Συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης σε γυναίκες και άνδρες

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η οποία επηρεάζει την κατάσταση του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος. Παρόμοιες εκφυλιστικές αλλαγές συμβαίνουν στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εκδηλώνονται με ορισμένα συμπτώματα.

Συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Χαρακτηριστικά της νόσου

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από οστεοχόνδρωση. Και κάθε χρόνο οι ασθενείς γίνονται νεότεροι. Αλλά σε σύγκριση με την αυχενική και οσφυϊκή οστεοχόνδρωση, η θωρακική οστεοχόνδρωση εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά.Αυτή η κατάσταση εξηγείται από τη δομή αυτού του τμήματος:

 • Έχει μια φυσική καμπύλη, η οποία ανακουφίζει από την καταπόνηση του περπατήματος σε όρθια θέση.
 • το άλλο μέρος πέφτει στα πλευρά και το στέρνο, τα οποία παίζουν το ρόλο ενός φυσιολογικού πλαισίου.
 • Αυτό είναι το μεγαλύτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (12 σπόνδυλοι), αλλά ο σπονδυλικός σωλήνας είναι ο στενότερος.
 • Οι θωρακικοί σπόνδυλοι είναι μικροί αλλά έχουν μακριές ακανθώδεις αποφύσεις.
 • είναι αδρανής.

Εάν παρουσιαστεί παραμόρφωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου στην περιοχή του θώρακα, σταδιακά θα εξαφανιστεί. Εκδηλώνεται όμως οδυνηρά.

κατεστραμμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος

Συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Το πόσο ξεκάθαρα εκδηλώνεται η ασθένεια εξαρτάται από το στάδιο, τον τρόπο ζωής και την ηλικία του ασθενούς.Χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. πόνος. Γίνεται αισθητό στο πάνω μέρος της πλάτης, ανάμεσα στις ωμοπλάτες και περιβάλλει τα μεσοπλεύρια διαστήματα με νευραλγία. Επιδεινώνεται με το βήχα, την βαθιά αναπνοή και την περιστροφή του σώματος. Επειδή υπάρχουν πολλές νευρικές ίνες στο στήθος, εμφανίζεται πόνος στο στήθος (dorsago), που μοιάζει με καρδιακή προσβολή.
 2. ριζίτιδα. Εκτός από τον πόνο, υπάρχει απώλεια ευαισθησίας. Τυπικά, τα άκρα, η άνω κοιλιακή χώρα και η περιοχή κάτω από την κλείδα μουδιάζουν.
 3. Παραισθησία. Νιώθεις σαν να σέρνονται σε όλο σου το σώμα χήνας.
 4. Συμπτώματα ριζίτιδας
 5. καρδιακό σύνδρομο. Υπάρχει ακόμη έντονος πόνος στην καρδιά που δεν υποχωρεί μετά τη λήψη του φαρμάκου.
 6. Πνευμονικό σύνδρομο. Εκδηλώνεται με ασφυξία και συμφόρηση στους πνεύμονες.
 7. Κοιλιακό σύνδρομο. Χαρακτηρίζεται από επίμονο πόνο στα πεπτικά όργανα.
 8. Μυϊκή ένταση. Εμφανίζεται αντανακλαστικά στο άνω μέρος της πλάτης και στο στήθος.
Σύνδρομο κοιλιακού πόνου

Η κλινική εικόνα είναι περίπου η ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, τα σημάδια της θωρακικής οστεοχόνδρωσης εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες στην αρχή της εμμηνόπαυσης. Πριν από αυτό, η σπονδυλική στήλη προστατεύεται από οιστρογόνα.

Στους άνδρες, οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να επηρεάσουν την ισχύ.

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας είναι πολύ πιο ανησυχητικά τη νύχτα παρά την ημέρα. Επιδεινώνονται λόγω υποθερμίας, άσκησης και στρες. Υποτίθεται ότι οι γυναίκες υποφέρουν σημαντικά περισσότερο από πόνους στη σπονδυλική στήλη.

