Κοξάρθρωση: Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου

Πόνος και δυσκαμψία κίνησης λόγω οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου σε μια ηλικιωμένη γυναίκα

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου ή η κοξάρθρωση είναι μια χρόνια, αργή εκφυλιστική διαδικασία στην άρθρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού και της υποδοχής του ισχίου του πυελικού οστού. Αυτή η ασθένεια προκαλεί παραμόρφωση του οστού και του χόνδρινου ιστού, που στη συνέχεια οδηγεί σε σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση στο πόδι και αναπηρία. Όλα τα συστατικά της άρθρωσης εμπλέκονται στη διαδικασία: οστά, περιβάλλουσες αρθρικές κάψουλες, χόνδροι, σύνδεσμοι, μύες. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου (κοξάρθρωση) διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, αν και τέτοιες αλλαγές μπορεί να συμβούν και μετά από 20 χρόνια.

Τα κύρια σημάδια της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου (κοξάρθρωση) είναι ο πόνος και η δυσκαμψία της κίνησης. Τις περισσότερες φορές, η ανάπτυξή του προηγείται από τραυματισμούς και ασθένειες των αρθρώσεων φλεγμονώδους και μη φλεγμονώδους φύσης. Η κοξάρθρωση είναι μια από τις πιο κοινές αρθρώσεις, η οποία σχετίζεται με σημαντική πίεση στην άρθρωση του ισχίου.

Η ασθένεια περνά από διάφορα στάδια στην ανάπτυξή της. Στα αρχικά στάδια, η κοξάρθρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, αλλά καθώς εξελίσσεται, μόνο η χειρουργική θεραπεία είναι αποτελεσματική. Επομένως, δεν πρέπει να καθυστερήσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να εγγραφείτε για διαβούλευση. Μπορείτε να εξετάσετε τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε συντηρητικά σε κλινικές.

αιτίες

Η κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί στο πλαίσιο μιας ασθένειας του μυοσκελετικού συστήματος ή ενός τραυματισμού. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ή οδηγούν σε κόξαρθρο της άρθρωσης του ισχίου.

 • Εξωγενής- Αυτοί είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες: βαριά σωματική δραστηριότητα, συνέπειες σοβαρών τραυματισμών – κατάγματα, εξαρθρήματα, ρήξεις συνδέσμων, δυσμενείς συνθήκες εργασίας λόγω άρσης βαρών, παρατεταμένο κάθισμα.
 • Ενδογενής— Πρόκειται για χρόνιες λοιμώδεις, φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες: ρευματοειδή, αντιδραστική, ψωριασική αρθρίτιδα. Καθώς και μεταβολικές διαταραχές: ουρική αρθρίτιδα, διαβήτης.
 • Συγγενείς ασθένειες.Η δυσπλασία (μειωμένος σχηματισμός αρθρώσεων) και η οστεοχονδροπάθεια (υποσιτισμός των δομών της άρθρωσης με επακόλουθη νέκρωση, οστική καταστροφή) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κόξαρθρο. Για παράδειγμα, συγγενές εξάρθρημα ισχίου, άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου – νόσος Perthes.
 • Γενετική προδιάθεσησυχνά προκαλεί κόξαρθρο των αρθρώσεων του ισχίου. Αυτό περιλαμβάνει μια μετάλλαξη στο γονίδιο προκολλαγόνου τύπου II.
 • Μεγαλύτερη ηλικία.Συχνότερα, η ανάπτυξη της κόξαρθρωσης της άρθρωσης του ισχίου οφείλεται σε αναπόφευκτες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.
 • Πάτωμα. Η οστεοαρθρίτιδα θεωρείται ότι εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου στον μεταβολισμό των μετάλλων και την πυκνότητα των οστών.
 • Υπέρβαρος.Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου, καθώς ο υπερβολικός λιπώδης ιστός αυξάνει το φορτίο στις αρθρώσεις και ο λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονώδεις ουσίες που καταστρέφουν τον ιστό του χόνδρου.
 • Επαγγελματικός αθλητισμόςμπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κόξαρθρωσης λόγω υπερβολικού στρες στις αρθρώσεις και συχνών τραυματισμών. Τα δυνητικά επικίνδυνα αθλήματα περιλαμβάνουν άρση βαρών, αλεξίπτωτο και ακροβατικά.

