Αρθρώσεις γόνατος

αρθροπάθεια στο γόνατο

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος είναι μια ασθένεια στην οποία επηρεάζονται όλα τα στοιχεία της άρθρωσης, αλλά επηρεάζεται περισσότερο ο χόνδρος. Αυτός ο τύπος αρθρώσεων είναι ο πιο συνηθισμένος. Ένα άλλο όνομα για τη νόσο είναι η γοναρθρίωση.

Ο χόνδρος είναι ένας τύπος συνδετικού ιστού που καλύπτει τις άκρες των οστών και ελαχιστοποιεί την τριβή. Με την αρθροπάθεια, η επιφάνεια του χόνδρου γίνεται φλεγμονή, γίνεται σκληρή, τραχιά. Η τριβή αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο χόνδρος να γίνεται πιο λεπτός.

Εάν το πρόβλημα αγνοηθεί, ο ιστός εξαφανίζεται εντελώς και τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό διαγράφει τον ιστό που δεν μπορεί να επιστραφεί, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να σταματήσει η ασθένεια στα αρχικά στάδια. Ως αποτέλεσμα της αραίωσης του χόνδρου, το οστό κοντά στην άρθρωση πυκνώνει και μεγαλώνει - η άρθρωση παραμορφώνεται. Για αυτόν τον λόγο, αυτός ο τύπος αρθροπάθειας ονομάζεται "παραμόρφωση".

Η αρθροπάθεια του γόνατος συχνά συγχέεται με την αρθρίτιδα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρθρίτιδας είναι ότι η άρθρωση γίνεται φλεγμονή κατά τη διάρκεια αυτής της ασθένειας, αλλά ο ιστός δεν γίνεται πιο λεπτός.

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος είναι πρωτογενής και δευτερογενής.

 • Η πρωτογενής αρθροπάθεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων. Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που είναι υπέρβαρα επηρεάζονται. Η νόσος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στον ιστό του χόνδρου, η οποία αυξάνει την τριβή.
 • Η κύρια αιτία της δευτερογενούς αρθροπάθειας είναι το τραύμα. Η μηχανική πρόσκρουση διαταράσσει την κανονική λειτουργία του χόνδρου και ξεκινά τη διαδικασία αραίωσης. Επίσης, η αιτία της δευτερογενούς αρθροπάθειας μπορεί να μεταφερθεί ασθένειες που σχετίζονται με αυτοάνοση βλάβη στον ιστό του χόνδρου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάπτυξη της νόσου μπορεί να σταματήσει. Το κύριο πράγμα είναι να ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες του

Ας μιλήσουμε λεπτομερέστερα για το γιατί εμφανίζεται η αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος και ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αρρωστήσει.

Παράγοντες κινδύνου:

 • ηλικία (συχνότερα άτομα άνω των 40 ετών είναι άρρωστα),
 • υπέρβαρο,
 • θηλυκό,
 • γενετική (ομάδα κινδύνου - άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας συχνά υπέφεραν ή υπέφεραν από αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος),
 • συγγενή χαρακτηριστικά, δυσπλασία των αρθρώσεων, που δημιουργούν συνθήκες για τη σταδιακή εκτριβή του χόνδρου,
 • εργασία που σχετίζεται με αυξημένο άγχος στις αρθρώσεις (σταθερή μεταφορά μεγάλων φορτίων) ·
 • αθλήματα που περιλαμβάνουν ανύψωση, μεταφορά βαρών.
 • φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων: ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμοί,
 • βλάβη μηνίσκου,
 • κοινές εξάρσεις;
 • κατάγματα,
 • μεταβολικές διαταραχές,
 • διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος,
 • υπερκινητικότητα αρθρώσεων.

Πιστεύεται ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο. Για παράδειγμα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενδέχεται να εμφανιστούν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που θα προκαλέσουν την ανάπτυξη αρθρώσεων. Επιπλέον, ενδέχεται να μην υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εκτός από την ηλικία.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια ακίνδυνη ασθένεια εάν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, αλλά μια εξαιρετικά τρομερή ασθένεια εάν αφεθεί στην τύχη.

Στάδια αρθρώσεων στο γόνατο

 • Πρώτο στάδιο. Η αρχή του είναι η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου. Τις περισσότερες φορές είναι πόνος και δυσφορία στην περιοχή του γόνατος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κίνησης. Σε κατάσταση ηρεμίας, ο ασθενής συνήθως δεν ανησυχεί για τίποτα. Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων, μπορεί να σχηματιστεί αρθρίτιδα. Αυτή είναι η συσσώρευση υγρού στην άρθρωση του γόνατος. Επομένως, η ασθένεια μπορεί να αναγνωριστεί οπτικά ακόμη και στο πρώτο στάδιο.
 • Δεύτερο στάδιο. Η ένταση του πόνου αυξάνεται, ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο με την παραμικρή κίνηση. Η κινητικότητα των αρθρώσεων μειώνεται, το γόνατο φαίνεται αφύσικο, παραμορφωμένο. Ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει πλήρως το άκρο λόγω σοβαρής δυσφορίας.
 • Τρίτο στάδιο. Εμφανίζεται αραίωση ιστού χόνδρου. Τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και μερικές φορές αρχίζουν να αναπτύσσονται μαζί, περιορίζοντας τις ενεργές και παθητικές κινήσεις στην άρθρωση. Ο ασθενής αισθάνεται σχεδόν πάντα πόνο. Εμφανίζονται προβλήματα ύπνου και η ποιότητα ζωής μειώνεται. Το περπάτημα χωρίς μπαστούνι ή πατερίτσες γίνεται αδύνατο.

Υπάρχουν καταστάσεις όταν στο πρώτο στάδιο ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και αντιστρόφως - αισθάνεται ελάχιστη δυσφορία με σχεδόν πλήρως καταστραφεί χόνδρο. Δεν μπορείτε να ορίσετε ένα στάδιο μόνο με παράπονα. Αυτό γίνεται από τον γιατρό αφού εξέτασε την ακτινογραφία και εξέτασε το κάτω άκρο του ασθενούς.

Συμπτώματα

 • Πόνος ποικίλης έντασης: από ήπια δυσφορία έως σοβαρό πόνο που πρέπει να αφαιρεθεί με φαρμακευτική αγωγή. Ενδέχεται να προκληθούν πόνοι στην αρχή, δηλαδή, δυσφορία κατά τη μετακίνηση μετά από μακρά ανάπαυση,
 • Δύναμη κίνησης,
 • Διακοπή κατά την κίνηση,
 • Παραμόρφωση αρθρώσεων,
 • Συσσώρευση υγρού στο γόνατο,
 • Βαριά αίσθηση στο γόνατο,
 • Lame;
 • Σε προχωρημένες περιπτώσεις - μυϊκή ατροφία του προσβεβλημένου άκρου,
 • Αδυναμία πλήρους κάμψης ή επέκτασης του ποδιού.

Συχνά τα συμπτώματα έχουν έντονο χαρακτήρα: οι πόνοι αρχίζουν να ενοχλούνται όλο και περισσότερο, ενώ άλλα συμπτώματα ενώνουν.

Διάγνωση αρθρώσεων στο γόνατο

Η διάγνωση ξεκινά με μια συνομιλία με τον ασθενή: ο ασθενής μιλά για τα συμπτώματα και τα παράπονα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ψηλάφηση για να προσδιορίσει την κινητικότητα της άρθρωσης.

Μια ενημερωτική διαγνωστική μέθοδος είναι αρκετή για τη διάγνωση. Ταυτόχρονα, αξιολογείται η συμμετρία και το πλάτος του χώρου των αρθρώσεων, η κατάσταση των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση.

Για την ανίχνευση εστιών φλεγμονής, χρησιμοποιείται η κατάσταση του συνδέσμου, υπερηχογράφημα.

Η κατάσταση του χόνδρου και των τενόντων φαίνεται από τη μαγνητική τομογραφία. Εάν αυτή η μέθοδος δεν είναι αρκετή, ο ειδικός κάνει μια ένεση στην περιοχή της άρθρωσης και αντλεί το υγρό. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται παρακέντηση γόνατος ακολουθούμενη από εργαστηριακή ανάλυση του προκύπτοντος υγρού.

Θεραπεία της αρθροπάθειας του γόνατος

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της νόσου. Εάν το πρόβλημα είναι υπέρβαρο, ο ασθενής έχει το καθήκον να χάσει αυτά τα επιπλέον κιλά. Μια διατροφή καταρτίζεται, συνταγογραφούνται φυσικές ασκήσεις. Ο κύριος στόχος είναι να αλλάξει τον τρόπο ζωής. Εάν η αιτία είναι τραυματισμός, οι συνέπειες επιδιορθώνονται.

Η θεραπεία με ναρκωτικά πραγματοποιείται παράλληλα. Με σύνδρομο σοβαρού πόνου, ο ασθενής συνταγογραφείται αναλγητικά. Αν χρειάζεται, συνταγογραφούνται επίσης αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η σοβαρή φλεγμονή αντιμετωπίζεται με στεροειδή. Η κατάσταση του ιστού του χόνδρου βελτιώνεται από αγγειοδιασταλτικά και χονδροπροστατευτικά.

Η χειρουργική επέμβαση ασκείται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Οι τεχνικές μεταμετρίας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Οι ενέσεις εγχέονται στην πληγείσα περιοχή, οι οποίες πυροδοτούν διεργασίες αναγέννησης στις νευρικές δομές που παρέχουν νευρώσεις στην άρθρωση του γονάτου. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατή η επιτάχυνση της ανάρρωσης και η ανακούφιση του ατόμου από τον πόνο γρηγορότερα.

Δεν υπάρχει πρότυπο θεραπείας που να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία κάθε ασθενούς. Ο γιατρός αναπτύσσει ένα σχήμα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της άρθρωσης και του χόνδρου, τη σοβαρότητα της νόσου και το στάδιο. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς, η ανοχή ορισμένων φαρμάκων.

Αν επικοινωνήσετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα. Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά την αρθροπάθεια του γόνατος.