Οστεοχόνδρωση: είδη ασθενειών, συμπτώματα και μέθοδοι θεραπείας

Η οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική ασθένεια στην οποία υποφέρει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, τύποι ασθενειών, συμπτώματα και μέθοδοι θεραπείας.αυχενική οστεοχόνδρωση σε άνδραΤο κεντρικό τμήμα (πυρήνας πυρήνα) του μεσοσπονδύλιου δίσκου διογκώνεται πρώτα και στη συνέχεια συρρικνώνεται και χάνει τις ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών. Και ο ινώδης δακτύλιος, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος της περιφέρειας του μεσοσπονδύλιου δίσκου, γίνεται λεπτός και σχηματίζονται ρωγμές.

Όταν ο πυρήνας του πυρήνα διαπερνά αυτό το σχίσιμο, εμφανίζεται μια διόγκωση και όταν ο δακτύλιος σπάσει, το ζελατινώδες σώμα πέφτει έξω και σχηματίζει ένα κήλη δίσκο. Με την ηλικία, ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης αυξάνεται σημαντικά.

Σπουδαίος

Η οστεοχόνδρωση μπορεί να έχει διαφορετικούς εντοπισμούς. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι οσφυαλκράτης (σε 50% των περιπτώσεων). Συχνά εντοπίζεται οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας (στο 25% των περιπτώσεων), λιγότερο συχνά οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Στο 12% των περιπτώσεων, η ήττα των μεσοσπονδύλιων δίσκων επηρεάζει ταυτόχρονα πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης - αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Ανεξάρτητα από τη θέση της, η ασθένεια έχει διάφορα στάδια.

1ο στάδιοχαρακτηρίζεται από αστάθεια των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται σε τραυματισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

2ο στάδιοεκδηλώνεται στο γεγονός ότι οι σπόνδυλοι είναι λιγότερο σταθεροί λόγω της προεξοχής του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων γίνεται μικρότερη.

Στο3ο στάδιουπάρχουν ήδη σοβαρές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η καταστροφή του ινώδους δακτυλίου και ο σχηματισμός κήλης. Τα σύνδρομα πόνου και άλλα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της κήλης, το σχήμα και το μέγεθός της.

Στο4ο στάδιοείναι δύσκολο για τον ασθενή να κινηθεί και οι ξαφνικές κινήσεις να οδηγήσουν σε οξύ πόνο. Μερικές φορές ο πόνος μειώνεται και η κατάσταση του ατόμου βελτιώνεται, αλλά αυτή είναι μόνο εμφανής πρόοδος που σχετίζεται με την ανάπτυξη οστικού ιστού μεταξύ των σπονδύλων που συνδέουν δύο σπονδύλους.

Ελεγξε τον εαυτό σου

Στην αυχενική οστεοχόνδρωση υπάρχουν:

 • πόνος στον αυχένα ή οσφυαλγία πόνος που εκπέμπεται στις ωμοπλάτες, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στα χέρια.
 • Ένταση των μυών του αυχένα όταν αγγίζετε - επώδυνες αισθήσεις.
 • Μούδιασμα της γλώσσας, πρήξιμο
 • Χήνα χτυπήματα και μυρμήγκιασμα στο λαιμό και το χέρι?
 • Αδυναμία των μυών του αυχένα και του ώμου.

Με οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα:

 • περιοδικά υπάρχει έντονος πόνος, σαν να υπήρχε ένα στοίχημα στο στήθος.
 • υπάρχει η αίσθηση ότι το στήθος συμπιέζει το ελαστικό.
 • ο μεσοπλεύριος πόνος εμφανίζεται όταν περπατάτε. Ο πόνος αυξάνεται με την αναπνοή και δεν εξαφανίζεται μετά τη λήψη νιτρογλυκερίνης, αλλά συνήθως είναι βραχύβιος.

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής περιοχής χαρακτηρίζεται από:

 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή, εξαιτίας αυτού είναι μερικές φορές αδύνατο να ισιώσετε την πλάτη.
 • πόνος που εκπέμπει στα πόδια, ιερό, βουβωνική χώρα
 • Απώλεια αίσθησης στα πόδια, μειωμένη κινητικότητα
 • κρύα πόδια, φραγκοστάφυλα και μυρμήγκιασμα.

