Οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων - ασθένεια ενός μουσικού ή όχι

Όταν σκεφτόμαστε τα χέρια ενός ηλικιωμένου ατόμου, σχεδόν αναπόφευκτα φαντάζουμε τα δάχτυλα που είναι αραιωμένα στις φάλαγγες αλλά σαν να διογκώνονται στις αρθρώσεις. Λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα σημάδι της φυσικής γήρανσης του σώματος, αλλά ένα σύμπτωμα μιας πραγματικής ασθένειας - η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν όλοι ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να "γεράσει" τα χέρια μέχρι την ηλικία των είκοσι πέντε ή τριάντα ετών, καθιστώντας ακόμη και ένα γράψιμο μιας απλής νότας ή το στρίψιμο ενός πώματος μπουκαλιού μια επώδυνη και δύσκολη εργασία. Δάχτυλα που διατρέχουν κίνδυνο και τι να κάνουν με την οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων εάν έχει ήδη ξεκινήσει - διαβάστε παρακάτω.

Πόνος στην άρθρωση των δακτύλων μιας γυναίκας

Παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων

Οι μετακαρφαφαγγειακές και διαφαγικές αρθρώσεις ενός ατόμου εκτίθενται σε συνεχές στρες, επειδή για μια φυσιολογική ποιότητα ζωής πρέπει να εκτελούν λεπτές κινήσεις κινητήρα κάθε λεπτό - από απλές κινήσεις σύλληψης (λήψη μήλου, άνοιγμα πόρτας, κράτημα μαχαιροπίρουνα) μικρά και περίπλοκα (καθορίζουν τη γραφή ενός ατόμου, την ικανότητά τους να ράβουν και να πλέκουν, να παίζουν όργανα και πολλά άλλα). Όσο πιο έντονα τονίζονται τα δάχτυλα, τόσο περισσότερο το άγχος τοποθετείται στον ιστό του χόνδρου που καλύπτει τις κεφαλές των οστών των φλάντζων και σχηματίζει την επιφάνεια της άρθρωσης. Αυτό το στρώμα χόνδρου, το οποίο περιβάλλεται από αρθρικό υγρό, δεν επιτρέπει στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους κατά τη μετακίνηση, αλλά μάλλον να γλιστρούν, για να το πούμε, και επίσης παίζει το ρόλο ενός φυσικού απορροφητή κραδασμών (π. χ. δεν είναι δυνατόν να πληκτρολογήστε στο πληκτρολόγιο).

Ο διαφυλικός χόνδρος υπόκειται σε φθορά για διάφορους λόγους, τους οποίους θα συζητήσουμε παρακάτω. Τις περισσότερες φορές η διαδικασία πηγαίνει έτσι:

