Τυπικά συμπτώματα και θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια σοβαρή παθολογία που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στη δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αυτή η διαταραχή συχνά οδηγεί σε επικίνδυνες επιπλοκές. Επομένως, απαγορεύεται αυστηρά να το αγνοήσουμε. Για να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια, αξίζει να συμβουλευτείτε εγκαίρως έναν ειδικό.

Ουσία της παθολογίας

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης είναι μια παθολογία στην οποία ο μαλακός μεσοσπονδύλιος πολτός μετατρέπεται σε οστικό ιστό. Αυτό προκαλεί τσίμπημα των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών ινών.

Το σύνδρομο πόνου είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Εντοπίζεται στον λαιμό, τους ώμους, την άνω πλάτη, το κεφάλι. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν ζάλη, διακυμάνσεις πίεσης, ναυτία και έλλειψη αέρα.

Οι δυστροφικές μεταβολές στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας συμβαίνουν συνήθως στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό οφείλεται στην κατακόρυφη θέση του σκελετού και στις ιδιαιτερότητες της κατανομής των φορτίων.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η ασθένεια εμφανίζεται νωρίτερα στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει σε ηλικία 45-50 ετών. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εκδηλώσεις οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας αργότερα - στην ηλικία των 50-55 ετών.

Λόγοι

Διάφοροι παράγοντες οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της μορφής της νόσου. Οι κύριες αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης
 1. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Σε άτομα που είναι ανενεργά, υπάρχει εξάντληση των μυών της πλάτης που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από την εναπόθεση αλάτων που εμφανίζονται λόγω γαλακτικού οξέος. Μια εξασθενημένη σπονδυλική στήλη παραμορφώνεται πιο εύκολα και γίνεται λιγότερο κινητή.
 2. Παχυσαρκία. Η εμφάνιση υπερβολικού βάρους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το μυοσκελετικό σύστημα. Εκτός από την αύξηση του στρες στη σπονδυλική στήλη, ο λιπώδης ιστός αφαιρεί χρήσιμες ουσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση του τόνου του μυϊκού ιστού και του χόνδρου.
 3. Παρατεταμένη ακινησία. Αυτή η ασθένεια είναι συχνή σε οδηγούς και άτομα που ασχολούνται με πνευματική εργασία. Μετά από μακρά παραμονή σε συμπιεσμένη κατάσταση, ο χόνδρος ιστός χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του. Με την πάροδο του χρόνου, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποκτούν μια αφύσικη διαμόρφωση.
 4. Διατροφικές διαταραχές. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα, η διατροφή πρέπει να περιέχει επαρκείς πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα και βιταμίνες. Η ακατάλληλη διατροφή προκαλεί παραβίαση της δομής των ιστών και οδηγεί στην ταχεία καταστροφή τους.
 5. Τραυματισμός στην πλάτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανακατανομή της πίεσης στον ιστό του χόνδρου, γεγονός που προκαλεί αλλαγή στη δομή και το σχήμα τους.
 6. Παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει σκολίωση, ρευματισμούς, φυματίωση των οστών.

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι συχνά αποτέλεσμα κληρονομικής τάσης. Σε αυτήν την περίπτωση, η παθολογία αναπτύσσεται χωρίς την επίδραση σημαντικών παραγόντων.

Για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία.

Στάδια ασθένειας

Υπάρχουν διάφορα στάδια παθολογίας, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Πρώτον, το βασικό σύμβολο της πάθησης είναι η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Εκδηλώνεται στις αρχικές αλλοιώσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων,
 • Δεύτερον, η προεξοχή είναι η κύρια εκδήλωση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μείωση των κενών μεταξύ των σπονδύλων, σταδιακή διακοπή της ακεραιότητας του ινώδους δακτυλίου. Συχνά εμφανίζονται πόνοι στη συμπίεση των νεύρων,
 • Τρίτο - σε αυτό το στάδιο, ο ινώδης δακτύλιος καταστρέφεται πλήρως. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μεσοσπονδύλιου κήλη. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από σοβαρή βλάβη στη σπονδυλική στήλη,
 • Το τέταρτο είναι το πιο δύσκολο. Σε αυτό το στάδιο, με οποιαδήποτε κίνηση, εμφανίζεται οξύς πόνος. Μερικές φορές η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά αυτό δείχνει την εμφάνιση των οστών που συνδέουν τους σπονδύλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αναπηρία.