Σε μια σημείωση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ισχιαλγία είναι μια ασθένεια από μόνη της. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια από τις εκδηλώσεις της οστεοχόνδρωσης. Η ζημιά στον μεσοσπονδύλιο δίσκο οδηγεί στο γεγονός ότι οι γειτονικοί σπόνδυλοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλο και μπορούν να τραυματίσουν τις δέσμες των νευρικών ινών που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό. Ένας δίσκος με κήλη μπορεί επίσης να συμπιέσει τις νευρικές ρίζες. Σε αυτήν την περίπτωση, εμφανίζεται πόνος, ο οποίος εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων νευρικών ινών και, κατά συνέπεια, μεταφέρεται στο ένα ή το άλλο μέρος του σώματος, πιο συχνά στην κάτω πλάτη και σε ένα από τα πόδια, λιγότερο συχνά στο λαιμό ή το βραχίονα .

Υπάρχει επίσης ο όρος "humbago". Αυτό είναι το όνομα που δίνεται στον οξύ πόνο στην πλάτη. Μπορεί να συμβεί με απότομη κίνηση, ανύψωση βαρών, ανεπιτυχή περιστροφή, παραμονή μακράς διάρκειας σε άβολη θέση. Συχνά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ένα άτομο παίρνει μια αναγκαστική θέση, οποιαδήποτε προσπάθεια κίνησης αυξάνει τον πόνο, συχνά αναπτύσσεται ένας σπασμός των μυών της οσφυϊκής περιοχής. Το Lumbago προκαλείται επίσης κυρίως από οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης.

Παράγοντες κινδύνου

Ψηλά άτομα με κακή στάση ή αδυναμία στην πλάτη και τους κοιλιακούς μύες έχουν προδιάθεση για οστεοχόνδρωση. παχύσαρκος; Υπάλληλοι γραφείου που ακολουθούν έναν κυρίως καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς και μετακινούμενους και εργάτες που συχνά μεταφέρουν βαριά φορτία. Είναι επίσης κοινό για τους επαγγελματίες οδηγούς που εκτίθενται σε κραδασμούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι αθλητικοί τραυματισμοί από ακατάλληλη προπόνηση οδηγούν σε οστεοχόνδρωση. Η ασθένεια συχνά προσπερνά πρώην επαγγελματίες αθλητές που σταμάτησαν απότομα την εντατική προπόνηση.

Η οστεοχόνδρωση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό, τι φαίνεται. Συχνά γίνεται η αιτία δυσλειτουργίας πολλών οργάνων και συστημάτων. Μερικές φορές η ασθένεια οδηγεί σε έντονο βασανιστικό πόνο και τσίμπημα των νευρικών ριζών - μερική ή πλήρη παράλυση του βραχίονα ή του ποδιού.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκεφάλους και αϋπνία. Η επαγόμενη οστεοχόνδρωση του μαστού είναι γεμάτη με επιπλοκές όπως η μεσοπλευρική νευραλγία. Η οσφυϊκή οστεοχόνδρωση είναι επικίνδυνη, με συνέπειες όπως η εξέλιξη της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων, φλεγμονή του ισχιακού νεύρου (ισχιαλγία), σοβαρή δυσλειτουργία των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος.

Σημείωση ασθενούς

Για τη θεραπεία των παροξύνσεων της οστεοχόνδρωσης, η συντηρητική θεραπεία χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κύριος στόχος του είναι να καταστείλει τον πόνο και να εξαλείψει την ένταση των μυών που προκαλείται από τον πόνο και την δυσκαμψία της κίνησης. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά.

Επιπλέον, φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την ανάρρωση: βιταμίνες Β, παράγοντες που βελτιώνουν τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και τη διατροφή των νευρικών ριζών, βιοδιεγερτικά, καθώς και ηρεμιστικά που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα, το οποίο εξαντλείται από επίμονο πόνο.

Χρησιμοποιούνται φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ανακούφιση του οιδήματος των ιστών και της διέγερσης των μυών: θεραπεία μαγνητών και υπερήχων, φωνο- και ηλεκτροφόρηση, darsonvalization, ηλεκτρομυοδιέγερση. Χρησιμοποιούνται επίσης βελονισμός, χειροκίνητη θεραπεία, μασάζ, εφαρμογές λάσπης.

Για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης, αύξηση της απόστασης μεταξύ των σπονδύλων, χρησιμοποιείται θεραπεία έλξης. Η επιτυχής πρόγνωση της ανάρρωσης δεν είναι δυνατή χωρίς ασκήσεις φυσικοθεραπείας που συμμετέχουν ενεργά στον ασθενή στη διαδικασία θεραπείας.

Σε σοβαρές, προχωρημένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται χειρουργική θεραπεία.