Οστεοχονδρωσία του μαστού: σημεία, αιτίες, διάγνωση

Οστεοχόνδρωση– μια σειρά από δυστροφικές παθήσεις του αρθρικού χόνδρου. Συνήθως, αυτή η ασθένεια επηρεάζει άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών. Αλλά πρόσφατα συναντάται ακόμη και σε εφήβους.

Ανάλογα με τη θέση της βλάβης της άρθρωσης, υπάρχουν βλάβες της αυχενικής, της θωρακικής και της οσφυϊκής άρθρωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οστεοχόνδρωση εκδηλώνεται ως έντονο πόνο στην πλάτη, πονοκεφάλους και ζάλη.Οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχήςΕμφανίζεται λιγότερο συχνά από τον τράχηλο, αλλά δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο λόγω διαφόρων επιπλοκών.

Θωρακική σπονδυλική στήλη με σημάδια οστεοχονδρωσίας

Οστεοχονδρωσία του μαστού: τι είναι;

Στη θωρακική οστεοχόνδρωση εμφανίζονται παθολογικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη στην περιοχή του θώρακα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι προσβάλλονται συχνότερα. Η περιοχή του θώρακα δεν είναι τόσο κινητή όσο η περιοχή του λαιμού, επομένως τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά. Η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου.

Οι δυστροφικές ασθένειες επηρεάζουν τον χόνδρο και τον συνδετικό ιστό του μυός, οδηγώντας σε επιπλοκές και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν ήπια την οστεοχόνδρωση, αλλά χωρίς έγκαιρη θεραπεία, η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η ασθένεια συχνά επηρεάζει τόσο την αυχενική όσο και τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Τι πτυχία υπάρχουν;

Η θεραπεία της νόσου ξεκινά με τη διάγνωση και τον προσδιορισμό του σταδίου της.

 1. Σε πρώτη φάσηΣυνήθως οι άνθρωποι δεν παρατηρούν καμία αλλαγή, δεν εμφανίζεται πόνος, αλλά οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να χάνουν την ελαστικότητά τους. Χαρακτηριστικές προεξοχές εμφανίζονται όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος προεξέχει στον σπονδυλικό σωλήνα χωρίς να σχίζεται ο ινώδης δακτύλιος.
 2. Σε δεύτερη φάση– Η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζεται πόνος, ζάλη και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι ακόμη λιγότερο ελαστικοί και υπάρχει ο κίνδυνος να διογκωθούν στον σπονδυλικό σωλήνα με ρήξη του ινώδους δακτυλίου - με αποτέλεσμα τη βουβωνοκήλη.
 3. Στο τρίτο στάδιοΟ πόνος προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και επιδεινώνεται από την εμφάνιση κήλης.
 4. Οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήληςτέταρτο στάδιοπου χαρακτηρίζονται από προοδευτικά νευρολογικά συμπτώματα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν εντελώς τη δύναμη και την ελαστικότητά τους. Αρχίζει η καταστροφή των σπονδύλων.
Στο δεύτερο στάδιο της θωρακικής οστεοχόνδρωσης εμφανίζεται πόνος στην πλάτη

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η οστεοχόνδρωση με εξωτερικά σημάδια, αν και συχνά συνοδεύεται από άλλη παθολογία της σπονδυλικής στήλης - σκολίωση, η οποία μπορεί να φανεί στην οπτική εξέταση.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι

Η αιτία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι η ανεπαρκής θρέψη των χόνδρων και των σπονδύλων. Είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς γιατί συμβαίνει μια τέτοια δυσλειτουργία του σώματος.Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν:

 1. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής και, ως αποτέλεσμα, αδύναμοι μύες της πλάτης.
 2. Κακή στάση, άβολη στάση.
 3. Διάφοροι τραυματισμοί στην πλάτη, ακατάλληλη άρση βαρών (σύσπαση από το πάτωμα), έντονη σωματική δραστηριότητα.
 4. Η άρση βαρών είναι αιτία ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
 5. Άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
 6. Κακή διατροφή, έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων στη διατροφή, ιδιαίτερα ασβεστίου, που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό υγιούς οστικού ιστού.
 7. Εγκυμοσύνη. Συχνά, οι γυναίκες παρατηρούν σημάδια οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν το φορτίο στη σπονδυλική στήλη γίνεται υψηλότερο. Επιπλέον, το σώμα συχνά στερείται βιταμινών και μετάλλων λόγω πρόσθετου κόστους πόρων.
 8. Κληρονομία. Εάν έχετε συγγενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, οι πιθανότητές σας αυξάνονται. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε για την πρόληψη.