Συμπτώματα

συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Αυτή η μορφή οστεοχόνδρωσης χαρακτηρίζεται από ειδικές εκδηλώσεις. Αυτό οφείλεται στη στενή θέση των αυχενικών σπονδύλων και στο χαμηλό ύψος των δίσκων. Επομένως, ακόμη και μικρές αλλαγές προκαλούν σοβαρές εκδηλώσεις. Επιπλέον, αυτή η μορφή οστεοχόνδρωσης συχνά συνοδεύεται από συμπίεση των νωτιαίων ριζών.

Τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης του τραχήλου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Επώδυνες αισθήσεις. Εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές - το πίσω μέρος του κεφαλιού, του λαιμού, του ώμου, των βραχιόνων. Η δυσφορία στους βραχίονες ή στη ζώνη των ώμων προκαλείται από τσίμπημα νεύρων. Ο πόνος στην ινιακή περιοχή σχετίζεται με σπασμούς του μυϊκού ιστού του λαιμού και κακή κυκλοφορία.
 2. Αδυναμία στα χέρια. Αυτό το σύμπτωμα προκαλείται από βλάβη στα κινητικά νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ενυδάτωση των μυών των χεριών.
 3. Αδυναμία ευαισθησίας στα χέρια. Αυτό το σύμπτωμα οφείλεται στην ήττα των ριζών, οι οποίες περιλαμβάνουν αισθητηριακές ίνες που είναι υπεύθυνες για την ενυδάτωση του δέρματος των χεριών.
 4. Μειωμένη κινητική δραστηριότητα του αυχένα, εμφάνιση τσακίσματος. Τέτοια συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ύψους των δίσκων. Προκαλούνται επίσης από βλάβη των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων και από το σχηματισμό οστικής ανάπτυξης στους σπονδύλους.
 5. Αδυναμία, απώλεια συντονισμού και ζάλη. Αυτές οι εκδηλώσεις προκαλούνται από βλάβη στη σπονδυλική αρτηρία. Ο σχηματισμός ινώδους ιστού και η μετατόπιση των σπονδύλων προκαλούν προβλήματα με τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Κατά συνέπεια, υπάρχει επιδείνωση της ροής του αίματος στην ινιακή περιοχή του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας.
 6. Προβλήματα ακοής, μούδιασμα στη γλώσσα, εξασθένηση της οπτικής οξύτητας. Αυτά τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προκαλούνται από την επιδείνωση της κατάστασης και την εξέλιξη των διαταραχών της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Για τον εντοπισμό της οστεοχόνδρωσης του λαιμού, πρέπει να πραγματοποιηθούν διάφορες διαγνωστικές διαδικασίες.Οι πιο ενημερωτικές μελέτες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

αποτελεσματικές μέθοδοι για τη διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης
 • Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού είναι η πιο ενημερωτική μελέτη που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση των σπονδύλων και των δίσκων μεταξύ τους. Επίσης, χρησιμοποιώντας αυτήν τη διαδικασία, είναι δυνατό να ανιχνευθούν κήλες, να εκτιμηθεί το μέγεθος και ο εντοπισμός τους.
 • Ακτινογραφία - Αυτή η διαδικασία είναι μία από τις πιο ευρέως διαθέσιμες ερευνητικές μεθόδους. Ωστόσο, συχνά γίνεται ανεπαρκής, ειδικά στα τελευταία στάδια της νόσου.
 • Υπολογιστική τομογραφία - σας επιτρέπει να εντοπίσετε την παρουσία αλλαγών στη δομή των σπονδύλων. Ωστόσο, η παρουσία συμπίεσης κήλη ή νωτιαίου μυελού είναι δύσκολο να διαγνωστεί με αυτόν τον τρόπο.
 • Διπλός υπέρηχος - Βοηθά στον εντοπισμό ανωμαλιών ροής αίματος στην σπονδυλική αρτηρία. Η διαδικασία ανιχνεύει εμπόδια και επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα αγγεία.

