε περίπτωση αμήχανης κίνησης, ακατάλληλης κατανομής φορτίου κ. λπ. Αυτός ο πόνος συνήθως σχετίζεται είτε με μυϊκούς σπασμούς είτε με εξάρθρωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από μυϊκή σύσφιξη των ριζών των νευρικών απολήξεων της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στην πλάτη και πόνος στη βουβωνική χώρα

Ο πόνος του πόνου στους άνδρες που εκπέμπουν στην κάτω πλάτη μπορεί να σχετίζεται με αδένωμα του προστάτη, στρέψη των όρχεων, ογκολογία, ουρολογικές διαταραχές κ. λπ.

Ταξινόμηση του πόνου στην πλάτη

Η ταξινόμηση για τη βελτιστοποίηση της ιατρικής περίθαλψης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες, διαφέρει από το LPSειδικό, ριζικό και μη ειδικό BNS. . .

Ειδικός πόνος στην πλάτηείναι ένα σύμπτωμα μιας συγκεκριμένης ασθένειας, συχνά σοβαρής και ακόμη και απειλητικής για τη ζωή (καρκίνος, συμπεριλαμβανομένων μεταστάσεων στη σπονδυλική στήλη. μολυσματική - φυματίωση, οστεομυελίτιδα της σπονδυλικής στήλης, επισκληρίδιο απόστημα, κ. λπ. · φλεγμονώδης, - για παράδειγμα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και άλλη σπονδυλοαρθρίτιδα · τραυματικό και οστεοπορωτικό σπονδυλικό κάταγμα; Ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, γυναικολογικές, ουρολογικές και νεφρικές παθήσεις, στένωση του νωτιαίου σωλήνα και σύνδρομο cauda equina κ. λπ. ).

Η ειδική LPS συχνά συνοδεύεται από χαρακτηριστικές «κόκκινες σημαίες» της υποκείμενης νόσου, οι οποίες βοηθούν τον γιατρό να υποψιάζεται μια σοβαρή παθολογία στον ασθενή και να τον εξετάζει ειδικά (κατά προτίμηση με τη βοήθεια ενός ειδικού) προκειμένου να κάνει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ραδικός (ριζικός) πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της ισχιαλγίας, είναι αποτέλεσμα συμπίεσης της σπονδυλικής ρίζας.

Η θεραπεία ασθενών με ριζικό LNS είναι ευθύνη ενός νευρολόγου, με ειδικές ενδείξεις ότι απαιτείται συμμετοχή νευροχειρουργού. Στην πράξη, αυτοί οι ασθενείς στρέφονται συχνά στη βοήθεια χειροπράκτρων.

Γίνεται διάκριση μεταξύ του ριζικού πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης:

  • Οσφυαλγία,ήοσφυαλγία;
  • Lumbodynia- μακροχρόνιο πόνο μόνο στην κάτω πλάτη.
  • Lumboisalgia- πόνος στην πλάτη που ακτινοβολεί στο πόδι.

Μη ειδικός πόνος στη μέση- η πιο κοινή σοβαρή παθολογία της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και των ριζών τους, που δεν σχετίζονται με σπλαχνική νόσο. Μπορεί να προκληθεί από υπερφόρτωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ειδικά όταν συνδυάζεται με βαριά ανύψωση, παρατεταμένη δυσάρεστη θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της εργασίας κ. λπ.

Είναι επομένως απολύτως λογικό ότι μια προγραμματισμένη ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις συστάσεις για την εξέταση ασθενών με μη ειδικό σύνδρομο οσφυϊκής μοίρας (NLP). Αυτοί οι ασθενείς δεν απαιτούν την υποχρεωτική διαβούλευση με έναν νευρολόγο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν οικογενειακό γιατρό, έναν περιφερειακό θεραπευτή ή έναν οικογενειακό γιατρό.

Πόνος στην πλάτη και οστεοχονδρωσία

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας(Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης)- η πιο κοινή διάγνωση σε ασθενείς με οσφυϊκό άλγος. Ωστόσο, είναι αδύνατο να εντοπιστεί κάθε περίπτωση ανάπτυξης ενός επεισοδίου πόνου στην περιοχή της κάτω πλάτης με «εκφυλιστικές-δυστροφικές» αλλαγές στη σπονδυλική στήλη που συχνά εμφανίζονται στην πραγματικότητα στον ασθενή, όπου γίνεται μια «συνήθης» διάγνωση"Η επιδείνωση της οστεοχόνδρωσης"ή απλά"Οστεοχόνδρωση". . .

Για πόνο στην πλάτη ή στην πλάτη, συχνά γράφεται μια διάγνωση όπως:"Δοσοπάθεια. Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ισχιαλγία. Lumbarization ". . . Ωστόσο, η σωστή διάγνωση σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ακούγεται ως εξής:«Οσφυαλγία με ισχιαλγία στο πλαίσιο της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Lumbarization. (Κωδικός М54. 4) ".

