Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες που επηρεάζουν άτομα ηλικίας εργασίας, ηλικιωμένους και γεροντικούς. Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη φέρει σχεδόν ολόκληρο το βάρος ενός ατόμου. Αποτελείται από 33-34 σπονδύλους που συνδέονται με μεσοσπονδύλιους δίσκους. Χάρη σε αυτήν τη σύνδεση, οι σπόνδυλοι μπορούν να κινούνται ο ένας στον άλλο. Ο ιερός και ο ουρανός είναι ειδικά μέρη της σπονδυλικής στήλης. Ο ιερός αποτελείται από πέντε συντηγμένους σπόνδυλους και ο ουρανός είναι ένα υποτυπώδες τμήμα της σπονδυλικής στήλης που δεν παρέχει υποστήριξη.

Ο πόνος μπορεί να συμβεί σε ένα ή και στα τρία μέρη της σπονδυλικής στήλης. Ο πιο κοινός πόνος είναι στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από ασθένειες και τραυματισμούς στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (προεξέχοντες δίσκοι, κήλη με δίσκους) και μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις (οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων) ή άλλες ασθένειες. Ο αριθμός των ατόμων με πόνο στην πλάτη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες, καθιστώντας αυτό το παράπονο το πιο κοινό στον κόσμο.

Τύποι πόνου στην πλάτη

Ο οξύς πόνος στην πλάτη διαρκεί έως και έξι εβδομάδες. Εάν διαρκεί έως και 12 εβδομάδες ονομάζεται υποξεία. Ο πόνος που επιμένει μετά από 12 εβδομάδες είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος.

Ανάλογα με τον ορισμό ορισμένων αιτιών πόνου, υπάρχουν:

  • μη ειδικός πόνος στην πλάτη
  • ειδικός πόνος στην πλάτη.

Ειδικός πόνος στην πλάτη

Εάν είναι γνωστή η ακριβής αιτία του πόνου, μιλάει για συγκεκριμένο πόνο στην πλάτη.

Παραδείγματα συγκεκριμένου πόνου είναι το τραύμα, οι βλάβες του δίσκου, η φλεγμονή των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων (αρθρώσεις)

Μη ειδικός πόνος στην πλάτη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη ταξινομείται ως μη συγκεκριμένος επειδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής αιτία.

Μη ειδικός πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί με κακή στάση ή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Συμπτώματα και παθήσεις

Σχεδόν όλοι έχουν ήδη υποστεί «οσφυαλγία» ή ελαφρύ πόνο στην πλάτη. "Πίσω ξανά! " - μια πολύ κοινή έκφραση, καθώς το πίσω μέρος τονίζεται κάθε μέρα. Κάθισμα για ώρες στο γραφείο, χαλάρωση μπροστά στον υπολογιστή, ανύψωση και μεταφορά βαριών αντικειμένων ή εργασία σε θέση στον κήπο: Ο ελαφρύς πόνος στην πλάτη είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

Ο πόνος στην πλάτη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο λόγος για μια επίσκεψη στο γιατρό θα πρέπει να είναι καταστάσεις στις οποίες ο πόνος δεν εξαφανίζεται για αρκετές ημέρες, εάν ορισμένες κινήσεις επιδεινώνουν τον πόνο ή εάν ο πόνος εκπέμπεται στα άκρα, ειδικά εάν υπάρχει αίσθημα μούδιασμα.

Ο έντονος πόνος στα κάτω άκρα είναι χαρακτηριστικό της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού ή των ριζών του (για παράδειγμα, ένας κήλη με δίσκο). Ο πόνος που ενυπάρχει με αρθριτικές αλλαγές στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις είναι συνήθως θαμπός και τοπικός. Ο τύπος και η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει την απαραίτητη εξέταση και θεραπεία κατάλληλη για την κατάσταση βάσει παραπόνων και συμπτωμάτων. Ανάλογα με την κατάσταση, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φυσική θεραπεία, θεραπευτικές ασκήσεις ή χειρουργική επέμβαση. Στη συντηρητική θεραπεία και κατά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικά θεραπευτικές ασκήσεις, καθώς εκπαιδεύουν τους μύες, σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζουν τον πόνο.