 1. Ο πορώδης χόνδρος εκτίθεται σε στρες που "συμπιέζει" το λιπαντικό της άρθρωσης και εξασφαλίζει καλή κινητικότητα των αρθρώσεων. Κανονικά, αυτό ακολουθείται από ανάκτηση - ο χόνδρος κορεσμένο με υγρασία και πάλι σε ήρεμη κατάσταση. Ωστόσο, εάν το στρες είναι πολύ μεγάλο ή η δίαιτα Εάν ο χόνδρος διαταραχθεί, αρχίζει να στεγνώνει και να σπάει, οδηγώντας σε μείωση της ελαστικότητας και της λειτουργικότητάς του.
 2. Ο ξηρός χόνδρος, ανίκανος να αντέξει την τριβή, αρχίζει σταδιακά να φθείρεται και να αραιώνεται, εκθέτοντας τα κεφάλια των οστών. Δεδομένου ότι η επιφάνεια της άρθρωσης δεν είναι πλήρως σε θέση να αντιμετωπίσει την εργασία, τα οστά, οι μύες και οι σύνδεσμοι βιώνουν το άγχος στον χόνδρο - σχεδόν ολόκληρη η ορθοπεδική συσκευή του δακτύλου ή ακόμη και ολόκληρο το χέρι. Προκειμένου να διευρυνθεί το εμβαδόν της επιφάνειας του αρμού και να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάλειψή του, το σώμα αρχίζει να "κατασκευάζει" οστεοφύτα στην πληγείσα περιοχή - ανάπτυξη οστού που μπορεί να έχει στρογγυλεμένο και ακόμη και σχήμα ακίδας. είναι ευρέως γνωστό ως "εναπόθεση άλατος. " "ονομάζεται, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό, γιατί μιλάμε για την αύξηση του οστικού ιστού.
 3. Η εμφάνιση οστεοφυτών οδηγεί σε μείωση της κινητικότητας - τα δάχτυλα κάμπτονται χειρότερα και οι κανονικές καθημερινές εργασίες δεν μπορούν πλέον να εκτελούνται με συνέπεια όπως πριν. Ταυτόχρονα, ο οστικός ιστός δεν έχει τον δικό του προστατευτικό μηχανισμό κατά της τριβής, και επομένως τα οστεοφύτα αποσυνδέονται τακτικά και καταστρέφουν τον παρακείμενο ιστό, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Επιπλέον, σχηματίζονται μικροσκοπικές ρωγμές, οι οποίες μειώνουν την αντοχή του οστού και το καθιστούν εύθραυστο - γι 'αυτό τα κατάγματα των δακτύλων δεν είναι ασυνήθιστα στην οστεοαρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, ακόμη και αν τα χτυπήματα δεν είναι πολύ δυνατά. Εάν η οστεοφύτη, η οποία αντισταθμίζει την ανεπαρκή λειτουργία της άρθρωσης, διακόπτεται, μια άλλη μεγαλώνει στη θέση της - με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία επιδεινώνεται μόνο με μια δυσλειτουργία του χόνδρου.
 4. Σοβαρή φθορά στις επιφάνειες των αρθρώσεων, αλλαγές στο σχήμα των οστών οδηγούν σε αναδιάρθρωση ολόκληρου του χεριού, χρόνια φλεγμονή και πόνο. Η βούρτσα είναι τόσο παραμορφωμένη που δεν μπορεί καν να πιάσει την κούπα με τα δάχτυλά του.

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι επίσης γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα (όλα είναι συνώνυμα), διαφέρει από την αρθρίτιδα, ειδικά στην καταστροφή της άρθρωσης και στη χρόνια πορεία της νόσου. Ενώ η αρθρίτιδα συνεπάγεται μόνο την παρουσία οξείας φλεγμονώδους διαδικασίας που επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο σάκος των αρθρώσεων, το αρθρικό οξύ, τα υποχονδρικά οστά, οι σύνδεσμοι και οι μύες συμμετέχουν στην εκφυλιστική-δυστροφική διαδικασία. Και με την αρθρίτιδα, ο πόνος είναι συνήθως έντονος και σοβαρός και εμφανίζεται τη νύχτα. Ενώ η οστεοαρθρίτιδα είναι αισθητή κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα πρώτα στάδια - όχι πολύ έντονος πόνος.

Λαμβάνονται υπόψη οι πλέον κοινές μορφές οστεοαρθρίτιδας: η ριζαρθρίτιδα, στην οποία εμπλέκεται ο αντίχειρας, και η πολυαρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται ταυτόχρονα αρκετές διαφαγικές αρθρώσεις.

Θυμηθείτε: Στα πρώτα στάδια της νόσου, η απώλεια οστού μπορεί ακόμη να προληφθεί και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να τεθεί σε μόνιμη ύφεση διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλής ποιότητας βιομηχανική των χεριών.

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας των μικρών αρθρώσεων των χεριών

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει συχνά άτομα στην οικογένεια που έχουν ήδη υποστεί οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων. Η πυκνότητα του ιστού χόνδρου και ο ρυθμός μεταβολικών διεργασιών σε αυτό είναι προκαθορισμένα γενετικά, και επομένως η τάση για την ανάπτυξη της νόσου μπορεί να είναι κληρονομική. Επιπλέον, η ασθένεια επηρεάζει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες περίπου 10 φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Η πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται σε σχέση με το εργασιακό και οικιακό άγχος - δακτυλογράφοι, χειρουργοί, μασέρ, αρτοποιοί, αρμεκτικοί, στροφείς και μυλωνάδες, πιανίστες, αθλητές και άλλοι επαγγελματίες που "εργάζονται με τα χέρια τους" συχνά παρατηρούν δυσάρεστα συμπτώματα νωρίτερα από άλλα.

