Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας στο στήθος

Η οστεοχόνδρωση αναπτύσσεται σπάνια στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης - οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σε αυτήν είναι μικρότεροι και λεπτότεροι από ό, τι στην αυχενική ή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η περιοχή του θώρακα είναι λιγότερο κινητή, το κύριο βάρος πέφτει στα πλευρά και το στέρνο.

Σε αντίθεση με την αυχενική και οσφυϊκή οστεοχονδρωσία, τα συμπτώματα στο στήθος διαφέρουν μόνο στη θέση του πόνου. Η φύση του πόνου και η διάρκειά του είναι παρόμοια. Εάν υπάρχει πρόπτωση στην περιοχή του θώρακα, ο νωτιαίος μυελός δεν επηρεάζεται. Διαβάστε για αυτό και πολλά άλλα.

Στάδια παθολογίας

Με την πάροδο του χρόνου, η οστεοχόνδρωση συνήθως εξελίσσεται. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της εκδήλωσης, η παθολογία χωρίζεται σε 4 στάδια.

Προκλινική

Υπάρχει ελάχιστη διαταραχή στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να υπάρχει ένα σύνδρομο ήπιου πόνου, οι μύες της πλάτης τεντωμένοι. Είναι πιθανό να εμφανιστούν θωρακικές αλγίες - πόνος στο στήθος - αλλά αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Δισκογονική ισχιαλγία

Η δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων αλλάζει. Μπορεί να εμφανιστεί μέτριος πόνος στο προσβεβλημένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής είναι παραγωγικός. Όμως οι δείκτες μυϊκής αντοχής του μειώνονται.

Αγγειακό ριζικό

Σε αυτό το στάδιο ο ινώδης δακτύλιος καταστρέφεται εντελώς. Σχηματίζεται κήλη δίσκου, συνεχίζεται η διαδικασία παραμόρφωσης του ινώδους δακτυλίου, η οποία οδηγεί σε θραύση του. Στη συνέχεια, ο πολφικός πυρήνας πέφτει στον χώρο κάτω από τους συνδέσμους. Αναπτύσσεται κήλη δίσκου. Η διαδικασία επηρεάζει τον ιστό στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, η εργασία των αιμοφόρων αγγείων, των μυών, των νεύρων και των συνδέσμων διαταράσσεται. Η ασθένεια γίνεται χρόνια.

Αλλαγή στο σχήμα της δομής των οστών

Η δίνη γίνεται πιο χονδροειδής, η επιφάνειά της γίνεται ραβδωτή, ανώμαλη. Οι μύες αρχίζουν να συστέλλονται αυθόρμητα, με αποτέλεσμα την περιορισμένη κινητικότητα ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης ή ενός συγκεκριμένου σπονδύλου. Τα νεύρα που εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό πιέζονται. Αυτό οδηγεί σε επιδείνωση των παρορμήσεων που στέλνει ο εγκέφαλος στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Η κινητικότητα ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης διατηρείται, αλλά οι μεμονωμένοι σπόνδυλοι γίνονται εύθραυστοι και μπορούν εύκολα να καταρρεύσουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια θα περάσει στο τέταρτο στάδιο.

Αναγέννηση ιστού μεσοσπονδύλιου δίσκου και αντικατάσταση ουλώδους ιστού

Ο κατεστραμμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν μπορεί να εκτελέσει καλά τις λειτουργίες του, γεγονός που οδηγεί στη σύγκλιση των σωμάτων των παρακείμενων σπονδύλων. Αυτό οδηγεί σε ανωμαλίες στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις γνωστές ως σπονδυλαρθρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι σπόνδυλοι μπορεί να συστραφούν ή να μετατοπιστούν σε σχέση με τους γειτονικούς σπόνδυλους.

Το σώμα ενεργοποιεί τους δικούς του μηχανισμούς αντιστάθμισης. Προκειμένου να ανακουφιστεί ο κατεστραμμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο σπόνδυλος ισοπεδώνεται και μεγαλώνει σε πλάτος. Αυτό αυξάνει την έκτασή του. Και ο κατεστραμμένος ιστός του ινώδους δακτυλίου μπορεί να αντικατασταθεί με οστό.

Μερικές φορές αυτό θα ανακουφίσει τον πόνο, αλλά καθώς οι σπόνδυλοι μεγαλώνουν, κάνουν τις οπές της σπονδυλικής στήλης ακόμη πιο σφιχτές - το νεύρο πιέζεται.

Συμπτώματα της νόσου

Συχνά, τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας του μαστού προκαλούνται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • την ηλικία του ασθενούς·
 • Κλίση σπονδυλικής στήλης;
 • Στάδιο ανάπτυξης της νόσου;
 • η κατάσταση του ασθενούς είναι ύφεση ή έξαρση της νόσου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης:

 • Radiculopathy - επώδυνη βλάβη στις νευρικές απολήξεις του νωτιαίου μυελού.
 • κοιλιακό σύνδρομο?
 • Καρδιακό σύνδρομο, αλλαγές στον καρδιακό μυ - χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δεν ανταποκρίνεται στη νιτρογλυκερίνη.
 • Πνευμονικό σύνδρομο: συμφόρηση, υποξία εμφανίζεται στους πνεύμονες.
 • παραισθησία - μια αίσθηση "χήνας" στο σώμα.
 • πόνος στην περιοχή του συμπιεσμένου νεύρου.
 • μειωμένη ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και στην αφή.
 • Παραβιάσεις της κινητικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης.