Μέθοδοι θεραπείας

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες. Αυτό γίνεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη μορφή της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Οι βασικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Συντηρητική θεραπεία - μπορεί να είναι φαρμακευτική αγωγή και μη φαρμακευτική αγωγή,
 • Χειρουργική επέμβαση,
 • Ένας συνδυασμός συντηρητικών τεχνικών και χειρουργικής θεραπείας.

Φάρμακα

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες κατηγορίες φαρμάκων:

 1. Αναλγητικά - Πρόκειται για μη στεροειδή φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου. Συνήθως συνταγογραφούνται σε μορφή δισκίου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα περισσότερα κεφάλαια αυτής της κατηγορίας προκαλούν ερεθισμό των βλεννογόνων των πεπτικών οργάνων.
 2. Οι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες είναι ορμονικοί παράγοντες που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου. Συνήθως, για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, συνταγογραφούνται δισκία και αλοιφές, οι οποίες παρασκευάζονται με βάση πρεδνιζολόνη. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν παράγοντες με υδροκορτιζόνη ή δεξαμεθαζόνη.
 3. Chondroprotectors - αυτά τα φάρμακα περιέχουν στοιχεία που αντικαθιστούν τα συστατικά του ιστού του χόνδρου. Αυτά περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ και χονδροϊτίνη. Για να έχουμε σταθερό θετικό αποτέλεσμα, τέτοια κεφάλαια πρέπει να ληφθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 4. Χαλαρωτικά μυών - Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση του μυϊκού τόνου. Χρησιμοποιούνται στη χειρουργική πρακτική και τα ορθοπεδικά ως πρόσθετα μέσα για την ανακούφιση του πόνου. Τέτοιες ουσίες χορηγούνται παρεντερικά, επομένως, αυτό πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ιατρού. Με την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης, χρησιμοποιούνται φάρμακα με βάση τη γλυκερόλη και τη βενζιμιδαζόλη. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι έχουν πολλές αντενδείξεις.
 5. Συμπλέγματα βιταμινών. Όταν εμφανίζεται τέτοια οστεοχόνδρωση, εμφανίζεται η χρήση βιταμινών, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και βελτιώνουν την αγωγιμότητα. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες της ομάδας Β. Άλλες βιταμίνες εμφανίζονται επίσης - A, C, D, E. Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν συνδυασμένα φάρμακα που περιλαμβάνουν βιταμίνες και παυσίπονα.
 6. Τοπικές αλοιφές και τζελ. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδιότητες - θέρμανση, αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο προϊόν, πρέπει να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση.

Μέθοδοι Φυσικοθεραπείας

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας απαιτεί απαραιτήτως τη χρήση βασικών μεθόδων φυσικοθεραπείας.

μέθοδοι για τη διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Οι πιο αποτελεσματικές διαδικασίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ηλεκτροφόρηση με φάρμακα. Υπό την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος, τα σωματίδια των φαρμάκων διεισδύουν στην επιθυμητή περιοχή. Για τη διαδικασία, χρησιμοποιούνται αμινοφυλλίνη και νοβοκαΐνη. Χάρη σε αυτό, είναι δυνατόν να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να επιτευχθεί αναλγητικό αποτέλεσμα.
 • Υπερηχητική ενέργεια. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο πόνος και να σταματήσει η φλεγμονή. Επίσης, αυτή η τεχνική ενεργοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.
 • Μαγνητοθεραπεία. Με τη βοήθειά του είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το πρήξιμο και να επιτευχθεί αναλγητικό αποτέλεσμα.
 • Έκθεση λέιζερ. Αυτή η μέθοδος βοηθά στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Γυμναστική αποκατάστασης

Προκειμένου η θεραπεία της τραχηλικής χόνδρωσης να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, πρέπει να πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις. Συνταγογραφούνται μετά την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων της νόσου. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν πρέπει να υπάρχει πόνος ή δυσφορία.

Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

θεραπευτικές ασκήσεις για την οστεοχόνδρωση
 1. Ξαπλώστε στο στομάχι σας, στηρίξτε τα χέρια σας στο πάτωμα, σηκώστε το κεφάλι και τον κορμό σας. Αξίζει να βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας παραμένει ευθεία. Πρέπει να παραμείνετε σε αυτήν τη θέση για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώστε απαλά τον εαυτό σας στο πάτωμα. Κάντε 2-3 επαναλήψεις.
 2. Ξαπλώστε στο στομάχι σας, τεντώστε τα χέρια σας, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά και αγγίξτε το αυτί σας στο πάτωμα. Εκτελέστε παρόμοια κίνηση προς τα δεξιά. Κάντε 6-7 φορές σε κάθε κατεύθυνση.
 3. Καθίστε και, αναπνέοντας, λυγίστε. Αγγίξτε το πηγούνι σας στο στήθος σας. Μετά από αυτό, εκπνεύστε, ακουμπήστε πίσω, ρίχνοντας το κεφάλι σας πίσω. Κάντε 10-15 επαναλήψεις.
 4. Καθίστε με τις παλάμες στο μέτωπο. Πιέστε το κεφάλι σας στα χέρια σας για 30 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν συνολικά 2-3 επαναλήψεις.
 5. Περιστρέψτε αργά το κεφάλι σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρέπει να κάνετε 10 περιστροφές σε κάθε κατεύθυνση. Σταματήστε την άσκηση εάν αισθάνεστε ζάλη.

Μασάζ

Για να εξαλείψετε τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, πρέπει σίγουρα να κάνετε ένα μασάζ. Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, χωρίς να καταβάλλεται προσπάθεια. Οι κινήσεις πρέπει να επεκταθούν στο λαιμό, το κολάρο και την πίσω περιοχή.

Είναι καλύτερο να κάνετε μασάζ ενώ βρίσκεται στο στομάχι σας.Σε ακραίες περιπτώσεις, επιτρέπεται η εκτέλεση της διαδικασίας ενώ κάθεστε.

Η τεχνική βασίζεται στις ακόλουθες τεχνικές:

μασάζ για αυχενική οστεοχόνδρωση
 • Χαϊδεύοντας - σημαίνει την επίδραση στις επιφανειακές περιοχές του δέρματος. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τις παλάμες των χεριών ή των δακτύλων σας για να χτυπήσετε την πλάτη σας, μετακινώντας από το κεφάλι στο πάνω τρίτο της πλάτης. Μπορείτε επίσης να κάνετε κινήσεις ζιγκ-ζαγκ.
 • Η συμπίεση - είναι η επίδραση στις βαθιές περιοχές του δέρματος στο πάνω τρίτο της πλάτης. Για να το κάνετε αυτό, πιάστε το δέρμα με τον αντίχειρα και το δείκτη. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, χωρίς να επηρεάζεται ο ιστός στην σπονδυλική περιοχή.
 • Τρίψιμο - η διαδικασία πραγματοποιείται για τη θέρμανση του δέρματος και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του κολάρου. Πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, χωρίς να επηρεάζεται η περιστροφική περιοχή των σπονδύλων.
 • Το ζύμωμα χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, καθώς συνεπάγεται επίδραση σε βαθιά τοποθετημένους ιστούς. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει μόνο την ανωμαλία.