Η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων διευκολύνεται από:

 • γρήγορη φθορά ή / και ανεπαρκής αναγέννηση ιστού χόνδρου.
 • Μεταβολικές διαταραχές, προβλήματα με το ενδοκρινικό σύστημα, συστηματικές αυτοάνοσες ασθένειες (σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα).
 • Έλλειψη κανονικής ανάπαυσης και προθέρμανσης κατά την εργασία, υπερβολική προπόνηση με αλτήρες.
 • Διαταραχές ύπνου και χρόνιο στρες.
 • ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.
 • συγγενή ελαττώματα χεριών.
 • Τραυματισμοί στο χέρι, τα δάχτυλα και τον καρπό.
 • Υποθερμία, εργασία με δονητικά όργανα και άλλους δυσμενείς παράγοντες.
 • σηπτική και ειδική (φυματίωση, χλαμύδια, σύφιλη) μολυσματικές ασθένειες.
 • αλλεργική αντίδραση;
 • χρόνια αφυδάτωση (η συνήθεια να μην πίνετε αρκετό νερό).
 • μια μη ισορροπημένη διατροφή χωρίς βιταμίνες D, E, K και μέταλλα.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του δακτύλου μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την αντίληψη του ασθενούς. Συχνά, ελαφρά δυσφορία στις αρθρώσεις και αυξημένη μυϊκή κόπωση αποδίδονται στην κούραση και αγνοούνται έως ότου εμφανιστεί βασικός πόνος όλη την ώρα. Όμως, όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπεία, τόσο περισσότερο τα δάχτυλα παραμένουν λειτουργικά στα γηρατειά και τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα ζωής τα επόμενα χρόνια.

Πρώτο στάδιο.Η ασθένεια ξεκινά με ένα αίσθημα πονεμένων χεριών, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μερικές φορές - εκδηλώνεται στον πόνο. Γίνεται πιο δύσκολο να κάνεις καθημερινές εργασίες - τα δάχτυλα γίνονται γρηγορότερα, ξηρά και τραχιά κρίση εμφανίζεται στις αρθρώσεις (να μην συγχέεται με "υγιή" ήχο! ), Κλικ όταν κάμπτεται. Θέλω να κάνω ένα διάλειμμα στα χέρια μου. Ο πόνος είναι συνήθως μόλις αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε χαλαρή κατάσταση, τα δάχτυλα πονάνε για κάποιο χρονικό διάστημα και προκαλούν δυσφορία. Η δυσκαμψία των κινήσεων παρατηρείται όλο και πιο συχνά, πριν από ασκήσεις που απαιτούν χειροκίνητη επιδεξιότητα, τα δάχτυλα πρέπει να "ζεσταθούν" για να τεντώσουν τα δάχτυλα Οι αρθρώσεις διογκώνονται και σε καρδιαγγειακά νοσήματα, τα χέρια αντιδρούν στην αλλαγή του καιρού

Δεύτερος όροφος.Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει μια απότομη στένωση του χώρου των αρθρώσεων (έως και 50%), η φλεγμονώδης διαδικασία αυξάνεται. Το δέρμα πάνω από τις αρθρώσεις γίνεται συχνά ζεστό. Ο πόνος τείνει να είναι συνεχής και δεν μπορεί να σταματήσει ακόμη και τη νύχτα. Οίδημα μετά τη δουλειά και το πρωί, δυσκαμψία των δακτύλων. Οι φαλάγγες πυκνώνουν αισθητά, και οι σύνδεσμοι συντομεύονται, οι κινήσεις εμφανίζονται δύσκολες, καθιστώντας δύσκολη τη χειραγώγηση μικρών αντικειμένων (βελόνες, κλωστές, μικρά νομίσματα και κουμπιά). Χαρακτηριστικά, πυκνώσεις συνδετικού ιστού γεμάτα αρθρικό υγρό εμφανίζονται στις πλευρές των αρθρώσεων (η λεγόμενη ευαισθησία αφής και θερμοκρασίας των δακτύλων μειώνεται πολύ. Χωρίς ζεστά λουτρά, είναι σχεδόν αδύνατο να χαλαρώσετε τα χέρια - οι μύες είναι συνεχώς τεταμένοι Το εύρος των εθελοντικών κινήσεων μειώνεται αισθητά, εμφανίζονται σπασμοί.