Η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς δεν αυξάνεται. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα σημάδι που θα σας επιτρέψει να διακρίνετε την παθολογία.

Ο βαθμός της νόσου

οσφυαλγία

Είναι ένας οξύς πόνος που διαπερνά το σώμα. Εκδηλώνεται όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα και άλλη σωματική δραστηριότητα - ο πόνος μοιάζει με ηλεκτροπληξία.

Μορφολογικά, η υπερβολική καταπόνηση οδηγεί σε απροσδόκητη ρήξη της κάψουλας του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτός ο τραυματικός τραυματισμός οδηγεί σε ερεθισμό των νεύρων - εμφανίζεται πόνος.

Οι μύες είναι τεντωμένοι και αυτό εκφράζεται καλά. Η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εξομαλύνεται. Αυτό ανακατανέμει το φορτίο και συμπιέζει ακόμη περισσότερο τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, γεγονός που οδηγεί σε οίδημα, το οποίο αυξάνει τον πόνο.

Εάν η παθολογία συγκεντρώνεται στην περιοχή του λαιμού, τότε εμφανίζεται αυχεναλγία - εκδηλώνεται με πόνο κατά την περιστροφή του κεφαλιού και ψηλάφηση των μυών του λαιμού. Συχνά με έξαρση, παρατηρείται τραχηλοκραναλγία, η οποία εκδηλώνεται στο γεγονός ότι ένα άτομο έχει έντονο πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μπορεί να εμφανίσετε εμβοές, ζάλη, αίσθηση μύγας στα μάτια και πονόδοντο.

ζάλη

Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της στένωσης της κοιλότητας του σπονδυλικού σωλήνα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος προεξέχει και συμπιέζει τα αγγεία. Ο εγκέφαλος αδυνατεί να πάρει την ποσότητα αίματος που χρειάζεται. Μπορεί να έχετε έντονο πονοκέφαλο, μουδιασμένα χέρια και πόνους στους ώμους.

Δυσκολία στην αναπνοή που εμποδίζει το αρκετό οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε οξύ πόνο στην περιοχή της καρδιάς.

Μεσοσπονδυλική κήλη

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, η εικόνα φαίνεται αρκετά σοβαρή - ο νωτιαίος σωλήνας και οι μεσοσπονδύλιες κοιλότητες έχουν στενέψει σοβαρά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία κήλης - ένα επικίνδυνο ελάττωμα. Συχνά είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε χειρουργική επέμβαση σε αυτό το στάδιο της νόσου.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας τρίτου βαθμού εξαρτάται από τη συμπίεση της ρίζας. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες τεχνικές όπως στον δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει εντός 15 ημερών και υπάρχουν συμπτώματα περιστατικού (πρόπτωση σπονδύλου), απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Μεσοσπονδυλική κήλη με θωρακική οστεοχόνδρωση

Αναπτύξεις στους σπονδύλους

Κατά κανόνα, σε αυτό το στάδιο της νόσου, οι εκδηλώσεις της κήλης εξαφανίζονται, τα συμπτώματα της νόσου είναι λιγότερο έντονα, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η σπονδυλική στήλη είναι ασταθής, οι σπόνδυλοι μπορούν να γλιστρήσουν ή να στρίψουν ο ένας στον άλλο.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη των σπονδυλικών σωμάτων - αυτό ονομάζεται οστεόφυτα. Οι αυξήσεις οδηγούν σε συμπίεση των νωτιαίων νεύρων, υπάρχει επικάλυψη του σπονδυλικού σωλήνα, η λεγόμενη δευτερογενής στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτό επιτρέπει τη συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία οδηγεί σε ισχαιμία.

Αυτός ο βαθμός της νόσου περιλαμβάνει και τις συνέπειες προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων αφαίρεσης της βουβωνοκήλης. Μπορούν να εκφραστούν ως διαταραγμένη νεύρωση, πάρεση, φλεγμονή.

Dorsago και dorsalgia

Τα συμπτώματα της θωρακικής οστεοχόνδρωσης σχετίζονται άμεσα με την περιοχή της βλάβης της σπονδυλικής στήλης. Τα πιο κοινά σπονδυλικά σύνδρομα είναι η ραχιαία και η ραχιαία.