Στάδια οστεοχονδρωσίας

Εντοπισμός του συνδρόμου πόνου

Η διάγνωση της νόσου περιπλέκεται από τη συμπτωματική ομοιότητα με άλλες ασθένειες: έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη και γαστρεντερικές παθήσεις. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή η νεύρωση των νεύρων διαταράσσεται και ο πόνος ακτινοβολεί σε διάφορα μέρη του σώματος:

 1. Στη θωρακική οστεοχονδρωσία, συμπτώματα με αίσθημα πόνου στην καρδιά εμφανίζονται όταν επηρεάζονται το πρώτο έως το έκτο θωρακικά νεύρα. Στις γυναίκες, οι μαστικοί αδένες μπορεί να πονέσουν.
 2. Εάν επηρεαστούν τα θωρακικά νεύρα 6 έως 9, εμφανίζεται πόνος στο στομάχι. Οι αισθήσεις είναι ίδιες όπως με την κολίτιδα και τη γαστρίτιδα. Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στον οισοφάγο.
 3. Στο λεπτό έντερο, τα νεφρά και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όταν παθολογικές διεργασίες επηρεάζουν τον 11ο και τον 12ο μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Μέρη της σπονδυλικής στήλης

Για να γίνει ακριβής διάγνωση, ένας ορθοπεδικός συνταγογραφεί μια εξέταση στον ασθενή.

Είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, ΗΚΓ και στις γυναίκες μαστογραφία.

Τα αποτελέσματα βοηθούν στον προσδιορισμό του σταδίου της νόσου και των θεραπευτικών επιλογών.

Αξονική τομογραφία για τη διάγνωση της οστεοχονδρωσίας

Στάδια της νόσου

Ανάλογα με τις συνεχιζόμενες παθολογικές διεργασίες, υπάρχουν 4 στάδια ανάπτυξης της θωρακικής οστεοχόνδρωσης:

στάδιο Αλλαγές Συμπτώματα
Πρώτα Ξήρανση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που οδηγεί σε απώλεια ελαστικότητας. Το ύψος τους μειώνεται, αλλά το πλάτος τους αυξάνεται - ο μεσοσπονδύλιος δίσκος σταδιακά ισοπεδώνεται. Ο πόνος εμφανίζεται απευθείας στον κατεστραμμένο δακτύλιο. Μπορεί να τραβήξει ή να πυροβολήσει.
Δεύτερος Ο ινώδης δακτύλιος αρχίζει να διαλύεται. Οι ρίζες των νεύρων συμπιέζονται, προκαλώντας πόνο. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την κίνηση. Εάν διατηρήσετε μια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί δυσφορία.
Τρίτος Ο ινώδης δακτύλιος σχίζεται και εμφανίζεται κήλη δίσκου. Αναπτύσσεται σκολίωση ή παθολογική κύφωση. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την κίνηση. Εάν διατηρήσετε μια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί δυσφορία.
Τέταρτος Οι σπόνδυλοι τρίβονται μεταξύ τους, γεγονός που οδηγεί σε μετατόπιση των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων. Ο ιστός που περιβάλλει τους σπονδύλους γίνεται φλεγμονή. Ο ιστός του χόνδρου αντικαθίσταται από οστικό ιστό, περιορίζοντας τις κινητικές λειτουργίες. Εμφανίζεται ίνωση. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την κίνηση. Εάν διατηρήσετε μια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί δυσφορία.

Μπορούν να παρατηρηθούν στάδια έξαρσης και ύφεσης. Το τελευταίο παρατηρείται συχνά στο στάδιο 4.

Βαθμός βλάβης της σπονδυλικής στήλης

Βαθμοί ασθένειας

Αυτή είναι μια πιο σύγχρονη ταξινόμηση των συμπτωμάτων της θωρακικής οστεοχονδρωσίας που χρησιμοποιείται από ειδικούς.