Υπό την επίδραση αυτών των παραγόντων, συμβαίνουν σταδιακά αλλαγές στην κοιλότητα της άρθρωσης σε κυτταρικό επίπεδο: οι διαδικασίες αποσύνθεσης αρχίζουν να υπερισχύουν των διεργασιών σύνθεσης, ο μεταβολισμός αλλάζει, ο όγκος του αρθρικού υγρού που θρέφει τον ιστό του χόνδρου μειώνεται και ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος. Ως αποτέλεσμα, η άρθρωση «στεγνώνει» και ο όγκος της μειώνεται, στα άκρα των αρθρικών επιφανειών των οστών εμφανίζονται οστικές αναπτύξεις - οστεόφυτα, που περιορίζουν το εύρος κίνησης στην άρθρωση και έτσι μειώνουν το φορτίο.

Συμπτώματα

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου (κοξάρθρωση); Τα συμπτώματα σταδιακά εντείνονται και στα αρχικά στάδια το άτομο μπορεί να μην τους δώσει τη δέουσα προσοχή, διαγράφοντας τα ως κόπωση. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί η θεραπεία έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην αρχή της εκφυλιστικής διαδικασίας.

Τα πρώτα κλινικά συμπτώματα της κοξάρθρωσης είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης λόγω μυϊκών σπασμών.

Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και διάρκεια. Οι δυσάρεστες αισθήσεις είναι αρχικά ήπιες και βραχύβιες. Προκλητικός παράγοντας για την εμφάνισή τους είναι το παρατεταμένο περπάτημα ή η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Λόγω έντονου πόνου, η κινητικότητα των αρθρώσεων περιορίζεται. Το βάδισμα του ασθενούς αλλάζει: οι γλουτοί προεξέχουν προς τα πίσω, το σώμα λυγίζει προς τα εμπρός καθώς το βάρος μετατοπίζεται στην τραυματισμένη πλευρά και το άτομο κουτσαίνει.

Είναι επίσης πιθανό οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης, το οποίο είναι συνήθως αόρατο λόγω του μυϊκού και λιπώδους στρώματος, το τσούξιμο στις αρθρώσεις κατά την κίνηση και η λειτουργική βράχυνση των κάτω άκρων.

Η παρουσία ορισμένων σημείων και η σοβαρότητά τους εξαρτώνται από το στάδιο της κοξάρθρωσης. Υπάρχουν 4 κλινικά και διαγνωστικά στάδια της κοξάρθρωσης, τα οποία καθορίζονται από τον βαθμό βλάβης στον αρθρικό χόνδρο:

 • Κοξάρθρωση 1ου βαθμούχαρακτηρίζεται από ασυμπτωματικό ή περιοδικό πόνο που εμφανίζεται μόνο μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα όπως τρέξιμο ή πολύ περπάτημα. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή της άρθρωσης και σπανιότερα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον μηρό ακόμα και στο γόνατο. Μετά την ανάπαυση συνήθως εξαφανίζεται. Δεν φαίνονται αλλαγές στην ακτινογραφία της άρθρωσης του ισχίου, υπάρχει μια μικρή στένωση του χώρου της άρθρωσης. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει σημάδια ετερογένειας του χόνδρινου ιστού.
 • Με κοξάρθρωση 2ου βαθμούΟ πόνος γίνεται πιο έντονος, εμφανίζεται με μικρή σωματική δραστηριότητα και μερικές φορές σε κατάσταση ηρεμίας και μπορεί να ακτινοβολεί στην περιοχή των μηρών και της βουβωνικής χώρας. Η χωλότητα εμφανίζεται μετά από σημαντική σωματική καταπόνηση. Το εύρος κίνησης στην άρθρωση μειώνεται: η απαγωγή και η εσωτερική περιστροφή του ισχίου περιορίζονται. Οι ακτινογραφίες δείχνουν μια καθαρή, ανομοιόμορφη στένωση του χώρου της άρθρωσης και μεμονωμένα οστεόφυτα - αναπτύξεις οστικού ιστού - στην άκρη της άρθρωσης. Μια μαγνητική τομογραφία στο στάδιο 2 της κοξάρθρωσης δείχνει σημαντικές διαβρώσεις και ρωγμές του χόνδρου με αραίωση λιγότερο από το μισό.
 • Με κόξαρθρο 3ου βαθμούΟ πόνος γίνεται σταθερός και συχνά ενοχλεί τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περπάτημα είναι δύσκολο, αναγκάζοντας τον ασθενή να υιοθετήσει μια αναγκαστική στάση και να βασίζεται σε ένα υγιές πόδι ή μπαστούνι. Το εύρος κίνησης στην άρθρωση είναι πολύ περιορισμένο. Στις εικόνες ακτίνων Χ, ο χώρος της άρθρωσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος και έχουν σχηματιστεί πολλαπλά οστεόφυτα στις επιφάνειες των οστών. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει καταστροφή περισσότερο από το ήμισυ του όγκου του χόνδρινου ιστού. Ωστόσο, το τρίτο στάδιο μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί συντηρητικά.
 • Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου στο στάδιο 4 (κοξάρθρωση)που χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης. Πονάει ολόκληρο το πόδι: άρθρωση, βουβωνική χώρα, γλουτιαία περιοχή, ισχίο, γόνατο, αστράγαλος. Η πλατυποδία αναπτύσσεται, το πόδι κονταίνει και οι μύες του ατροφούν. Στην ακτινογραφία: πολλά μεγάλα οστεόφυτα, ο χώρος της άρθρωσης λείπει ή στενεύει στο ελάχιστο. Στο στάδιο 4, η συντηρητική θεραπεία δεν είναι δυνατή. Πραγματοποιείται αντικατάσταση άρθρωσης ισχίου. Η επέμβαση ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει τη λειτουργία του ποδιού και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διάγνωση οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Η βάση για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου είναι μια αρχική διαβούλευση με έναν ειδικό. Ο γιατρός ξεκαθαρίζει τα συμπτώματα: πού εντοπίζεται ο πόνος, πότε και γιατί εμφανίζεται, πού πηγαίνει, τι τον ανακουφίζει και τι τον αυξάνει, τι τον προκαλεί. Στη συνέχεια απαιτείται οπτικός έλεγχος, ψηλάφηση, εκτίμηση βάδισης και διενεργούνται ειδικές εξετάσεις για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών της άρθρωσης.

