Συμπτώματα και μέθοδοι θεραπείας της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

γιατί υπάρχει οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η πιο συνηθισμένη αιτία του πόνου στην πλάτη είναι η ανάπτυξη μιας τέτοιας νόσου του μυοσκελετικού συστήματος όπως η οστεοχόνδρωση. Εάν νωρίτερα αυτή η παθολογία βρέθηκε κυρίως στους ηλικιωμένους και λιγότερο συχνά στη μέση ηλικία, τώρα η οστεοχόνδρωση έχει γίνει πολύ νεότερη και συχνά διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών.

Σύμφωνα με ιατρικά στατιστικά στοιχεία, η ασθένεια επηρεάζει συχνότερα την οσφυϊκή και την οσφυϊκή σπονδυλική στήλη.

Χαρακτηριστικά της νόσου

Η οστεοχόνδρωση είναι μια παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος που επηρεάζει το πιο σημαντικό συστατικό του - τη σπονδυλική στήλη. Προκύπτει λόγω του γεγονότος ότι αρχίζουν να αναπτύσσονται δυστροφικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τον ιστό των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αλλά και αρνητικές αλλαγές συμβαίνουν στον περιβάλλοντα ιστό, οι οποίοι επηρεάζουν τους συνδέσμους και τους μυς.

Ο λόγος για τον επιπολασμό της οσφυϊκής μορφής της οστεοχόνδρωσης είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης εκτίθεται στο μεγαλύτερο σωματικό στρες.

Σε αυτήν την ασθένεια, εμφανίζονται χαρακτηριστικές αλλαγές στον πυρήνα pulposus, ο οποίος αποτελεί μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτός ο δίσκος εκτελεί λειτουργίες απόσβεσης.

Εάν διαταραχθεί η ανταλλαγή νερού στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, γίνονται λεπτότερες και αυξάνεται η ευθραυστότητά τους.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα στην παθολογική διαδικασία, καθώς οι μεταβολικές διεργασίες στους ιστούς των μεσοσπονδύλιων δίσκων αρχίζουν να επιδεινώνονται από μια συγκεκριμένη ηλικία.

Υπό την επίδραση αρνητικών αλλαγών, τα όρια του πυρήνα του πυρήνα επεκτείνονται σταδιακά και τείνουν να εισέρχονται στον μεσοσπονδύλιο χώρο. Αυτό συνήθως τελειώνει με τον πυρήνα να μετατοπίζεται στον νωτιαίο σωλήνα, να τον συμπιέζει και να τον τσιμπά από νευρικές ίνες και αιμοφόρα αγγεία.

Τα τσιμπωμένα νεύρα είναι η αιτία του πόνου στην οστεοχόνδρωση. Μπορεί επίσης να υπάρξει επιδείνωση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων.

Καθώς εξελίσσεται η παθολογία, αυξάνεται η πίεση στους σπονδύλους. Το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει το ελάττωμα και η ανάπτυξη του οστικού ιστού της σπονδυλικής στήλης επιταχύνεται σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, οι παθολογικές αυξήσεις σχηματίζονται στους σπονδύλους - οστεοφυτά. Αυτό τελικά διαταράσσει περαιτέρω τη λειτουργικότητα της προσβεβλημένης σπονδυλικής στήλης.

Σε προχωρημένες μορφές οστεοχόνδρωσης, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει παράλυση των κάτω άκρων. Λόγω της καθυστερημένης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, ένα άτομο μπορεί να γίνει ανάπηρο.

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής και της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής και οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται λόγω εσφαλμένης κατανομής του φορτίου στη σπονδυλική στήλη. Όταν αυτό συνδυάζεται με άλλους αρνητικούς παράγοντες, η πρόοδος της οστεοχόνδρωσης επιταχύνεται και μπορεί να λάβει σοβαρότερες μορφές.

Προκαταρκτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη οστικής οστεοχόνδρωσης

Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από:

 • εκτελεί τακτικά βαριά σωματική εργασία και ανυψώνει βαριά αντικείμενα (άτομα σε ορισμένα επαγγέλματα και αθλητές που ασχολούνται με την άρση βαρών κινδυνεύουν).
 • ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των μυών και οδηγεί σε επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος, μεταβολικές διεργασίες και μείωση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται στους ιστούς.
 • ο ασθενής είναι υπέρβαρος, γεγονός που οδηγεί στο γεγονός ότι η σπονδυλική στήλη εκτίθεται συνεχώς σε βαριά φορτία.
 • προβλήματα με στάση σώματος και λάθος βάδισμα.
 • την παρουσία συγγενών παραμορφώσεων ή άλλων ελαττωμάτων της σπονδυλικής στήλης ή ολόκληρου του σκελετού.
 • Τα επίπεδα πόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη οστεοχόνδρωσης, καθώς σε ασθενείς με παραμόρφωση του ποδιού η αψίδα του ποδιού δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το φορτίο κατά τη διάρκεια της κίνησης, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • τραυματικός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης;
 • γενετικές διαταραχές σχηματισμού οστικού ιστού.
 • αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.
 • λοιμώξεις του οστικού ιστού (φυματίωση, οστεομυελίτιδα);
 • φλεγμονώδεις διεργασίες που επηρεάζουν τα οστά και τις αρθρώσεις (συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας).
 • έλλειψη βιταμινών και μετάλλων ·
 • έκθεση σε επιβλαβείς και τοξικές ουσίες.

Η πιο κοινή αιτία της παθολογίας είναι το υπερβολικό άγχος στη σπονδυλική στήλη σε ασθενείς με λανθασμένη στάση.

Συμπτώματα ασθένειας

Η εκδήλωση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της οστεοχόνδρωσης εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Συμπτώματα οστικής οστεοχόνδρωσης

Υπάρχουν 4 στάδια της νόσου:

 1. Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πόνου στην οσφυϊκή περιοχή (οσφυϊκή χώρα), κράμπες στον περιβάλλοντα μυϊκό ιστό και πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πυρήνας του πυρήνα των μεσοσπονδύλιων δίσκων αρχίζει να αλλάζει και να μετατοπίζεται, γεγονός που οδηγεί σε ερεθισμό των νευρικών απολήξεων.
 2. Στη δεύτερη φάση, ξεκινά η διαδικασία καταστροφής των δακτυλίων ινών των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι σπόνδυλοι καθίστανται ασταθείς, η κινητικότητά τους αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι γειτονικοί μύες να τεντώνονται συνεχώς. Ο πόνος σημειώνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. Σε αυτό το στάδιο της νόσου, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές στην εργασία των εσωτερικών οργάνων.
 3. Κατά το τρίτο στάδιο, παρατηρείται ρήξη των δακτυλίων ινών και απελευθέρωση του περιεχομένου του πυρήνα του πυρήνα. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται δίσκοι με κήλη. Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (μπορεί να παρατηρηθεί ανάπτυξη σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης). Ο οξύς πόνος γίνεται μόνιμος, αυτό οφείλεται στο ριζικό σύνδρομο, στο οποίο οι νευρικές ρίζες συμπιέζονται από θραύσματα που έχουν πέσει από τους ινώδεις δακτυλίους.
 4. Το τέταρτο στάδιο χαρακτηρίζεται από σοβαρές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, παθολογικές αυξήσεις εμφανίζονται στους σπονδύλους. Μπορεί να υπάρξει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Αντιθέτως, οι κινήσεις ενός ατόμου περιορίζονται σοβαρά. Συνήθως, οι ασθενείς με οστεοχόνδρωση σταδίου 4 απαιτούν εγγραφή αναπηρίας.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή, ο οποίος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα ουρά και στα κάτω άκρα. Χωρίζεται σε 3 τύπους:

 1. Lumbago- επιθέσεις οξέος πόνου που συμβαίνουν όταν μετακινείτε ξαφνικά ή όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 2. Lumbodynia- σοβαρός, τακτικός πόνος που σχετίζεται με βλάβη του μεσοσπονδύλιου χόνδρου και των μυϊκών ινών.
 3. Lumboishalgia- χαρακτηρίζεται από αίσθημα πόνου, αίσθημα κρύου ή θερμότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στα πόδια.
Εκδηλώσεις οστικής οστεοχόνδρωσης

Η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.