βαθμούς Αλλαγές και συμπτώματα
Πρώτα Σκισμένος δίσκος που προκαλείται από ξαφνική κίνηση ή υπερένταση. Τσούξιμο πόνο, παρόμοιο με το πέρασμα ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Μυϊκή θλάση.
Δεύτερος Χαρακτηρίζεται από αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Πόνος κατά την κίνηση. Προβάδισμα.
Τρίτος Ο πόνος γίνεται σταθερός. Απώλεια συναισθήματος. Αλλαγή βάδισης. Δυνατός πονοκέφαλος. Δυσκολία αναπνοής. Ταχυκαρδία.
Τέταρτος Η σπονδυλική στήλη είναι ασταθής: οι σπόνδυλοι γλιστρούν και συστρέφονται. Αναπτύσσονται οστεόφυτα που τσιμπούν τα νωτιαία νεύρα και ασκούν πίεση στον νωτιαίο μυελό.

Η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες που δύσκολα θεραπεύονται.

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα συμπτώματα στις γυναίκες πρακτικά δεν διαφέρουν από την κλινική εικόνα στους άνδρες. Η κύρια διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η οστεοχόνδρωση στο γυναικείο μισό της ανθρωπότητας αναπτύσσεται μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία. Το γυναικείο σώμα έχει μια ιδιαιτερότητα: τα οιστρογόνα προστατεύουν αποτελεσματικά τους μεσοσπονδύλιους δίσκους από την καταστροφή, επομένως τα σημάδια οστεοχονδρωσίας στις γυναίκες εμφανίζονται συχνότερα κατά την εμμηνόπαυση ή με ορμονική ανισορροπία. Επιπλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα σημάδια της θωρακικής οστεοχονδρωσίας μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα επικίνδυνων ασθενειών των μαστικών αδένων.

Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε μια εξέταση όπως η μαστογραφία για να διευκρινιστεί η διάγνωση.

Η θωρακική οστεοχόνδρωση στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία, το στάδιο της παθολογίας, καθώς και από το ποιος σπόνδυλος έχει προσβληθεί και πόσο σοβαρά προσβάλλεται. Ένα από τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες είναι το κάψιμο και ο κνησμός μεταξύ των ωμοπλάτων.Τα κύρια συμπτώματα της θωρακικής οστεοχονδρωσίας στις γυναίκες είναι τα εξής:

 • Το Dorsago ("Lumbago στο στήθος", "πόνος στο στιλέτο") είναι ένας ξαφνικός, σοβαρός, μαχαιρωτός πόνος στο στήθος (ανάμεσα στις ωμοπλάτες) που εμφανίζεται συχνότερα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια άβολη θέση. Όταν υπάρχει οσφυϊκή μοίρα στο στήθος, οι μύες τεντώνονται έντονα και έντονα - το άτομο αισθάνεται ότι του είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ο πόνος κατά τη διάρκεια του dorsago μπορεί να αυξηθεί όταν περιστρέφετε τον κορμό σας.
 • Η θωρακαλγία είναι ένας χρόνιος, ήπιος πόνος στο στέρνο. Η θωρακαλγία μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο στην οστεοχονδρωσία, αλλά και σε ασθένειες των εσωτερικών οργάνων που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή (πνεύμονες, καρδιά, στομάχι). Η κύρια διαφορά μεταξύ τέτοιων πόνων στην οστεοχονδρωσία είναι η επιπολαιότητα και η τμηματική τους εκδήλωση κατά μήκος των μεσοπλεύριων διαστημάτων. Η θωρακαλγία με οστεοχονδρωσία επιδεινώνεται με τις κινήσεις και τις βαθιές αναπνοές και υποχωρεί με την ανάπαυση.

Οι ακόλουθες εκδηλώσεις μπορεί να υποδεικνύουν ότι η οστεοχόνδρωση εξελίσσεται:

 • μούδιασμα, εξογκώματα χήνας σε ορισμένες περιοχές του δέρματος.
 • Κάψιμο, φαγούρα μεταξύ των ωμοπλάτων.
 • αίσθημα κρύου στα πόδια.
 • πόνος στο λαιμό και τον οισοφάγο.
 • Δυσλειτουργία του στομάχου και των εντέρων.