Όταν κάνουν τη διάγνωση, οι γιατροί συχνά σημειώνουν έναν συνδυασμό παραγόντων: καθιστική εργασία, συχνή εσφαλμένη άρση βαρών και κακή στάση του σώματος.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας της θωρακικής περιοχής

Σε πρώιμο στάδιο, η ασθένεια δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο. Ένα σύνδρομο έντονου πόνου συχνά προηγούνται νευρολογικές διαταραχές (ζάλη, κηλίδες στα μάτια κ. λπ. ) που ο ασθενής δεν συνδέει με προβλήματα στην πλάτη. Όταν εμφανίζεται πόνος, οι άνθρωποι αρχίζουν να υποψιάζονται προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη. Ας εξετάσουμε τα κύρια σημάδια της θωρακικής οστεοχόνδρωσης:

 1. Τσούξιμο, πιεστικό πόνο στην άνω περιοχή του θώρακα, το οποίο χειροτερεύει μετά από άσκηση, σκληρή δουλειά ή μια άβολη θέση. Μπορεί να σχετίζεται με δύσπνοια, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
 2. Αίσθημα κρύου σε χέρια και πόδιαχωρίς λόγο, μούδιασμα στα άκρα.
 3. Πονοκέφαλος, ζάλη, ομίχλη στα μάτια, θολή όραση, κόπωση, έλλειψη αέρα. Όταν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μετατοπίζονται, οι νευρικές απολήξεις και τα αιμοφόρα αγγεία συμπιέζονται, γεγονός που οδηγεί σε νευρολογικά συμπτώματα.

Με τη θωρακική οστεοχόνδρωση, οι ασθενείς βιώνουν πόνο στην περιοχή της καρδιάς ή του στομάχου, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τη διάγνωση της νόσου.

Αυτά είναι τα κύρια σημάδια που υποδεικνύουν μεσοσπονδυλική οστεοχόνδρωση. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν πόνο στο γαστρεντερικό σωλήνα και στην καρδιά, που συχνά οδηγεί σε εσφαλμένη διάγνωση. Ο τύπος του πόνου ποικίλλει επίσης. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς υποφέρουν από μακροχρόνιο, μη οξύ πόνο -Δορσαλγίαή αντίστροφα, έντονος πόνος που σκληραίνει τους μύες και δυσκολεύει την αναπνοή –dorsago.

Αυτές οι αισθήσεις γίνονται αισθητές στην περιοχή του στομάχου, ο ασθενής τις παρερμηνεύει και στέλνεται να εξετάσει το ήπαρ, το πάγκρεας κ. λπ. , χωρίς να υποψιάζεται ότι η αιτία του πόνου είναι η οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχής. Με συνδυασμό πολλών μορφών χονδρωσίας - αυχενικής και θωρακικής - οι άνθρωποι παραπονιούνται για την αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, το οποίο αυξάνεται μετά από σωματική άσκηση ή μετά από μια άβολη στάση.

Η θωρακική οστεοχόνδρωση συνοδεύεται από ραχιαία ράχη - οξύ πόνο που περιορίζει τους μύες

Επιπλοκές

 • Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι συννοσηρότητες προστίθενται στην κύρια ασθένεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή της σπονδυλικής στήληςσε διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, που σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας.
 • Μια άλλη συχνή επιπλοκή, ειδικά όταν συνδυάζονται θωρακικές και τραχηλικές μορφές οστεοχόνδρωσης, είναιβλαστική-αγγειακή δυστονία. Λόγω της συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών απολήξεων, η σωστή διατροφή του εγκεφάλου διαταράσσεται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν έντονους πονοκεφάλους, ζάλη, αίσθημα ομίχλης στα μάτια και θολή όραση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί λιποθυμία λόγω ασθένειας της πλάτης.
 • Πιθανό από το νευρικό σύστημαΚρίσεις πανικού, που εμφανίζονται με υπερβολικό ψυχικό ή σωματικό στρες, έντονη κόπωση. Σε αυτές τις στιγμές, οι ασθενείς παρατηρούν αίσθημα παλμών και αναπνευστικά προβλήματα: είναι δύσκολο για αυτούς να αναπνεύσουν, δεν υπάρχει αρκετός αέρας.
 • Μια άλλη επιπλοκή που δημιουργεί δυσκολίες όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς είναιΜεσοπλεύρια νευραλγία.Το τσίμπημα των νευρικών ριζών στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο σύνδρομο πόνου που θυμίζει τις αισθήσεις της καρδιακής νόσου. Οι ασθενείς απευθύνονται σε γιατρούς με καρδιακά προβλήματα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διάγνωση. Αυτή η ασθένεια συνοδεύεται από διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αλλά τα συμπτώματά της συνήθως εξαφανίζονται με την έναρξη της θεραπείας.

Εάν δεν δώσετε προσοχή στην ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας του μαστού, μετά από λίγο θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και θα περιορίσει τη δραστηριότητα και το εύρος κίνησης.

Διάγνωση της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με αξονική τομογραφία

διάγνωση

Οι γιατροί εμποδίζονται να κάνουν σωστή διάγνωση από το πλήθος των συμπτωμάτων, γι' αυτό και συχνά υποψιάζονται διαταραχές στο γαστρεντερικό ή στο νευρικό σύστημα. Για να αποφευχθούν λάθη, οι ορθοπεδικοί ή οι νευρολόγοι παραγγέλνουν μια ακτινογραφία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης· μια μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία πραγματοποιείται συχνά για να διευκρινιστεί η διάγνωση.

Για να αποκλειστεί η καρδιακή νόσος, χορηγείται στον ασθενή ΗΚΓ. Η θεραπεία συνταγογραφείται μόνο μετά τη διάγνωση.


Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής

Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί. Όταν εμφανίζεται πόνος, οι αλλαγές στη σπονδυλική στήλη δεν μπορούν να διορθωθούν. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και ως εκ τούτου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Η σωστά επιλεγμένη θεραπεία και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να αποτρέψουν τις παροξύνσεις.

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο εάν αναπτυχθεί κήλη δίσκου. Υπάρχουν δεκάδες θεραπείες στο σπίτι, αλλά κάθε μία από αυτές θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου στην θωρακική οστεοχόνδρωση

Τα φάρμακα για την οστεοχονδρωσία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου· συχνά χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη παυσίπονα για το σκοπό αυτό. Σε μεταγενέστερα στάδια ή σε σοβαρή έξαρση, ο ασθενής λαμβάνει ένα αναισθητικό μπλοκ. Για να ανακουφίσετε τα νευρολογικά συμπτώματα, λάβετε φάρμακα για τη βελτίωση της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.

φυσικοθεραπεία

Αποτελεσματικές μέθοδοι χωρίς φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο και την ένταση στους μύες της πλάτης:Θεραπεία μαγνητικού πεδίου, θεραπεία με λέιζερ, βελονισμόςκ. λπ. Μετά από λίγες μόνο ολοκληρωμένες διαδικασίες, ένα θετικό αποτέλεσμα θα είναι αισθητό. Χρησιμοποιήστε μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

μασάζ

Η πιο δημοφιλής και προσιτή μέθοδος για το σπίτι. Το μασάζ απελευθερώνει την ένταση των μυών, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν από ειδικούς, αλλά το αυτο-μασάζ της περιοχής του γιακά φέρνει επίσης οφέλη. Η επίδραση στους μύες βοηθά στη χαλάρωση της επώδυνης περιοχής. Συνιστάται να κάνετε το μασάζ σε μαθήματα.

Κινητική θεραπεία

Το σύμπλεγμα θεραπείας για την οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία. Η μέτρια άσκηση δυναμώνει τους μύες της πλάτης, βελτιώνει την ευλυγισία και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου ή ακόμη και στην καθυστέρηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων για δεκαετίες. Πολλοί γιατροί συστήνουν τη μέθοδο του γιατρού, που προσφέρει το δικό του πρόγραμμα για την καταπολέμηση ασθενειών με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού εκπαίδευσης.

Κάθε μέθοδος θεραπείας έχειΑντενδείξειςΠριν από τη χρήση, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Επιπλέον, σύμπλοκα βιταμινών και μετάλλων με σύνθετη επίδραση στην ασθένεια χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της σωστής διατροφής του ιστού χόνδρου και των αρθρώσεων.

Τι να κάνετε εάν επιδεινωθεί η οστεοχονδρωσία;

Μια έξαρση της οστεοχονδρωσίας σας εκπλήσσει: πρέπει να πάτε στη δουλειά, αλλά η πλάτη σας δεν ισιώνει, σας είναι δύσκολο να γυρίσετε το λαιμό σας και αισθάνεστε ζάλη. Συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα υπερβολικής σωματικής καταπόνησης, άβολης στάσης για μεγάλο χρονικό διάστημα (κάθισμα σε υπολογιστή, εργασία σε κρεβάτια κήπου κ. λπ. ). Μια έξαρση χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους, περιορισμένη κινητικότητα, ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για να ανακουφίσετε αυτά τα συμπτώματα; Η ήπια άσκηση, το μασάζ και ο ύπνος στον καθαρό αέρα βοηθούν. Ο έντονος πόνος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Μόνο ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα! Κατά τη λήψη φαρμάκων, η βελτίωση εμφανίζεται μέσα σε δύο ώρες.

σπιτικές θεραπείες

Παρά τη διαθεσιμότητά τους, οι λαϊκές θεραπείες πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Όλα έχουν στόχο να απαλλαγούν από τον πόνο. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε διάφορες κομπρέσες, για παράδειγμα από ωμές τριμμένες πατάτες με μέλι. Η πάστα εφαρμόζεται στο σημείο που πονάει και τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο. Η κομπρέσα πρέπει να παραμείνει για αρκετές ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα, και στη συνέχεια να ξεπλυθεί.

Έγχυμα με βάση άνθη χαμομηλιού για συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Για την ανακούφιση των νευρολογικών συμπτωμάτων και των εκδηλώσεων της βλαστικής-αγγειακής δυστονίας, βοηθούν εγχύματα καταπραϋντικών βοτάνων: χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού, φασκόμηλο, μέντα, φύλλο μούρου.

Υπάρχουν αντενδείξεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Μόνο μια σειρά μέτρων βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοχόνδρωσης: σωστή διατροφή, φυσιοθεραπεία, μασάζ, αποφυγή υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας και ενεργός τρόπος ζωής. Εάν η ασθένεια έχει γίνει αισθητή, δεν είναι δυνατή η πλήρης εξάλειψη, αλλά είναι δυνατό να τεθεί η ασθένεια σε κατάσταση ύφεσης μακροπρόθεσμα.