Οι πιο συχνές αιτίες του πόνου στην πλάτη

Η σπονδυλική στήλη, ή η σπονδυλική στήλη, είναι μια σύνθετη δομή που αποτελείται από σπονδύλους, μεσοσπονδύλιους δίσκους και συνδέσμους. Ο πόνος εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η αλληλεπίδραση αυτών των δομών. Τυπικοί λόγοι είναι:

μια γυναίκα στον υπολογιστή είναι επιρρεπής σε πόνο στην πλάτη

Το άγχος προκαλεί πόνο στην πλάτη

Ελλείψει ασθένειας, κυρίως καθιστικές δραστηριότητες και έλλειψη άσκησης στην καθημερινή ζωή οδηγούν σε χρόνια ένταση στους μυς της πλάτης και πόνο στη σπονδυλική στήλη.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δρουν ως βιολογικά αμορτισέρ και διαχωρίζουν τα σπονδυλικά σώματα το ένα από το άλλο. Καθώς μειώνεται η ελαστικότητα του μεσοσπονδύλιου δίσκου, αρχίζει να διογκώνεται στον αυλό του νωτιαίου σωλήνα (που ονομάζεται πρόπτωση) και το ύψος του μειώνεται. Το τελευταίο έχει αρνητική επίδραση στην εργασία των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων, καθώς η βιομηχανική τους διαταράσσεται.

Εάν το προεξέχον τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου πιέζει τις ευαίσθητες νευρικές ίνες, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες αισθητηριακές διαταραχές στη ζώνη ενυδάτωσης του συμπιεσμένου νεύρου: πόνος, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, σύρσιμο κ. λπ. , η λειτουργία του νευρωμένου μυός εκτείνεται σε διαταραχή της παράλυσης.

Οι διαταραχές της στάσης του σώματος και η βαριά ανύψωση μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή των ανατομικών σχέσεων των δομών της σπονδυλικής στήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως απόφραξη των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων, που συνήθως συνοδεύεται από έντονο πόνο. Όταν οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις είναι μπλοκαρισμένες, οι μύες της πλάτης βρίσκονται σε οδυνηρή κατάσταση. Έτσι ο πόνος εμφανίζεται όχι μόνο στην μπλοκαρισμένη άρθρωση, αλλά και στους μύες. Ως αποτέλεσμα, η σωματική δραστηριότητα του ασθενούς μειώνεται δραστικά στο σημείο που δεν μπορεί να περπατήσει. Όταν οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις έχουν μπλοκαριστεί, η αποτελεσματική σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με μεσογειακές ορθώσεις βοηθά στην εξάλειψη των μυϊκών σπασμών, στον εντοπισμό του πόνου και στην αύξηση της κινητικής δραστηριότητας.

Με την πάροδο του χρόνου, η σπονδυλική μας στήλη αλλάζει σταδιακά τη δομή της, η οποία περιγράφεται με τον συλλογικό όρο «εκφυλιστικές αλλαγές». Σε αυτήν την περίπτωση, η λέξη «εκφυλιστική» σημαίνει μη αναστρέψιμες αλλαγές λόγω της γήρανσης. Παρά την μη αναστρέψιμη διαδικασία, η χρήση ορθοτικών βοηθά Για την ανακούφιση και βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς.

Οι εκφυλιστικές αλλαγές στον μεσοσπονδύλιο δίσκο σημαίνουν παραβίαση της ελαστικότητάς του, μείωση του ύψους και διόγκωση του αυλού του νωτιαίου σωλήνα. Η μείωση του ύψους των μεσοσπονδύλιων δίσκων προκαλεί αυξημένη πίεση στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις (όψεις).