Τρίτο τμήμα.Στο τελευταίο στάδιο της νόσου, τα δάκτυλα πρακτικά δεν κάμπτονται, μπορεί να εμφανιστούν αγκύλωση και επίμονες συσπάσεις. Ο πόνος είναι σταθερός, εξουθενωτικός και συχνά προκαλεί κατάθλιψη σε ασθενείς. Οι φάλαγγες των δακτύλων μεταξύ των αρθρώσεων γίνονται λεπτότερες λόγω μυϊκής δυστροφίας. Ακόμη και απλές καθημερινές εργασίες - για παράδειγμα κρατώντας ένα φλιτζάνι - είναι πρακτικά απρόσιτες στον ασθενή. Χρειάζεται τη βοήθεια άλλων. Οι παραμορφώσεις των αρθρώσεων και οι αλλαγές στο σχήμα του χεριού είναι σαφώς ορατές. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, είναι πιθανές νεκρωτικές αλλαγές στον ιστό.

Εάν θέλετε να κάνετε μια ρητή δοκιμή και να καταλάβετε εάν αξίζει να ανησυχείτε, αυτό το άρθρο σχετικά με τα συμπτώματα και τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας θα βοηθήσει. Ωστόσο, η καλύτερη λύση θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ρευματολόγο ή έναν ορθοπεδικό χειρουργό το συντομότερο δυνατό - μόνο οι κλινικές διαγνωστικές διαδικασίες θα βοηθήσουν στην οριστική επιβεβαίωση ή την αμφισβήτηση της διάγνωσης.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων

Ο έλεγχος της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων στα αρχικά στάδια σας επιτρέπει να απαλλαγείτε εντελώς από τα εξωτερικά συμπτώματα της νόσου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, η θεραπεία είναι πολύπλοκη, πολυθεραπεία - περιλαμβάνει όχι μόνο τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και τις φυσικές επιδράσεις και ακόμη και την επαγγελματική θεραπεία. Η καταπολέμηση μιας χρόνιας νόσου μερικές φορές απαιτεί επανεξέταση της διατροφής, της καθημερινής ρουτίνας, των συνθηκών εργασίας και της οργάνωσης στο χώρο εργασίας.

φαρμακευτική αγωγή

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων, κατά κανόνα, ξεκινά με την εξάλειψη του πόνου, για τον οποίο χρησιμοποιείται η ακινητοποίηση του χεριού με νάρθηκα ή ορθοπεδικό επίδεσμο και ανακουφιστικά δισκία, κρέμες και αλοιφές. Η κατάσταση αναστολής βοηθά στην ενυδάτωση του χόνδρου και στην αποκατάσταση της ελαστικότητάς του. Για σοβαρή φλεγμονή και οίδημα που διαταράσσει τον τροφισμό (διατροφή) των ιστών, ο γιατρός συνταγογραφεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) που αποκαθιστούν τη ροή του αίματος στα δάχτυλα. Ανάλογα με την ένδειξη, συνταγογραφούνται στεροειδείς ορμόνες. Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από μολυσματική αρθρίτιδα, απαιτεί την τοπική χορήγηση αντιβιοτικών.

Η συμπερίληψη των χονδροπροστατευτικών έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα σε κάθε στάδιο της νόσου. Η θειική χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη πρέπει να λαμβάνονται σε μαθήματα περίπου 6 μήνες το χρόνο - η επίδραση εμφανίζεται μετά από μερικούς μήνες και είναι μακροχρόνια.

Εάν η προτεινόμενη θεραπεία δεν ανακουφίσει τον πόνο, τα αναλγητικά μπορούν να ενίονται απευθείας στην άρθρωση. Αυτή η διαδικασία συχνά χρησιμοποιεί ειδικά φαρμακευτικά μείγματα που περιέχουν επίσης χονδροπροστατευτικά, υαλουρονικό οξύ, πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (θεραπεία PRP) και άλλους παράγοντες που έχουν σχεδιαστεί για την αναγέννηση του ιστού του χόνδρου και την εξάλειψη της τριβής.

Χειρουργική επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα των χεριών

Στα τελευταία στάδια της νόσου, ανάλογα με την ένδειξη, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Συνήθως πρόκειται για αρδευτική αρθρώσεις και απομάκρυνση των οστεοφυτών, την ανοικοδόμηση ή το σχηματισμό κατεστραμμένης άρθρωσης, τη σταθεροποίησή της (σύντηξη) ή ενδοπροθετικά (προηγουμένως ένα μάλλον μη δημοφιλές μέτρο στη χειρουργική επέμβαση σε μικρούς καρπούς).

Θεραπεία φυσιοθεραπείας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια ανταποκρίνεται καλά στη συντηρητική φυσιοθεραπευτική θεραπεία - αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο στάδιο ύφεσης, αφού έχει υποχωρήσει η φλεγμονή. Οι μέθοδοι της συσκευής για τη θεραπεία της παραμορφωμένης οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων περιλαμβάνουν ηλεκτροφόρηση, κύμα σοκ, UHF, παλμό, μαγνητοθεραπεία και άλλα. Ο βελονισμός είναι επίσης αποτελεσματικός.

Συνιστάται θεραπευτικό μασάζ και αυτο-μασάζ σε ασθενείς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μυϊκής έντασης και των σπασμών, θα έχουν θετική επίδραση στην κατάσταση των συνδέσμων, του μεταβολισμού στα χέρια και τα δάχτυλα, καθώς και στο εύρος των εθελοντικών κινήσεων. Για αυτο-μασάζ αρκεί:

 • τρίψτε τις παλάμες σας μέχρι να ζεσταθεί το δέρμα.
 • τρίψτε κάθε δάχτυλο από τη βάση στις άκρες.
 • τυλίξτε κάθε δάχτυλο σε μια ελαφρώς σφιγμένη γροθιά, σαν να ακονίζετε ένα μολύβι.
 • λυγίστε γρήγορα και λυγίστε τα δάχτυλά σας για 30 δευτερόλεπτα, αποφεύγοντας να τα σφίγγετε σε γροθιές.
 • Βάλτε τις παλάμες σας μαζί και τοποθετήστε τις άκρες των δακτύλων σας πατώντας τις καλά για 1-2 λεπτά.

Περιλαμβάνει θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας των δακτύλων και της γυμναστικής. Χρησιμοποιήστε μπάλες από καουτσούκ και ειδικά διαστολέα καρπού, ειδικούς κύβους και άλλες συσκευές για να αναπτύξετε εξαιρετικές δεξιότητες κινητήρα ενώ προθερμαίνετε. Η μοντελοποίηση από πηλό ή πλαστελίνη δεν θα είναι περιττή. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου και θα αποτρέψει το σχηματισμό μεγάλων οστεοφυτών.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ζεστά λουτρά στο σπίτι με νερό (αξίζει να προσθέσετε θαλασσινό αλάτι, αιθέρια έλαια, τσάι από βότανα), παραφίνη ή καθαρή άμμο - η θέρμανση των σκευασμάτων θα επιταχύνει την εξάλειψη των προϊόντων με σήψη και θα παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά.

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων

Συνιστάται στους ασθενείς να ακολουθούν μια μη αυστηρή δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καπνιστές, υπερβολικά αλμυρές τροφές, αλκοόλ και τρόφιμα με τεχνητά χρώματα, στεροειδή και συντηρητικά. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θεραπεία της μεταβολικής οστεοαρθρίτιδας - στην περίπτωση αυτή καθορίζεται πλήρως από τον θεράποντα ιατρό. Συνιστάται συνήθως γεύματα πλούσια σε ζωικό και φυτικό κολλαγόνο και άλλους πηκτωματοποιητές. Τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον "άδειες" θερμίδες και να ικανοποιούν τις καθημερινές ανάγκες του σώματος για βιταμίνες, μακρο- και μικροστοιχεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να πίνετε αρκετό νερό με ηλεκτρολύτες, όπως μεταλλικά ή ισοτονικά ποτά.