Θεραπεία παθολογίας στις γυναίκες

Είναι πρακτικά αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως η ήδη προοδευτική θωρακική οστεοχονδρωσία, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να σταματήσει η ανάπτυξη μιας παθολογικής εκφυλιστικής-δυστροφικής διαδικασίας στον ιστό των τμημάτων κίνησης της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις μεθόδους της σύγχρονης ιατρικής . Το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη θεραπεία αυτής της παθολογίας χρησιμοποιώντας φάρμακα, διάφορες φυσιοθεραπευτικές τεχνικές και στοχευμένες τεχνικές θεραπείας άσκησης (φυσιοθεραπεία).

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα των ανδρών. Στην οξεία φάση της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής χρειάζεται εντατική θεραπεία παρόξυνσης, κατά την οποία χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα και φυσικές διαδικασίες, κυρίως για την εξάλειψη του συνδρόμου του πόνου και, παράλληλα, άλλων αρνητικών φαινομένων της νόσου.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ο ασθενής πρέπει να συνταγογραφείται θεραπεία συντήρησης, βασισμένη κυρίως στη λήψη φαρμάκων για την αποκατάσταση της οστεοχόνδριας δομής και στη φυσιοθεραπεία. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μερικές φορές καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση για να σταθεροποιήσουν τη θέση της σπονδυλικής στήλης.

Αίσθηση σε γυναίκες με οστεοχονδρωσία

Συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης: Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα που υποδεικνύουν την παρουσία παθολογίας της θωρακικής περιοχής, στην ιατρική πρακτική υπάρχουν επίσης άτυπα σημάδια της νόσου:

 • Επώδυνα συμπτώματα στην περιοχή της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα μοιάζουν περισσότερο με καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη. Ο πόνος είναι θαμπός ή πόνος και μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Ωστόσο, κανένα αγγειακό φάρμακο δεν φέρνει καμία βελτίωση και τα αποτελέσματα του ΗΚΓ δεν δείχνουν ανωμαλίες.
 • Ενόχληση στους μαστικούς αδένες. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στις γυναίκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από βασανιστικές οδυνηρές αισθήσεις. Συχνά μπορεί να συγχέεται με ασθένειες των μαστικών αδένων. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται πιο λεπτομερής διάγνωση.
 • Σημειακές κράμπες και πόνος στην κοιλιακή κοιλότητα. Χαρακτηρίζεται από τυπικά σημεία διαφόρων παθολογικών διεργασιών στα όργανα της γαστρεντερικής οδού, οι οποίες συχνά συγχέονται με γαστρίτιδα, έλκη ή χολοκυστίτιδα. Ενισχύεται με σωματικές κινήσεις.

Οι ειδικοί εντόπισαν επίσης δύο σημάδια θωρακικής οστεοχόνδρωσης, τα οποία, όταν ανιχνευθούν, μπορούν να υποδεικνύουν αμέσως την ανάπτυξη της νόσου - το λεγόμενο dorsago και dorsalgia.

Επιπλοκές της νόσου

Η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι μια επώδυνη ασθένεια που περιορίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η οστεοχόνδρωση συχνά επηρεάζει σταδιακά ή πολλά τμήματα ταυτόχρονα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η συμπίεση από το αγγείο μπορεί να οδηγήσει σε:

 • σε διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος.
 • φυτικό σύστημα?
 • Χωνευτικός;
 • Αναπνευστικής οδού;
 • Επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας
 • λιποθυμία?
 • Ζάλη;
 • Κρίσεις πανικού και άγχους που συνοδεύονται από ταχυπαλμία και κίνδυνο ασφυξίας.
 • χρόνια κόπωση;
 • Ερπης.

Επομένως, η θεραπεία της νόσου πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να στοχεύει στην εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σωστά, η θεραπεία έχει ευνοϊκή πρόγνωση.