Εκτός από τον πόνο, η οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από:

 • Αίσθηση αδυναμίας στο κάτω μισό του σώματος και στα πόδια.
 • επιδείνωση των αντανακλαστικών τένοντα των κάτω άκρων.
 • αίσθημα μυρμηγκιάσματος από το κάτω μέρος της πλάτης στο πόδι
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης;
 • Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής κοιλότητας συχνά οδηγεί σε λειτουργικές διαταραχές των πυελικών οργάνων (νόσος του ουροποιητικού συστήματος, ακράτεια κοπράνων, στυτική δυσλειτουργία)
 • Προβλήματα του δέρματος (ξηρότητα, ξεφλούδισμα, μπλε χρώμα) και αλλαγές στην εφίδρωση μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γλουτούς.

Εάν εμφανίσετε τα συμπτώματα που αναφέρονται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία και να αποφύγετε σοβαρές συνέπειες.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής και της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης

Ιατρική

Για έναν ασθενή που έχει διαγνωστεί με οστεοχόνδρωση, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τους ακόλουθους τύπους θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ταυτόχρονα:

 • φαρμακευτική αγωγή;
 • φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες;
 • ιατρικό μασάζ και χειροκίνητη θεραπεία;
 • Το
 • εκτελεί χειρουργική επέμβαση.
πώς να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε καθεμία από αυτές τις μεθόδους.

Τα φάρμακα συνταγογραφούνται για την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της αναγέννησης των ασθενών ιστών. Τα ακόλουθα μπορούν να ανατεθούν στον ασθενή:

 • αναλγητικά (ανακούφιση από τον πόνο)
 • μυοχαλαρωτικά (για χαλάρωση μυϊκών ινών και ανακούφιση από κράμπες).
 • Chondroprotectors (προωθήστε την αναγέννηση του χόνδρου και του οστικού ιστού και προστατεύστε τους από αρνητικές επιδράσεις).
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • με οίδημα, συνταγογραφούνται διουρητικά (διουρητικά).
 • φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
 • Συμπλέγματα βιταμινών και μετάλλων.

Για κοινές μορφές οστεοχόνδρωσης, μπορεί να συνταγογραφούνται αποκλεισμοί όταν τα συμβατικά αναλγητικά είναι αναποτελεσματικά. Ποια συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθώς και το σχήμα και η διάρκεια της θεραπείας, καθορίζεται από τον γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της νόσου και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Συνιστάται να συνταγογραφείτε φυσιοθεραπεία μαζί με φάρμακα για να κάνετε τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Οι ακόλουθες διαδικασίες ενδείκνυνται για οστεοχόνδρωση:

 • θεραπεία με λέιζερ;
 • θεραπεία μαγνητικού συντονισμού;
 • φωνοφόρηση;
 • θεραπεία κύματος σοκ.
Επιλογές θεραπείας για οσφυϊκή οστεοχόνδρωση

Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην επιδιόρθωση του κατεστραμμένου ιστού. Η χρήση μιας δέσμης λέιζερ είναι πολύ αποτελεσματική για να σας δώσει μια σταθερή ύφεση.

Όταν συνταγογραφείται φωνοφόρηση, χρησιμοποιούνται επιπλέον τοπικά φάρμακα (αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο φάρμακο να διεισδύσει βαθιά κάτω από το δέρμα, απευθείας στη βλάβη). Για να μεγιστοποιηθεί η οξυγόνωση των ιστών, ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει θεραπεία με όζον.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η φυσιοθεραπεία αντενδείκνυται σε ορισμένες παθολογίες. Δεν πρέπει να συνταγογραφείται σε ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις, θυρεοτοξίκωση, διαβήτη, φυματίωση και μολυσματικές ασθένειες.

Το μασάζ και η μη αυτόματη θεραπεία μπορούν να συνταγογραφούνται ταυτόχρονα με φάρμακα και φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες, γεγονός που ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αυτές οι μέθοδοι επηρεάζουν τη μετάδοση των νευρικών παλμών και βοηθούν στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου.

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται μόνο στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου, όταν άλλες θεραπείες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Απαιτείται χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Ο ασθενής πάσχει από σοβαρό πόνο που δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.
 • δίσκος με κήλη;
 • Ο ασθενής διαγιγνώσκεται με συμπίεση του νωτιαίου μυελού (αυτό οδηγεί σε εξασθένηση της ευαισθησίας και των κινητικών λειτουργιών - από αίσθημα αδυναμίας έως παράλυση).
 • Σημειώνεται η ανάπτυξη του συνδρόμου cauda equina.

