Γιατί πονάει η πλάτη και πώς να ανακουφίσετε τον πόνο

Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές, η οσφυαλγία κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αιτιών αναπηρίας μετά τις ιογενείς λοιμώξεις. Είστε στην κορυφή της λίστας των επισκέψεων στα νοσοκομεία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από αυτό, η πλάτη της νεότερης γενιάς συχνά πονάει. Γιατί πονάει η πλάτη, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να το αποφύγετε και ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν στον πόνο - αυτές και άλλες ερωτήσεις θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

αιτίες

Δεδομένου ότι η πλάτη είναι μια αρκετά μεγάλη περιοχή του ανθρώπινου σώματος και πολλά ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες, έντερα, νεφρά) προβάλλονται πάνω της, μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου. Εντοπίζονται ιδιαίτερα συχνά στην οσφυϊκή περιοχή.

Πόνος στη μέση

Οι κύριοι λόγοι για τον πόνο στην πλάτη μπορεί να είναι:

 1. Τραυματισμοί των μυών και των συνδέσμων - υπερένταση, διάστρεμμα, σπασμοί, υποθερμία, μώλωπες.
 2. Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης - δισκοκήλη, σκολίωση, οστεοχόνδρωση, αρθρώσεις των αρθρώσεων της όψης, τσιμπήματα νεύρων, μετατόπιση σπονδύλων, ισχιαλγία, οσφυϊκή μοίρα.
 3. Ασθένειες των εσωτερικών οργάνων: νεφρά, καρδιά, γαστρεντερική οδός, μικρή λεκάνη.

Επιπλέον, ο πόνος στο πίσω μέρος του σώματος συνοδεύει έμφραγμα, εγκεφαλικό.

Ακόμη και με ήπιο αλλά συχνό πόνο στην πλάτη, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μιας πιο σοβαρής πάθησης. Για παράδειγμα, η μετατόπιση των σπονδύλων μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε οστεοχόνδρωση ή κήλη.

Η ομάδα κινδύνου για προβλήματα στην πλάτη με επώδυνες αισθήσεις περιλαμβάνει άτομα που:

 • εργασία καθιστοί ή όρθιοι (π. χ. οδηγοί, όσοι εργάζονται σε υπολογιστές).
 • ασχοληθείτε με μεγάλη σωματική δραστηριότητα.
 • συχνά βιώνουν αγχωτικές καταστάσεις.
 • προπονηθείτε σκληρά στα γυμναστήρια.
 • είναι υπέρβαροι?
 • έχουν λανθασμένη στάση.
Πόνος στην πλάτη καθιστή

Συμπτώματα

Η ενόχληση μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της πλάτης, αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα ακόλουθα μέρη του σώματος.

Στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή είναι συνήθως επώδυνος, ψυχαναγκαστικός, τραβώντας, οι λόγοι του μπορεί να είναι:

 • Μεσοσπονδυλική κήλη;
 • Οστεοχόνδρωση;
 • Ριζικίτιδα;
 • γυναικεία νοσήματα?
 • Προβάδισμα;
 • Προβλήματα στα νεφρά.

Ο πόνος μπορεί να δοθεί στο πόδι, επιδεινώνεται όταν ένα άτομο κάθεται ή περπατά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του ισχιακού νεύρου.

Εάν μια έγκυος γυναίκα βιώσει τέτοιο πόνο, τότε μετά τη γέννηση ενός παιδιού, θα πρέπει να πραγματοποιήσει σοβαρή εξέταση της σπονδυλικής στήλης:

 • Στο πίσω μέρος του μυαλού μου που μετατρέπεται σε πονοκέφαλο.Πιθανότατα, πρέπει να δώσετε προσοχή στην εξέταση των αυχενικών σπονδύλων. Τα προβλήματα στον αυχένα υποδεικνύονται επίσης από πόνο στην περιοχή του λαιμού και της πλάτης ταυτόχρονα. Μπορεί να γίνει αισθητό όταν γυρίζετε και γέρνετε το κεφάλι.
 • Στην ωμοπλάτη και στη μέση της σπονδυλικής στήλης.Μπορεί να αυξηθεί όταν εισπνέεται και όταν ένα άτομο γυρίζει τον κορμό του. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στο έργο της καρδιάς και της θωρακικής σπονδυλικής στήλης.
 • Πόνος στην πλάτη
 • Μέση πλάτη- οξύς πόνος που ακτινοβολεί στο στήθος, την καρδιά. Η πιθανή αιτία είναι νευραλγία ή προβλήματα με ένα εσωτερικό όργανο.
 • Ανάμεσα στις ωμοπλάτες.Εάν η πλάτη πονάει ελαφρά αλλά καταναγκαστικά ανάμεσα στις ωμοπλάτες, οι πιο πιθανές αιτίες είναι η μεσοπλεύρια νευραλγία, η οστεοχόνδρωση, η σκολίωση, άλλα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και ασθένειες του στομάχου, της χοληδόχου κύστης, των πνευμόνων και του ήπατος.
 • Στο κάτω μέρος του κορμού.Εάν ένας τέτοιος πόνος είναι οξύς και συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας, τότε μοιάζει με κολικό νεφρού ή άλλες παθήσεις των νεφρών και του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Ο πιο επικίνδυνος πόνος στην πλάτη είναι αυτός που ακτινοβολεί στην περιοχή του θώρακα καθώς μπορεί να είναι ένδειξη καρδιακής προσβολής. Τα πιο κοινά επώδυνα παράπονα είναι στη σπονδυλική στήλη. Ο πόνος στον αυχένα είναι ο πιο προβληματικός για θεραπεία.

Πότε να δείτε γιατρό

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί μετά από άρση βαρών ή ξαφνικές κινήσεις. Μπορούν να εξαλειφθούν με μασάζ ή ειδικές αλοιφές. Εάν ο πόνος επαναλαμβάνεται ή συνοδεύει ένα άτομο συνεχώς, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ένας νευρολόγος θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας. Εντοπίζοντας σωστά και εξαλείφοντας την αιτία, μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο στην πλάτη.

Εξέταση πλάτης για πόνο

Η έγκαιρη θεραπεία συνδέεται με σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων.

Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πόνος:

 1. οξεία και δεν σταματά για δύο έως τρεις ημέρες.
 2. σταθερά που δεν περνάει για δύο εβδομάδες?
 3. απότομη, χωρίς λόγο?
 4. συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, κράμπες στο στομάχι, επώδυνη ενόχληση στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή.
 5. υποχωρεί στο πόδι?
 6. εμφανίστηκε μετά τον τραυματισμό.

Είναι επιβεβλημένο και άμεσα απαραίτητο να καλέσετε ασθενοφόρο εάν, εκτός από πόνο στην πλάτη, ένα άτομο έχει δυσκολία στην κίνηση, σύγχυση ή απώλεια συνείδησης ή σοκ.

Μέθοδοι διάγνωσης του πόνου στην πλάτη

Ένας ειδικός θα βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης, η οποία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Υπερηχογράφημα (υπερηχογράφημα);
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI);
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG);
 • Roentgen;
 • Εργαστηριακή έρευνα.
Χειροκίνητη θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη

Μέθοδοι θεραπείας

Οι μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χωριστούν ευρέως σε παραδοσιακές και μη. Και επίσης για φάρμακα, νευροχειρουργικά και συντηρητικά. Ας τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Παραδοσιακά

Οι φαρμακευτικές μέθοδοι θεραπείας στοχεύουν κυρίως στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής και στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών. Ο πόνος ανακουφίζεται με τη βοήθεια παυσίπονων σε μορφή ταμπλέτας, καθώς και με τη μορφή ενέσεων και σταγονόμετρων.

Ταμπλέτες οσφυαλγίας

Στο σύμπλεγμα, συνταγογραφούνται βιταμίνη C, B και ανοσοτροποποιητές. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, γίνονται ενέσεις για την ανακούφιση του πόνου και την παροχή αντιφλεγμονωδών δράσεων.

Με οδυνηρές αισθήσεις στην πλάτη με ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, των αρθρώσεων, του νευρικού συστήματος και τις συνέπειες των τραυματισμών, είναι υποχρεωτικές οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες:

 1. Θεραπεία με λέιζερ;
 2. Ακτίνα φωτός;
 3. Υπερηχητικός;
 4. Ηλεκτροφόρηση;
 5. υπεριώδης;
 6. μαγνητικός;
 7. Υπέρυθρη ακτινοβολία;
 8. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης μια επεξεργασία λάσπης.

Μια άλλη παραδοσιακή θεραπεία είναι το μασάζ. Προτείνεται:

 1. με οστεοχονδρωσία?
 2. Αρθρίτιδα;
 3. Αρθροπάθεια;
 4. Ριζικίτιδα;
 5. βαριά σωματική άσκηση?
 6. Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης,
 7. Κήλη.

Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, το μασάζ βοηθά επίσης στη σωστή στάση του σώματος, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην αποκατάσταση της ανοσίας, στη βελτίωση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι εάν δεν αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, το 50% των ασθενών βιώνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις ή έχουν χρόνιες ασθένειες μετά την πρώτη επίθεση οσφυαλγίας.

Μασάζ πόνου στην πλάτη

Υπάρχουν τρία είδη μασάζ:

 • Κλασικό (όλες οι τεχνικές μασάζ: βούρτσισμα, χτύπημα, τρίψιμο, ζύμωμα κ. λπ. ).
 • Χαλάρωσε (χάδι).
 • Spot (με τα δάχτυλά σας).

Αναπτύχθηκε επίσης ένα σύμπλεγμα θεραπείας άσκησης: η θεραπευτική γυμναστική για σοβαρά προβλήματα πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικού. Ξεκινά με τη συνηθισμένη ξαπλωμένη θέση - έτσι ο ασθενής περνά αρκετές συνεδρίες. Στη συνέχεια τα φορτία αυξάνονται σταδιακά, εισάγεται μια σειρά από απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις για τη σπονδυλική στήλη: περισπασμούς, ανατροπές, ανύψωση των ποδιών. Αργότερα, εισάγεται ένα πρόσθετο φορτίο με τη μορφή βλημάτων.

Η φυσιοθεραπεία, το μασάζ και η άσκηση συνταγογραφούνται μόνο μετά την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθεί πρόσθετη ζημιά σε αυτό.

Πρωτότυπος

Οι πιο γνωστές μη παραδοσιακές μέθοδοι είναι ο βελονισμός, η χειρωνακτική θεραπεία, η ιρουδοθεραπεία, η θεραπεία με κενό αέρος, το kinesio taping (θεραπεία με κολλητικές ταινίες) και άλλες:

 • Ο βελονισμός (βελονισμός) ενδείκνυται για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, νευραλγικά προβλήματα, πονοκεφάλους, παθήσεις των αρθρώσεων. Δεν είναι κατάλληλο για κάθε άτομο. Το μέγεθος των βελόνων, η θέση, η γωνία και το βάθος τοποθέτησής τους καθορίζονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή
 • Βελονισμός για πόνους στην πλάτη
 • Ο χειροπράκτης εργάζεται με τα χέρια του στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να σφίξει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, να απελευθερώσει τα τσιμπημένα νεύρα και έτσι να ανακουφίσει τον πόνο. Η χειρωνακτική θεραπεία συνιστάται ως ιατρική μέθοδος θεραπείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 • Η θεραπεία με κενό περιλαμβάνει την τοποθέτηση κυπέλλων στην πλάτη σας, κάτω από την οποία δημιουργείται πίεση, προκαλώντας τη ροή αίματος στην προβληματική περιοχή. Αυτό σας επιτρέπει να ανακουφίσετε γρήγορα τον πόνο και να βελτιώσετε τις μεταβολικές διεργασίες. Με το μασάζ κενού, τα δοχεία αναδιατάσσονται από μέρος σε μέρος.
 • Μασάζ κενού για πόνους στην πλάτη
 • Μεταξύ των λαϊκών θεραπειών, οι κομπρέσες, οι αλοιφές και τα τρίψιμο έχουν αποδειχθεί:
  1. Οι κομπρέσες με χρένο είναι οι πιο αποτελεσματικές. Το χρένο τρίβεται, αναμιγνύεται με ξινή κρέμα, εφαρμόζεται στο κάτω μέρος της πλάτης, καλύπτεται με μια χαρτοπετσέτα και τυλίγεται γύρω από την πλάτη με ένα ζεστό μαντήλι. Μπορείτε να ρίξετε βραστό νερό πάνω από τα φύλλα του χρένου και να τα δέσετε στο κάτω μέρος της πλάτης σας.
  2. Ο πόνος στη μέση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το τρίψιμο με ένα μείγμα από μαύρο ραπανάκι και μέλι.
  3. Για την ανακούφιση από τον πόνο, αλοιφές από ιώδιο και λάδι λεμονιού ή σημύδας εφαρμόζονται επίσης σε ίσα μέρη σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Αποτρέψτε τον πόνο στην πλάτη

Εάν εισέρχεστε στη ζώνη κινδύνου ως άτομο του οποίου η σπονδυλική στήλη εκτίθεται σε συνεχή πίεση λόγω του είδους της δραστηριότητας (βαριά σωματική εργασία, καθιστή εργασία, εργασία με τα πόδια), πρέπει να κάνετε τακτικά ζέσταμα σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

 1. Για μακρόστενη στάση, στηριχτείτε σε μια κατακόρυφη επιφάνεια - τοίχο, στήλη κ. λπ.
 2. ομοιόμορφα όταν μεταφέρετε βάρη - είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σακίδιο και στα δύο χέρια σε αυτή την περίπτωση.
 3. Λυγίστε τα γόνατά σας όταν σηκώνετε ένα βαρύ φορτίο από το πάτωμα.
 4. μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις.
 5. Παρακολουθήστε τη στάση του σώματος, μην σκύβετε.
 6. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 7. κάνει γυμναστική, η οποία περιλαμβάνει κάμψεις και ανατροπές του σώματος.
 8. κοιμηθείτε σε ένα ορθοπεδικό στρώμα.
 9. Αποκλείστε τον ύπνο σε ψηλά μαξιλάρια.

Οι πιο προσιτές και αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης είναι οι σωματικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, το κολύμπι, η άρνηση χρήσης του ασανσέρ και το καθημερινό ανέβασμα σκαλοπατιών, καθώς και το περπάτημα.

Ασκήσεις για πόνους στην πλάτη

Μερικές από τις απλούστερες συνιστώμενες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης περιλαμβάνουν:

 1. Γέφυρα ισχίου- Ενώ ξαπλώνετε ανάσκελα, λυγίστε τα πόδια σας και σηκώστε τους γοφούς σας, σηκώνοντας τη λεκάνη σας από το πάτωμα. Το σώμα πρέπει να απλώνεται σε ευθεία γραμμή. Κρατήστε τους τεντωμένους γοφούς σας σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση. Συνιστάται να κάνετε αυτήν την άσκηση τουλάχιστον 12 φορές.
 2. Πλαϊνή σανίδα- Ξαπλώστε στη δεξιά σας πλευρά και στηριγμένοι στους αγκώνες σας, σηκώστε το σώμα σας και ισιώστε το σε ευθεία γραμμή, σηκώνοντας τους γοφούς σας από το πάτωμα. Κάντε το ίδιο πράγμα στα αριστερά.
 3. Lunges- Από όρθια θέση, πηδήξτε εναλλάξ προς τα εμπρός με τα πόδια σας και λυγίστε τα πόδια σας υπό γωνία 90 μοιρών. Συνιστάται 10 φορές.
 4. Εκτροπή στην πρηνή θέση- Ξαπλώστε στο στομάχι σας, σκύψτε, ακουμπώντας στα χέρια σας και τραβώντας τους ώμους σας όσο πιο μακριά γίνεται.
 5. Τραγανό μπάλα- Ξαπλώστε ανάσκελα, βάλτε τα χέρια σας γύρω από τα γόνατά σας και τραβήξτε τα προς το στομάχι σας. Ξάπλωσε έτσι για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Οι ασκήσεις Fitball είναι πολύ αποτελεσματικές για την πλάτη σας.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις, μπορεί να μην έχετε προβλήματα στην πλάτη για μια ζωή. Σε περίπτωση εμφάνισής τους, είναι απαραίτητο να μεταβείτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα η αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που έχει προκύψει, χωρίς να το φέρει σε χρόνια κατάσταση.