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νοσολογική μονάδα σε καμία από τις ξένες ταξινομήσεις εκφυλιστικών-δυστροφικών ασθενειών."Οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης". . . Άλλωστε, ούτε ο όρος"Οστεοχόνδρωση", ακόμη ένας όρος που χαρακτηρίζει δυστροφικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της κλινικής διάγνωσης.

Χόνδρωσηείναι μια δυστροφική αλλαγή στον χόνδρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου,Οστεοχόνδρωση- δυστροφικές αλλαγές στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και στα γειτονικά σπονδυλικά σώματα. Η άγνοια τόσο των ακτινολόγων όσο και των κλινικών για τα σημάδια των δυστροφικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη(Χόνδρωση, οστεοχόνδρωση, σπονδυλοαρθρίτιδα, σπονδυλίωση, στερέωση υπερρότωσης κ. λπ. )οδηγεί σε υπερδιάγνωση: αυτοί οι τύποι παθολογιών βρίσκονται εκεί όπου δεν είναι.

Η οστεοχόνδρωση αναφέρεται συχνά ως όλες οι εκφυλιστικές αλλαγές που αναφέρονται, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι γνωστές. Σύμφωνα με παρεξηγήσεις, η οστεοχόνδρωση περιλαμβάνειπρόπτωση δίσκουπου είναι συνέπεια της ρήξης τους, και συνήθως ενός κανονικού δίσκου, και δεν μεταβάλλεται από μια δυστροφική διαδικασία. Ωστόσο, ο όρος οστεοχόνδρωση δίσκων με κήλη είναι εξίσου λανθασμένος με το δάκρυ του μηνίσκου στην άρθρωση του γόνατος - οστεοαρθρίτιδα.

Η Διεθνής Ένωση Vertebro-Neurologists συνιστά τη χρήση του γενικού όρου «σπονδυλική δυσλειτουργία» (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν περιλαμβάνεται στην ταξινόμηση των νόσων ICD-10) εάν εμφανιστούν τα σχετικά κλινικά συμπτώματα.

Πολλοί σύγχρονοι, ιδιαίτερα ξένοι, συγγραφείς υπογραμμίζουν την έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της παρουσίας ραδιολογικών σημείων εκφυλιστικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη αφενός και της εμφάνισης ή έντασης του πόνου στην πλάτη (LBS) από την άλλη. καθώς μόνο 1 στους 10 ασθενείς με ακτινολογικά σημάδια εκφυλιστικών σπονδυλικών βλαβών είναι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Θεραπεία πόνου στην πλάτη στο σπίτι

Για χαμηλό πόνο στην πλάτη που σχετίζεται με μυϊκή ένταση και ένταση, οι αλοιφές χαμηλού πόνου στην πλάτη μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης.

Αλοιφή και δισκία για πόνο στην πλάτη

Οι αλοιφές και οι κρέμες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κάτω πλάτης. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε χάπια που περιέχουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αυτοθεραπεία του πόνου στην πλάτη στο σπίτι με κρέμες, αλοιφές, μουστάρδες και άλλες διαδικασίες μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση της υποκείμενης ασθένειας που προκαλεί αυτόν τον πόνο και πολύ θλιβερές συνέπειες. Η αυτοθεραπεία της κάτω πλάτης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη με ασθένειες των νεφρώνοξεία πυελονεφρίτιδαήνεφρική κολικήαπαιτεί ειδική επείγουσα περίθαλψη.

Πρόληψη πόνου στην οσφυϊκή χώρα

Άτομα που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια, ειδικά πριν από το σχηματισμό σταθερής ύφεσης, πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες οδηγίες για την πρόληψη:

  • Μην γείρετε το σώμα χωρίς στήριξη στον βραχίονα. Με τα γόνατα λυγισμένα, σηκώστε αντικείμενα από το πάτωμα.
  • Αλλάζετε τη στάση του σώματος πιο συχνά, μην στέκεστε για πολύ, μην κάθεστε.
  • Εάν εργάζεστε σε τραπέζι ή χώρο εργασίας, διατηρήστε την όρθια θέση με το ένα πόδι λυγισμένο στο γόνατο μπροστά από το άλλο.
  • Φροντίστε να εκτελέσετε συγκεκριμένες ασκήσεις γιόγκα ή αερόμπικ χωρίς τη σύσταση ιατρού άσκησης ή ειδικευμένου σπονδυλολόγου
  • Προσέξτε για υποθερμία, ρεύματα και παρατεταμένη θέρμανση σε ζεστό μπάνιο, καθώς η μυϊκή χαλάρωση αφαιρεί την ακινητοποιημένη προστασία του μυϊκού κορσέ για κάποιο χρονικό διάστημα.