Σήμερα, εκτελούνται ολοένα και πιο συχνά σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις υψηλής τεχνολογίας και χαμηλών τραυματισμών, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αποκατάστασης. Χωρίς επιπλοκές, ο ασθενής μπορεί να κινηθεί κανονικά μέσα σε λίγους μήνες μετά την επέμβαση.

Λαϊκές θεραπείες

Οι παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την κινητικότητα. Εδώ είναι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της οστεοχονδρόρωσης με λαϊκές θεραπείες

 1. Πρέπει να πάρετε ωμά πατάτες, να τρίψετε και να αναμίξετε με φυσικό μέλι. Το προκύπτον μείγμα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλάτη σας και να ασφαλιστεί με έναν επίδεσμο για τουλάχιστον 2 ώρες. Η εφαρμογή ζεστών βρασμένων πατατών στην πληγείσα περιοχή θα βοηθήσει επίσης.
 2. Τρίψτε το σκόρδο και ανακατέψτε σε ίσα μέρη με τζίντζερ. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Το προκύπτον φάρμακο πρέπει να τρίβεται στο πίσω μέρος τη νύχτα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να μειωθεί η ένταση των μυών.
 3. Ανακατέψτε μια κουταλιά λάδι μενθόλης με μια κουταλιά λάδι έλατου. Το μείγμα πρέπει να τρίβεται στην πλάτη.
 4. Πάρτε ψιλοκομμένες βελόνες ή βελόνες ερυθρελάτης σε ποσότητα ½ κουταλιά της σούπας ανά 200 ml (1 ποτήρι) βραστό νερό και αφήστε το να βράσει για 30 λεπτά. Πίνετε ½ ποτήρι 2 φορές την ημέρα.
 5. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας βακκίνια και βότανα μέντας, βράστε με βραστό νερό (1 ποτήρι), αφήστε το να μαγειρευτεί και στραγγίστε. Πιείτε σταδιακά το ζωμό όλη την ημέρα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια επίσκεψη στο γιατρό. Οι λαϊκές μέθοδοι ανακουφίζουν προσωρινά τα συμπτώματα, αλλά δεν εξαλείφουν πλήρως την ασθένεια.

Επίσης, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή. Επομένως, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν από τη χρήση.

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας

Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας στοχεύουν στην ενίσχυση των μυών της κάτω πλάτης, των γλουτών και των μηρών για την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση της παγίδευσης των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων και την αποκατάσταση της ευελιξίας.

Προκειμένου οι ασκήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και να μην προκαλούν βλάβη, πρέπει να ακολουθούνται ορισμένες οδηγίες:

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας για οσφυϊκή οστεοχόνδρωση
 • Οι ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε φυσικά ρούχα που δεν περιορίζουν την κίνηση.
 • Η οσφυϊκή περιοχή κατά τη διάρκεια μαθημάτων φυσικής αγωγής δεν πρέπει να είναι υποθερμική.
 • Εάν πρέπει να πάρετε θέση ψέματος για να ασκήσετε την άσκηση, είναι καλύτερα να βάλετε ένα στρογγυλό κύλινδρο κάτω από το κάτω πόδι σας.
 • Θα πρέπει να ξεκινήσετε την άσκηση τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό.
 • Προκειμένου να επιτευχθεί διαρκές θετικό αποτέλεσμα, οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά.
 • οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται ομαλά, αργά και να εστιάζουν στην μυϊκή εργασία.
 • Πρέπει να παρακολουθείτε την αναπνοή σας, πρέπει να είναι σταθερή και βαθιά.
 • Είναι χρήσιμο να διατηρείτε ένα ημερολόγιο αλλαγών που έχουν συμβεί από την ημέρα που ξεκινήσατε τις ασκήσεις.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να γίνουν εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της οστεοχόνδρωσης.