Η θέση της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της οσφυϊκής μοίρας, σταθεροποιείται από την εργασία των μυών. Οι μύες της πλάτης, οι κοιλιακοί μύες και οι μύες του πλευρικού κοιλιακού τοιχώματος εμπλέκονται στη διατήρηση της στάσης του σώματος. Η εργασία των μυών ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και αποτρέπει την υπερβολική έκταση των συνδέσμων των τενόντων. Οποιαδήποτε σύνδρομα πόνου έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία των μυών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τοπική υπέρταση ή, αντίθετα, τοπική αδυναμία. Αυτό επηρεάζει τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί αύξηση της υπέρτασης ορισμένων μυών, δηλαδήΗ. Αναπτύσσεται ένας παθολογικός φαύλος κύκλος.

Η ιατρική γυμναστική θα σας βοηθήσει να σπάσετε τον παθολογικό κύκλο, ο οποίος θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε τη συμμετρία του τόνου των μυών του κορμού.

Η αιτία του πόνου στην πλάτη δεν μπορεί να εντοπιστεί μόνο στον κορμό. Για παράδειγμα, η μη φυσιολογική βιομηχανική βάδισης μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια της λειτουργίας απορρόφησης του ποδιού σε περίπτωση ορισμένων παραμορφώσεων. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η διαφορά στο μήκος των άκρων, η οποία υπερβαίνει τις κανονικές τιμές.

Τα καλά νέα: σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες. Ο μη ειδικός πόνος αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη βοήθεια τεχνικών κινητοποίησης (χειροκίνητη θεραπεία) και φαρμακευτικής αγωγής. Οι ασκήσεις θεραπείας άσκησης είναι πολύ αποτελεσματικές για τέτοιο πόνο.

προφύλαξη

Ο καθένας από εμάς μπορεί να ανακουφίσει την πλάτη μας και να αποτρέψει τον πόνο.

μια γυναίκα είναι απασχολημένη να τρέχει για πόνο στην πλάτη

Ασκήσεις που είναι καλές για την πλάτη σας.

Υπάρχουν ασκήσεις ενδυνάμωσης που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή. Αυτό το συγκρότημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με έναν ειδικό σε ασκήσεις φυσικοθεραπείας.

  • Τακτική άσκηση: Τρεις συνεδρίες 45 λεπτών την εβδομάδα θα βελτιώσουν την ευημερία σας, θα ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του μυϊκού τόνου. Το κολύμπι και το περπάτημα είναι ιδανικά σπορ στην πλάτη.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Η σωστή διατροφή είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία δίνει επιπλέον πίεση στην πλάτη.
  • Ανύψωση σωστών βαρών: Όταν σηκώνετε βάρη, πρέπει να σκύψετε και να σηκώσετε το φορτίο ισιώνοντας τα πόδια σας και όχι τους μυς της πλάτης σας.
  • Μεταφορά σωστών βαρών: Μεταφέρετε βαριά αντικείμενα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας. Μην μεταφέρετε βαριά πράγματα με το ένα χέρι.
  • Να είστε σωματικά ενεργοί: Οι καθιστικοί εργαζόμενοι πρέπει να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, π. χ.

Εργονομικός χώρος εργασίας

μια γυναίκα σε εργονομικό χώρο απαλλάσσεται από τον πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι συχνός στο χώρο εργασίας. Το να κάθεται σε λάθος θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια μυϊκή κόπωση και επακόλουθο πόνο. Ο πόνος στην πλάτη προκαλείται επίσης συχνά από εργασία που συνεπάγεται συχνή κάμψη και ανύψωση.