Η διάγνωση της κοξάρθρωσης γίνεται με βάση κλινικές ενδείξεις και δεδομένα από πρόσθετες ενόργανες μελέτες, των οποίων η ακτινογραφία της άρθρωσης είναι η κύρια εστίαση. Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά εργαστηριακά ευρήματα για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, αλλά μπορεί να απαιτείται κλινική εξέταση αίματος για τη διαφορική διάγνωση της κοξάρθρωσης και της αρθρίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός λαμβάνει υπόψη την περιεκτικότητα σε λευκοκύτταρα, ESR, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ουρικό οξύ.

Από τις εργαλειακές μεθόδους για τη διάγνωση της αρθρώσεως των αρθρώσεων του ισχίου, συνήθως επαρκούν οι ακτινογραφίες. Πρόκειται για μια προσβάσιμη μελέτη που αποκαλύπτει αλλαγές χαρακτηριστικές της κοξάρθρωσης: στένωση του αρθρικού χώρου, οστεόφυτα, διάβρωση και εξέλκωση της επιφάνειας του χόνδρου, κύστεις. Οι ακτινογραφίες ασθενών με κόξαρθρο μπορεί επίσης να δείξουν αλλαγές που υποδηλώνουν τραύμα.

Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως περαιτέρω ενόργανες διαγνωστικές διαδικασίες. Η αξονική τομογραφία επιτρέπει μια πιο λεπτομερή μελέτη των παθολογικών αλλαγών στις δομές των οστών και η μαγνητική τομογραφία παρέχει την ευκαιρία να αξιολογηθούν οι ασθένειες των μαλακών ιστών.

Με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Αυτή η παθολογία αντιμετωπίζεται από ορθοπεδικούς τραυματολόγους. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο και την πορεία της νόσου, μπορεί να απαιτούνται διαβουλεύσεις με άλλους ειδικούς:

 • Χειρουργός να αποκλείσει χειρουργική παθολογία που απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
 • Γιατρός να αποκλείσει τη φυματίωση των οστών.
 • ογκολόγος για να αποκλείσει κακοήθη νεοπλάσματα.
 • Ενδοκρινολόγος για συνοδευτικές μεταβολικές διαταραχές.
 • ένας νευρολόγος εάν υπάρχει υποψία συμπίεσης των ριζών του νωτιαίου νεύρου που προκαλείται από μεσοσπονδύλιο κάταγμα της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία

Η επιλογή της μεθόδου θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Για τη θεραπεία της αμφοτερόπλευρης οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου βαθμού 1 (κοξάρθρωση), αρκεί συχνά να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Στο στάδιο 2, χρησιμοποιείται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες. Το στάδιο 3 είναι λιγότερο θεραπεύσιμο, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, κάτι που δεν ισχύει για το στάδιο 4. Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη εκφυλιστικών αλλαγών στην άρθρωση.

Η φαρμακευτική θεραπεία για την κοξάρθρωση περιλαμβάνει φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της νόσου. Αυτά είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Τα κορτικοστεροειδή και τα μυοχαλαρωτικά χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την ανακούφιση του έντονου πόνου και της μυϊκής έντασης.

Η μη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Μείωση του φορτίου στην άρθρωση του ισχίου.Ανάλογα με την κατάσταση, ο ασθενής μπορεί να συμβουλεύεται να μειώσει το σωματικό βάρος, να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη και να μετατοπίσει το σωματικό βάρος σε μπαστούνι ή πατερίτσες.
 • Θεραπευτική άσκηση.Ένα σωστά επιλεγμένο σύνολο ασκήσεων θα βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, στην ανακούφιση του πόνου και στην πρόληψη της μυϊκής απώλειας.
 • Φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι θεραπείας.Με την κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου, συνταγογραφούνται μαθήματα: μαγνητική θεραπεία, θεραπεία με λέιζερ, θεραπεία κρουστικών κυμάτων.
 • Θεραπεία PRP.Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την έγχυση του δικού σας πλάσματος αίματος στην άρθρωση, η οποία βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και βελτιώνει την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού της άρθρωσης.
 • Kinesio taping.Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικών κολλητικών ταινιών στο δέρμα, που ανακουφίζει από την πίεση στην άρθρωση.
 • Βελονισμός.Μια μέθοδος που βασίζεται στην εισαγωγή αποστειρωμένων βελόνων σε βιολογικά ενεργά σημεία. Ανακουφίζει αποτελεσματικά τον πόνο και χαλαρώνει τους μύες γύρω από την άρθρωση.

Για κάθε ασθενή, οι γιατροί αναπτύσσουν μια ατομική πορεία θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές μεθόδους ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση εγγυάται υψηλή αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και γρήγορη ανάρρωση. Η φαρμακευτική θεραπεία από μόνη της μπορεί να μην παράγει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, χρησιμοποιείται αντικατάσταση ισχίου εάν ο πόνος δεν μπορεί να εξαλειφθεί και η κινητικότητα της άρθρωσης είναι σημαντικά περιορισμένη.

Ακολουθηστε

Οι παθολογικές αλλαγές στην άρθρωση μπορεί να οδηγήσουν σε:

 • Υπεξάρθρημα και εξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι κινήσεις στο πόδι περιορίζονται σοβαρά, εμφανίζεται έντονος πόνος, νοσηλεία στο τμήμα τραυμάτων και μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
 • Τοπικές φλεγμονώδεις διεργασίες: θυλακίτιδα και τενοκολπίτιδα.
 • Συμπίεση του ισχιακού νεύρου από μεγάλα οστεόφυτα, προκαλώντας έντονο, διαπεραστικό πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού.
 • Αγκύλωση είναι η πλήρης ακινησία της άρθρωσης, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
 • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα, συνεχής πόνος και περιορισμένη κινητικότητα των αρθρώσεων. Αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία και κατάθλιψη στο μέλλον.
 • Παθήσεις του στομάχου και της καρδιάς εάν παίρνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά.

πρόληψη

Για μια άνετη και υψηλής ποιότητας ζωή χωρίς κόξαρθρο, πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν αισθανθείτε πόνο στην άρθρωση του ισχίου.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν συμμετέχετε σε επίπονα αθλήματα, όταν εκτελείτε σωματικές δραστηριότητες γύρω από το σπίτι και στη δουλειά και όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας.
 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία και την υπερένταση των αθλημάτων. Είναι η μέτρια σωματική δραστηριότητα που βελτιώνει την κατάσταση της άρθρωσης, διατηρεί τη φυσιολογική της κινητικότητα και μειώνει το φορτίο σε άλλες αρθρώσεις.

Περίληψη

 1. Η κοξάρθρωση είναι μια από τις πιο συχνές οστεοαρθρίτιδα που προκαλείται από σημαντική πίεση στην άρθρωση του ισχίου.
 2. Τα κύρια σημάδια της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου (κοξάρθρωση) είναι ο πόνος και η δυσκαμψία της κίνησης.
 3. Υπάρχουν 4 βαθμοί κοξάρθρωσης, 1-2 μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, 3-4 - χειρουργικά. Ωστόσο, στο στάδιο 3, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί εάν τηρηθούν όλες οι συστάσεις του γιατρού.
 4. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία της κοξάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, χειρωνακτική θεραπεία, διατροφική διόρθωση και σωματική δραστηριότητα.