Το Dorsago εκδηλώνεται ως ξαφνικός έντονος πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή του θώρακα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο βρίσκεται σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλάξει τη στάση του. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν η θέση ενός ατόμου είναι φυσιολογικά άβολη. Επιπλέον, είναι δυνατή η εκτέλεση μονότονων εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Dorsago ονομάζεται επίσης "οσφυϊκό στήθος". Οι μύες της πλάτης και του στήθους γίνονται τόσο κράμπες που η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

Μερικές φορές ο πόνος πηγαίνει κατά μήκος των πλευρών στο στέρνο, ακτινοβολεί στην περιοχή της ωμοπλάτης. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι πρόκειται για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο, κατά την εκτέλεση ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος, δεν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους κανόνες. Εάν πάρετε νιτρογλυκερίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για την καρδιά, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Η καθιστική ζωή ως αιτία οστεοχονδρωσίας

Αποφύγετε να μένετε σε μια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η καθιστική εργασία είναι η κύρια αιτία οστεοχονδρωσίας.

Η ραχιαλγία είναι ήπιος πόνος που εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές μέχρι αυτές τις εβδομάδες. Το φλεγμονώδες τμήμα της σπονδυλικής στήλης προκαλεί «θαμπό» πόνο. Αυτό είναι άβολο, επομένως το άτομο συνήθως έρχεται στο γιατρό.

Η Dorsalgia μπορεί να εκφραστεί ως εξής:

 • Ο πόνος επιδεινώνεται όταν το άτομο αναπνέει βαθιά ή βήχει.
 • Οι μύες είναι υπερφορτωμένοι.
 • Η κινητική δραστηριότητα στον αυχένα ή την οσφυϊκή περιοχή μειώνεται.
 • υπάρχουν μυϊκοί σπασμοί.
 • ο πόνος είναι χειρότερος τη νύχτα και όταν το άτομο είναι σωματικά ενεργό.

Η Dorsalgia είναι ανώτερη και κατώτερη. Με την πρώτη, οι κύριες επώδυνες εκδηλώσεις συγκεντρώνονται στο άνω μέρος του θώρακα, στον αυχένα. Στη δεύτερη περίπτωση πονάει κυρίως στο ιερό οστό και στη μέση.

Τα συμπτώματα της ραχιαλγίας είναι πολύ παρόμοια με τις πρώτες εκδηλώσεις της πνευμονίας. Αυτό είναι σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Εάν η διάγνωση είναι λανθασμένη και συνταγογραφηθεί θεραπεία, η κατάσταση του ασθενούς μόνο θα επιδεινωθεί.

Όταν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της, μπορεί να εμφανιστούν τέτοιες εκδηλώσεις οστεοχονδρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια μόνο επικοινωνώντας με έναν γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αποχρώσεις.

Είναι σημαντικό να σταθμίσετε όλους τους κινδύνους από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, ώστε να μην βλάψετε την υγεία του μωρού και τη δική σας.

Άτυπα συμπτώματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της θωρακικής οστεοχόνδρωσης είναι εντελώς άτυπα. Ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει καν την ασθένεια, καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με εκείνα άλλων παθολογιών. Θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερέστερα και να αναλυθεί η κατάσταση ως σύνολο:

 • είναι δυνατή η εμφάνιση πόνου που μιμείται την καρδιά, που αναπτύσσεται με στηθάγχη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα φάρμακα διαστολής των στεφανιαίων, όπως η νιτρογλυκερίνη δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. και το ΗΚΓ δεν εμφανίζει ανωμαλίες.
 • μπορεί να εμφανιστεί πόνος, παρόμοιος με εκείνους που εμφανίζονται σε γυναίκες με την ανάπτυξη ασθενειών των μαστικών αδένων. αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει πολύ. η εξέταση δεν αποκαλύπτει προβλήματα στους μαστικούς αδένες.
 • η περιοχή της πυέλου και η κοιλιά μπορεί να είναι επώδυνες, με συμπτώματα παρόμοια με τη γαστρίτιδα και την κολίτιδα. Μπορεί να παρατηρηθεί πόνος κάτω από τη δεξιά πλευρά, παρόμοιος με εκείνους που χαρακτηρίζουν την ηπατίτιδα ή τη χολοκυστίτιδα. η πέψη συνήθως διαταράσσεται - αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οστεοχονδρωσίας, που εμφανίζεται λόγω διαταραχών της εννεύρωσης των εσωτερικών οργάνων. είναι απαραίτητο να μάθετε τι προκάλεσε τη διαταραχή της πεπτικής διαδικασίας της τροφής, είναι αυτή πραγματικά η αιτία της οστεοχόνδρωσης στο στήθος.
 • η διαδικασία της ούρησης και η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να διαταραχθούν, καθώς η εννεύρωση στο ουρογεννητικό σύστημα είναι παραμορφωμένη.
 • Καθώς η θωρακική οστεοχόνδρωση επιδεινώνεται, μπορεί να υπάρχει μακροχρόνιος πόνος στο στέρνο, διάρκειας εβδομάδων, πολύ παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται σε ασθένειες του μαστικού αδένα. Μια επίσκεψη στον μαστολόγο θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου.

Αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με εκδηλώσεις πόνου στην πλάτη, καθώς και με μεσοπλεύρια νευραλγία. Η εμφάνιση άτυπων συμπτωμάτων παρατηρείται συνήθως το βράδυ. Συνήθως δεν υπάρχει λευκός το πρωί. Ο πόνος αυξάνεται όσο προχωρά η μέρα, όταν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αυτόν, και προκαλεί πόνο.