Θεραπεία πόνου στην πλάτη

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον πόνο στην πλάτη. Πρώτον, ο θεράπων ιατρός επιλέγει μεταξύ συντηρητικής και χειρουργικής θεραπείας. Το τελευταίο χρησιμοποιείται όταν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

ένας άντρας χρησιμοποιεί ορθοπάθεια για πόνο στην πλάτη

Φυσιοθεραπεία και μασάζ

Τα συγκροτήματα γυμναστικής θεραπείας και ειδικές ασκήσεις για την πλάτη θα πρέπει να πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη γιατρού ή καθηγητή φυσικοθεραπείας έως ότου αποκτήσετε την τεχνική εκτέλεσης κάθε άσκησης. Τέτοια σετ άσκησης αναπτύσσονται για να εκπαιδεύσουν τη δύναμη των μυών του πυρήνα. Ο γιατρός επιλέγει τις πιο κατάλληλες ασκήσεις για τον ασθενή. Μπορεί να συνταγογραφηθεί μασάζ και φυσική θεραπεία για τη μείωση της έντασης του πόνου.

φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική θεραπεία συνταγογραφείται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στην οξεία φάση. Η λήψη φαρμάκων για τον πόνο βοηθά στην εξάλειψη της δυσάρεστης προστατευτικής θέσης που παίρνει ο ασθενής για ανακούφιση από τον πόνο. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Πίσω ασκήσεις

Οι ισχυροί μύες του πυρήνα προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη από το στρες, μειώνουν την πιθανότητα κράμπες και πόνο. Για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να ασκείτε τακτικά για να εκπαιδεύετε τους μυς της πλάτης. Το κολύμπι ή το περπάτημα είναι επίσης χρήσιμο.

Το σετ άσκησης συνδυάζει προπόνηση δύναμης και ασκήσεις stretching και έχει σχεδιαστεί για 20 λεπτά. Η βέλτιστη συχνότητα προπόνησης είναι 2-3 φορές την εβδομάδα. Σημαντικό: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από την άσκηση.

Ορθοπεδικά προϊόντα για τη σπονδυλική στήλη

Ιατρικά ορθοτικά και ορθοτικά για τη σπονδυλική στήλη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου και των μυϊκών σπασμών. Οι σύγχρονοι επίδεσμοι και οι κορσέδες καταπολεμούν αποτελεσματικά τον πόνο και αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα. Ανάλογα με τη διάγνωση, χρησιμοποιούνται συσκευές με περισσότερο ή λιγότερο πιθανότητα σταθεροποίησης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οσφυϊκές ορθώσεις και κορσέδες με υψηλότερο ύψος και σκληρότερα σταθεροποιητικά στοιχεία σταθεροποιούν και υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη καλύτερα στην επιθυμητή θέση. Η ικανότητα να κινείται ανώδυνα και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή αφαιρεί την εμφανή ογκώδη ακόμη και την πιο σκληρή κορσέ.

Κομψή orthosis - ένας πρακτικός οδηγός

Γυναίκα στον κορσέ ενάντια στον πόνο στην πλάτη

Μπορεί ένα νωτιαίο στήριγμα να είναι μοντέρνο και κομψό; Θα βρείτε την απάντηση στο φυλλάδιο μας. Μάθετε πώς να φροντίζετε την υγεία σας ενώ ντύνετε κατάλληλα.

τη χρήση κορσέδων και επιδέσμων σε άτομα με πόνο στην πλάτη

Οι εταιρείες κατασκευάζουν μια μεγάλη ποικιλία ορθοπεδικών συσκευών για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των προϊόντων για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς επισημαίνουν το υψηλό επίπεδο άνεσης και αντοχής των προϊόντων. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό, όλες οι οσφυϊκές ορθώσεις είναι εύκολο να τοποθετηθούν. Μια σχεδιαστική λύση παρέχει επιπλέον άνεση στην καθιστή θέση - ένα ειδικό σχέδιο στην περιοχή των πτυχών της βουβωνικής χώρας.

Η σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με ορθοπεδικά προϊόντα από το medi δεν συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, πόσο μάλλον ατροφία. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ικανότητα κίνησης ανώδυνα αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα του ασθενούς. Επιπλέον, η ορθοπεδική υποστήριξη στοχεύει στην εξάλειψη της υπερβολικής ή / και επώδυνης κινητικότητας, παρά της ακινητοποίησης, που είναι ο λόγος για τη λειτουργική αδράνεια των μυών και την εξασθένησή τους.