Σε περίπτωση οστεοχόνδρωσης, είναι δυνατό να κάνετε αυτο-μασάζ.Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να καθίσετε άνετα και να χρησιμοποιήσετε τις μεθόδους χαϊδεύοντας και τρίβοντας το λαιμό και τους ώμους. Συνιστάται να συμπληρώσετε τη διαδικασία με τρίψιμο σε αλοιφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος και ανακουφίζουν τον πόνο στην πληγείσα περιοχή.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

χειρουργική επέμβαση για οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας
 1. Η παρουσία νευρολογικών ανωμαλιών - μειωμένη κινητική δραστηριότητα, αδυναμία ή απώλεια ευαισθησίας στα χέρια, απώλεια ελέγχου της αφόδευσης. Εάν εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, μπορεί να υπάρχει υποψία για επίμονη νευρική βλάβη. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να εκτελέσετε τη λειτουργία για να αφαιρέσετε τη συμπίεση.
 2. Η παρουσία επίμονου πόνου που διαταράσσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και δεν μπορεί να εξαλειφθεί με συντηρητικές μεθόδους.

Με την ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες επεμβάσεις:

 1. Δυσκεκτομή και σύντηξη του πρόσθιου τραχήλου της μήτρας. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω του μπροστινού μέρους του λαιμού. Η διαδικασία στοχεύει στην αφαίρεση του προσβεβλημένου δίσκου, την αποσυμπίεση των νευρικών ινών και την εμφύτευση ειδικής συσκευής για τη διατήρηση της επιθυμητής απόστασης μεταξύ των σπονδύλων.
 2. Αντικατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο επηρεαζόμενος δίσκος αφαιρείται και αντίθετα εισάγεται ένας τεχνητός. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία, είναι δυνατή η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας.

Η χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη των νευρολογικών συμπτωμάτων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι 80-90%. Ωστόσο, τέτοιες μέθοδοι δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές στην εξάλειψη του πόνου που σχετίζεται με την οστεοχόνδρωση.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι ένας σοβαρός τύπος παθολογίας. Αυτή η περιοχή της σπονδυλικής στήλης περιέχει πολλά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη διατροφή του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι αυχενικοί σπόνδυλοι εφαρμόζουν σφιχτά. Επομένως, ακόμη και μικρές αλλαγές σε αυτήν την περιοχή προκαλούν συμπίεση ή μετατόπιση των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων.

πιθανές επιπλοκές της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Οι διαταραχές της εγκεφαλικής ροής αίματος προκαλούν την εμφάνιση ημικρανιών, βλαστικής-αγγειακής δυστονίας, υπέρτασης. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος προβλημάτων στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Πολλά άτομα έχουν μειωμένη ακοή, μειωμένη οπτική οξύτητα και χαμηλό συντονισμό κινήσεων.

Σε δύσκολες καταστάσεις, η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας προκαλεί σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας. Αυτό το αγγείο είναι υπεύθυνο για την παροχή αίματος στην παρεγκεφαλίδα και το μυελό oblongata. Η συμπίεση της αρτηρίας ενέχει τον κίνδυνο εγκεφαλικής ισχαιμίας και νωτιαίου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, η παθολογία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές ρίζες. Αυτό εκδηλώνεται με τη μορφή του σχηματισμού αναπτύξεων, της εμφάνισης ριζοπάθειας και της απώλειας σωματικής δραστηριότητας. Η πιο δύσκολη συνέπεια της νόσου είναι η συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη παθολογίας, αξίζει να ακολουθήσετε απλούς κανόνες:

 • Ασκήστε συστηματικά,
 • Φάτε δεξιά,
 • Πάρτε βιταμίνες και χονδροπροστατευτικά που συνταγογραφήθηκαν από γιατρό,
 • Αποφύγετε την παρατεταμένη άβολη στάση του σώματος,
 • Χρησιμοποιήστε ορθοπεδικά έπιπλα,
 • Επιλέξτε ρούχα και παπούτσια ανάλογα με την εποχή, ειδικά το χειμώνα.

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι μια μάλλον επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αμέσως και αυστηρά να ακολουθήσετε τις συστάσεις του.