Στην οξεία οστεοχονδρωσία της οσφυϊκής μοίρας, η σπονδυλική στήλη δεν πρέπει να είναι αγχωμένη, θα πρέπει να διατηρείτε την ανάπαυση στο κρεβάτι (κατά προτίμηση με ένα ορθοπεδικό στρώμα) και μπορείτε να παίξετε σπορ στην πλάτη σας και να επαναλάβετε κάθε κίνηση 8-10 φορές. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

 1. Ξαπλώστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα ρολό κάτω από το κνήμη σας και λυγίστε τα γόνατά σας. Ο ασθενής πρέπει να λυγίσει τα χέρια του σε μια γροθιά και να λυγίσει και επίσης να λυγίσει τα πόδια του στους αστραγάλους. Αυτές οι κινήσεις πραγματοποιούνται εναλλάξ με κάθε χέρι και πόδι.
 2. Πρέπει να λυγίσετε και να χαλαρώσετε εναλλάξ τα πόδια σας, κινούμενα μόνο τα γόνατά σας. Ταυτόχρονα, η πλάτη δεν πρέπει να κινείται.
 3. Γυρίστε κάθε πόδι με τη σειρά.
 4. Επεκτείνετε τα χέρια και τα πόδια σας και μετά αρχίστε να λυγίζετε και να ισιώνετε ταυτόχρονα τους αγκώνες και των δύο βραχιόνων. Πρέπει να εισπνέετε κατά την κάμψη και να εκπνέετε κατά την επέκταση. Κρατήστε τα χέρια σας ψηλά.

Συνιστώμενες ασκήσεις για υποξεία οσφυϊκή οστεοχόνδρωση:

 1. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο στρώμα με τα γόνατα λυγισμένα στην ύπτια θέση. Καθώς εισπνέετε, σηκώστε απαλά το ιερό σας ενώ το κάτω μέρος της θωρακικής σπονδυλικής στήλης σας πρέπει να ακουμπά στο στρώμα. Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα, κατεβάστε απαλά το κάτω μισό της πλάτης σας.
 2. Εάν ξαπλώνετε σε ένα στρώμα όταν εισπνέετε, πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι σας και να σφίξετε τους κοιλιακούς μυς σας. Κατά την εκπνοή, επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 3. Ενώ ξαπλώνετε στην πλάτη σας, τραβήξτε τη φτέρνα προς τους γλουτούς σας σε μια ολισθαίνουσα κίνηση χωρίς να την σηκώσετε από το στρώμα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ισιώστε το πόδι σας. Οι κινήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται για κάθε πόδι ξεχωριστά και για τα δύο πόδια ταυτόχρονα.
 4. Καθίστε στα τέσσερα με τους γλουτούς σας στα τακούνια σας και σύρετε τα χέρια σας στο στρώμα. Στη συνέχεια, πάρτε την αρχική θέση.
 5. Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε το λαιμό σας. Τραβήξτε το πηγούνι σας προς το στήθος σας, αψίδα την πλάτη σας σαν μια γάτα στο κάτω μέρος της πλάτης σας και διορθώστε αυτήν τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Πρέπει να προσέχετε ώστε να μην σηκωθεί το κεφάλι και ότι η πλάτη διατηρεί την αποδεκτή θέση της.

Οι ασθενείς που έχουν επιτύχει ύφεση μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω ασκήσεις.

Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας πρέπει να εκτελούνται 3-4 φορές την ημέρα, εάν είναι δυνατόν, για οποιαδήποτε μορφή οστικής οστεοχόνδρωσης. Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή, θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Προληπτικά μέτρα

Η οστεοχόνδρωση, όπως και οι περισσότερες άλλες ασθένειες, είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί από το να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τις συνέπειές της αργότερα. Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, συνιστάται:

 • για να διασφαλιστεί ότι η διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη.
 • ζήστε μια ενεργή ζωή, μετακινήστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Μην υποβάλλετε τη σπονδυλική στήλη σε υπερβολικά φορτία.
 • κάνετε ασκήσεις για να ενισχύσετε τους μυς της πλάτης σας.

Είναι επίσης απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα ασθένειες και τραυματισμοί που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας. Εάν αντιμετωπίσετε ακόμη και μικρά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με τη σπονδυλική σας στήλη, δεν πρέπει να καθυστερήσετε να δείτε έναν γιατρό.

Συμπέρασμα

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια που πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σοβαρά για να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες. Εάν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ακολουθείτε τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης παθολογίας θα είναι ελάχιστες.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη είναι το κλειδί για σταθερή ύφεση, η οποία θα σας επιτρέψει να σταματήσετε την παθολογική διαδικασία, να διατηρήσετε την ικανότητα του ασθενούς να εργαστεί και, σε κάποιο βαθμό, να αποκαταστήσετε την προηγούμενη κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος.